Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gabrielius Landsbergis: Pone Butkevičiau, grasinimais nuo atsakymų apie žentą nepabėgsite

Premjero isterika dėl žiniasklaidos atskleistos informacijos apie jo žento įmonės sėkmę valstybės institucijų organizuojamuose konkursuose nemaloniai nustebino daugelį Lietuvoje. Ir ne tik tuos piliečius, kurie tikėjo, kad socialdemokratai atsikratė kleptokratiškų įpročių, bet ir daugelį opozicijoje.
Gabrielius Landsbergis
Gabrielius Landsbergis / Asmeninio albumo nuotr.

Vis dėlto atrodė, kad mažėjantis pasitikėjimas populistinėmis ir dažnai su nešvariais pinigais siejamomis partijomis, reiškia, kad Lietuvos politinė sistema pamažu valosi. Leidome sau galvoti, kad padorumas ir skaidrumas politikoje taps tais rodikliais, kuriais ir save matuosime, ir žinosime, kad ir politiniai oponentai vadovaujasi tokiais pačiais standartais.

Tačiau premjerui A.Butkevičiui užduoti klausimai vis dar kabo ore ir nesulaukia atsakymų. Nejau taip sunku paaiškinti aplinkybes, susijusias su „Ministerium“ įmonės akcijų atsiradimu premjero šeimoje? Juk pradžia galėjo būti ne tokia ir audringa – A.Butkevičius prisipažino pamiršęs deklaruoti interesus. A.Butkevičius būtų likę tik atsakyti į tuos kelis likusius klausimus ir taip išsklaidyti likusias abejones. 

Nejau taip sunku paaiškinti aplinkybes, susijusias su „Ministerium“ įmonės akcijų atsiradimu premjero šeimoje? Juk pradžia galėjo būti ne tokia ir audringa.

Tačiau premjeras nusprendė kitaip. „Aš to taip nepaliksiu“, „gali būti ir byla prieš Lietuvą“, griaudėja rūstusis Algirdas, primindamas visiems kitą Algirdą, kuris kaip išmanydamas vengdavo klausimų apie „Draugystės“ viešbučio privatizavimą.

Grasinimai žiniasklaidai, kaltinimai opozicijai leidžia manyti, kad yra gilesnės tokio nerimo ir pykčio priežastys. Seime jau trečią dieną iš eilės bandant gauti paprastus atsakymus, vietoje jų išgirstame negarbingus premjero išpuolius prieš Ireną Degutienę ar grasinimus opozicijai dėl visiškai nesusijusių dalykų.

Noriu tikėti, kad institucijos, į kurias kreipėsi TS-LKD, principingai ir drąsiai atliks tyrimus, ir mes visi galėsime būti ramesni, kad Lietuva tampa švaresnė ir mažiau korumpuota. Tačiau tai neatleidžia premjero A.Butkevičiaus nuo pareigos neišsisukinėti, nenukreipinėti kalbos į kitas temas, o viešai atsakyti į esminius klausimus. Juos čia ir pateiksiu.

1. p. Butkevičiau, jūs pats viešai įvardijote, kad dėl žento istorijos ir galimų ieškinių prieš istoriją atskleidusią žiniasklaidos priemonę jus konsultuoja dvi advokatų kontoros. Kokios tai advokatų kontoros ir už kokias lėšas bei kieno yra apmokama už jų konsultacijas?

Ar neįžvelgiate protekcionizmo ir piktnaudžiavimo jūsų vardu bei tarnybine padėtimi? Ar tai gera praktika ir skaidrumo, kuriuo taip dažnai giriatės, pavyzdys?

2. Jūsų konsultantė Dalia Kutraitė-Giedraitienė dirbo su jūsų partijos rinkimų kampanijos viešaisiais ryšiais. Netrukus po rinkimų ji tapo jūsų politinio pasitikėjimo konsultante viešinimo programoms ir jos šeima gavo gerą uždarbį iš Vyriausybės pavaldume esančių institucijų užsakymų būtent viešiesiems ryšiams. Ar jūs pats nuoširdžiai tikite tokiais atsitiktinumais? Ar neįžvelgiate protekcionizmo ir piktnaudžiavimo jūsų vardu bei tarnybine padėtimi? Ar tai gera praktika ir skaidrumo, kuriuo taip dažnai giriatės, pavyzdys?

3. Pats svarbiausias iki šiol neatsakytų klausimų – už kokią kainą jūsų žentas įsigijo 50 proc. įmonės „Ministerium“ akcijų? Ar jūsų žentas apskritai mokėjo įmonės įsigijimo metu? Jūs pats viešai antradienį pasakėte, kad „jis su viešaisiais ryšiais neturėjo nieko bendra“, – tad kodėl jis gavo viešųjų ryšių įmonės, dirbančios daugiausia tik su valstybiniu sektoriumi, 50 proc. akcijų? Kokią vertę ar žinias jūsų žentas atnešė įmonei? Ar tai nebuvo apsimestinis fiktyvus sandoris, siekiant mainais užsitikrinti politinę protekciją? 

Jei nebus pateikti aiškūs ir konkretūs atsakymai į šiuos klausimus, dokumentais atskleista kaina, už kuria premjero žentas gavo 50 proc. įmonės akcijų, tai visuomenėje gali susidaryti įspūdis, kad premjero šeima mainais į politinę protekciją gavo iš privataus verslo šimtatūkstantinę dovaną, kurios nedeklaravo. Dėl to gali grėsti ne tik interpeliacija, bet ir teisinis nagrinėjimas. O kol kas mes dar tikimės ir nekantriai laukiame iš jūsų, p. Butkevičiau, šių atsakymų. 

Aš tikiu, kad tai svarbu ne tik visuomenei, opozicijai, bet neabejoju, kad ir socialdemokratai patvirtintų, kad jų, kaip ir mūsų interesas vienas – skaidri ir švari Lietuva.

Todėl esu įsitikinęs, kad ir Algirdas Butkevičius ir jo partijos bičiuliai šiuo metu rengia atsakymus ir opozicijai, ir reikiamoms tarnyboms, ir siekia užtikrinti, kad neatsakytų klausimų nebeliks. Tačiau lygiai taip pat suvokia, kad jeigu Lietuva siekia būti tikra Vakarų pasaulio dalimi, tai už veiksmus, kurie kenkia valstybei, reikia prisiimti atsakomybę. 

Gabrielius Landsbergis yra Europos Parlamento narys, TS-LKD partijos pirmininkas

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas