Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Gediminas Kirkilas: Kieno Vyriausybė pradėjo Astravo  AE statybas?

Ne pirmą kartą konservatoriai bando kaltinti dabartinę Vyriausybę dėl Lietuvos pašonėje vykdomų atominės elektrinės statybų. Neva, A.Butkevičiaus Vyriausybė „padeda statyti Astravo AE“, nieko nedaro, kad sustabdyti Lietuvos pašonėje statomo geopolitinio, ekologinio ir energetinio monstro statybas.
Gediminas Kirkilas
Gediminas Kirkilas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tai konservatoriai daro dėl keleto priežasčių. Pirmoji – artėja rinkimai, neturint rimtesnių  bei pagrįstų priekaištų, tenka kabinėtis prie dabartinės Vyriausybės, o ypač dėl sėkmingai sprendžiamų energetikos klausimų, ko nepavyko A.Kubiliui ir jo dešiniųjų koalicijai.

Demonstruoti veidmainišką susirūpinimą galimomis ekologinėmis pasekmėmis, patriotiškai (iš tikrųjų veidmainiškai) ginti šalies interesus. Ir tai nieko nekainuoja, o atrodo įspūdingai. O ypač tikintis, kad žmonių atmintis trumpa.

Taigi yra ir kita gana akivaizdi  tokio „susirūpinimo“ priežastis – juk Astravo AE iš tikrųjų buvo pradėta statyti būtent A.Kubiliaus Vyriausybės laikais, 2009-aisiais. Kaip, beje, dar ir Kaliningrado AE, kurios statybos, atrodo, šiuo metu užšaldytos.

Ir ką gi iki 2012 metų nuveikė A.Kubilius su A.Sekmoku, kad Astravo AE statybas sustabdyti? O gi nieko, nors susitikimų su Baltarusijos valdžia būta ir ne vienas, tačiau neteko girdėti, kad juose būtų kaip nors rimčiau keliamas klausimas dėl Astravo AE, o jei ir buvo keliamas, tai pasekmių jokių neturėjo, nes statybos vyko pilnu tempu.

Todėl dabar patogu (nors nelabai padoru) kaltinti dabartinę Vyriausybę, kuri jau „paveldėjo“ gerokai įsibėgėjusias Astravo AE statybas ir kurias vargu ar galima šiuo metu kaip nors sustabdyti. Ypač, jei kaip teigia A.Kubilius, jog tai yra geopolitinis projektas, kurio esmė neleisti Lietuvai pasistatyti savo AE.

Tokiu būdu  konservatoriai bando „nušauti du zuikius“ vienu šūviu – dangsto savo neveiklumą 2009-2012 metais, kuomet dar gal būt kažką ir galima buvo padaryti, kol projekto realizavimas nebuvo įsibėgėjęs. Pavyzdžiui, įtikinti baltarusius statyti toliau nuo Lietuvos sienos ir pan. Dabar, beje, tai jau gerokai pavėluota.

Kitas „zuikis“ – demonstruoti tariamą susirūpinimą galimomis Astravo AE ekologinėmis, energetinėmis ir net geopolitinėmis pasekmėmis, kas visiems aišku ir be konservatorių.

Jeigu A.Kubilius teisus, jog Astravo AE yra, visų pirma, geopolitinis Rusijos projektas, tai kaip jis to nesuprato 2009-2012 metais? Jei suprato, tai kodėl nieko nedarė?

Drįstu teigti, kad ne tik nieko nedarė, bet dar ir griaudamas prieš tai dirbusios  Vyriausybės parengtą keturių šalių Lietuvos, Lenkijos, Latvijos ir Estijos naujos Ignalinos AE projektą, išvarydamas tarptautinius partnerius ir, visų pirma, Lenkiją, dar ir paskatino Rusiją kuo greičiau priimti sprendimus dėl Astravo ir Kaliningrado AE statybų. Nėra jokių abejonių, kad jei Lietuva būtų laiku pradėjus savo AE statybas, nei Kaliningrado, nei Astravo AE projektų nebūtų. Kaliningrado AE statybų sustabdymas tai tik patvirtina.

Dabar A.Kubilius su buvusiu savo energetikos ministru siūlo statyti brangius konverterius ant Lietuvos – Baltarusijos sienos, kad riboti elektros energijos perdavimą iš šios kaimyninės šalies.

Toks variantas įmanomas, tačiau tik tuomet, kai Lietuvos – Lenkijos jungtys pasieks pilnus pajėgumus, o tai atsitiks ne anksčiau 2025 metų. Tiesa sakant, girdint tokius opozicinių konservatorių pasiūlymus, kyla klausimėlis, o kodėl jie, nuolat girdamiesi savo strateginiu išmanymu, to nedarė, būdami valdžioje? Net ketinimų tokių neturėjo...

O gal jie nori šiuo metu pakenkti Lietuvos – Baltarusijos prekybiniams santykiams, kad būtų blogiau, pavyzdžiui, Klaipėdos uostui, kurio gerokas trečdalis krovinių ateina būtent iš Baltarusijos? Juk nėra abejonių, kaip sureaguotų į tai kaimyninės šalies vadovas.

Manau, kad konservatoriai, prieš dalydami tokius pasiūlymus, visų pirma, turėtų savikritiškai įvertinti ir savo bene lemiamą indėlį į Astravo AE statybas. Nes klausimas, o kieno Vyriausybė daugiausia prisidėjo prie Astravo AE, pasitarnaudama Rusijos geopolitiniams interesams, nėra tik retorinis.

Gediminas Kirkilas yra socialdemokratas, Seimo pirmininko pavaduotojas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas