Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Eugenijus Gentvilas: Sovietmečio propaganda Lietuvos biudžeto lėšomis

Pastaraisiais metais Lietuva ir visas pasaulis susidūrė su agresyvia Rusijos propaganda, klastojančia dabarties faktus. Taip pat dažnai matėme ir Rusijos propagandos pastangas reabilituoti sovietinę praeitį ir menkinti iš sovietijos pabėgusių šalių pasiekimus ar praeitį.
Eugenijus Gentvilas
Eugenijus Gentvilas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Lietuvos institucijos ne tik smerkė šiuos Rusijos veiksmus, bet ir kovojo su tos propagandos ruporais teisinėmis priemonėmis bei pasiekė ne vieną pergalę teismuose. Bet turiu pasakyti, kad mūsų piliečių smegenys „plaunamos“ ir čia, Lietuvoje. Sovietmetį reabilituoja oficialios Lietuvos institucijos už biudžeto pinigus.

Lietuvos Statistikos departamentas, pavaldus Vyriausybei, šiemet išleido patogų naudoti bloknotą – knygelę užrašams. Knygelės viduje yra 6 statistinės nuorodos ir lentelės iš istorinės statistikos – pvz., apie „Kauno aero stotį“ 1938 m., „Lietuvos gelžkelius“ 1924-aisiais.

Įdėta ir informacijos apie darbininkus bei tarnautojus liaudies ūkyje (1960 m.) ar „Taksomotorų darbą 1960 m.“. Yra dar dvi nuorodos – apie „skarmalų eksportą“ 1918-1928 m. ir apie „analfabetų susiskirstymą geografiniu atžvilgiu 1923 m.“.

Mūsų piliečių smegenys „plaunamos“ ir čia, Lietuvoje. Sovietmetį reabilituoja oficialios Lietuvos institucijos už biudžeto pinigus.

Vidinio knygelės turinio dar galima nelaikyti propaganda. Sovietmetis Lietuvoje buvo (ir jis atspindėtas), tačiau kažkodėl tarpukario Lietuvą reprezentuoja skarmalai ir analfabetai (beraščiai), kurių skaičius, beje, išaugo nuo 35 iki 55 proc. Akcentai lyg ir neskatina didžiavimosi Lietuvos praeitimi.

Leidinuko viršelis vietos diskusijai išvis nepalieka. Pateiktos 4 diagramos, štai jų turinys:

1. Darbininkai ir tarnautojai liaudies ūkio šakomis 1959 m.

2. Energetinio pajėgumo žemės ūkyje augimas 1940-1958 m. (augimas 4 kartus).

3. Lengvosios pramonės augimo produkcija 1940-1959 m. (augimas 16 kartų).

4. Statybinių medžiagų pramonės bendroji produkcija 1940-1959 m. (augimas 25,5 karto).

Statistikos departamento leidinio virselis (skenuota)
Statistikos departamento leidinio virselis (skenuota)

Dabar lyg jau ir aišku, ką Statistikos departamentas norėjo pasakyti ir pasakė. 1940 m. Sovietų sąjunga atėjo į Lietuvą, skarmalų ir analfabetų šalį. Ir štai stebuklas – pramonė ir žemės ūkis bemat pakilo kelis, keliolika ar keliasdešimt kartų. Sovietmečio propaganda čia – ne ką blogesnė, nei skambanti Kremliaus kanalais.

Su statistika nesiginčiju – ji tokia, kokia yra. Tiesiog norėtųsi, kad Lietuvos Statistikos departamento generalinė direktorė Vilija Lapėnienė pasidomėtų, kas iš jos pavaldinių sukūrė tokią sovietmečio propagandą.

Dr. Eugenijus Gentvilas yra Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narys, Liberalų sąjūdžio kandidatas į žemės ūkio ministrus

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas