Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Gediminas Ratkevičius. Elektrėnų savivaldybės prioritetai – švietimas, sportas ir kultūra

Jei prieš gerą dešimtmetį Elektrėnus palikdavo šimtai jaunų žmonių, dabar šis procesas sustojo. Panašu, kad pasiteisino mieste įdiegta iš Švedijos bei Olandijos nusižiūrėta miesto-satelito arba „30 minučių“ koncepcija.
Gediminas Ratkevičius
Gediminas Ratkevičius / Elektrėnų savivaldybės nuotr.

„30 minučių“ principas sėkmingai veikia Stokholmo ar Amsterdamo priemiesčiuose, kur aplinkinių miestelių infrastruktūra taip pritaikyta vietos gyventojų poreikiams, kad jie sėkmingai darbuotųsi didmiestyje, o „šeimos lizdą“ suktų satelitiniame priemiestyje. Remdamiesi šia patirtimi ir mes bandome kurti gerovę. O tai, visų pirma, nukreipta į švietimo, kultūros bei medicinos paslaugas.

Kaip žinia, Elektrėnai nuo Vilniaus ar Kauno nutolę per pusšimtį kilometrų. Tokį atstumą galima kasdien įveikti keliaujant dirbti į didmiesčių įmones. Elektrėnų savivaldybė siekia tapti idealia gyvenamąja vieta šeimoms, kur būtų visos sąlygos vaikams lankyti darželius, mokyklas ar pasirinkti laisvalaikio veiklas po pamokų.

Elektrėnų savivaldybė siekia tapti idealia gyvenamąja vieta šeimoms, kur būtų visos sąlygos vaikams lankyti darželius, mokyklas ar pasirinkti laisvalaikio veiklas po pamokų.

Kaip ir visa Lietuva, taip ir mes susiduriame su pedagogų stygiumi. Ir čia tenka ieškoti nestandartinių sprendimų. Visai neseniai Elektrėnų savivaldybės taryba priėmė sprendimą dalinai apmokėti pedagogų persikvalifikavimą ir rengimą. Norime paskatinti savo savivaldybės jaunimą rinktis pedagogo profesiją, todėl planuojame skirti tikslines 200 eurų mėnesines stipendijas visiems, pasirinkusiems pedagogines studijas. Esame numatę finansuoti ir 80 proc. lėšų, kai dirbantis pedagogas pasirenka studijuoti papildomo mokomojo dalyko specialybę.

Paramą planuojame teikti ir pradedantiesiems mokytojams. Elektrėnų švietimo paslaugų centre įsikurs Jaunųjų pedagogų klubas, kuris rems pradedančiuosius mokytojus. Taip pat iš dalies finansuosime ir mokytojų įsikūrimo savivaldybėje išlaidas. Pirmus metus dirbantiems pedagogams papildomai numatyta 200 eurų per mėnesį priemoka. Apmokėsime ir pedagogų kelionės išlaidas į savivaldybėje esančias mokyklas.

Pagalbos besikuriantiems Vievyje ar Elektrėnuose gali būti ir daugiau. Bandome modeliuoti ir tokias situacijas, kai iš didmiesčio grįžtantys tėvai vėliau pasiekia namus Elektrėnuose. Jiems aktualu, kad ilgiau veiktų prailgintos grupės darželiuose ar mokyklose, galbūt atsirastų ir 12 val. per parą budinčių grupių. Turbūt ilgiau galėtų veikti sporto salės ar kultūros centrų erdvės.

Jeigu mūsų sprendimai pritraukti mokytojus pasiteisins, panašių receptų pasiūlysime ir medikams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas