Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gintaras Vaičekauskas: Ministre Veryga, paglostykite girtuoklio galvą

Antradienį prie Seimo driokstelės didžiulis ir taikus roko koncertas. Rokas, tai yra ta jėga, kuri verčia valdžias iš koto. Neprisimenate tokių faktų? Štai jums tik vienas pavyzdys.
Gintaras Vaičekauskas
Gintaras Vaičekauskas / Nuotr. iš asmeninio archyvo

1988 metais, pirmą kartą po gūdaus sovietmečio, trispalvė Klaipėdoje suplevėsavo žurnalisto Ryto Staselio rankose Herkaus Manto gatvėje. Ji plevėsavo ir per Roko maršo koncertą Vasaros estradoje, kuriame tada grojo ir grupė BIX.

BIX gros ir antradienį prie Seimo. Tada griuvo režimas, o kas bus po koncerto ryt?

Žmonės, kurie antradienį rinksis į koncertą prie Seimo, nori tik vieno – kad valdžia netrukdytų jiems laisvai kvėpuoti, gyventi ir nespręstų, kas su kuo, kiek kartų ir ką turi gerti, valgyti, mylėti.

Rokas skambės prieš draudimus. Prieš smaugimą!

Trumpai nuo ko viskas prasidėjo. Antialkoholinės kovos iniciatoriai tarstelėjo apie savo užmačias vasaros festivaliuose drausti bet kokį alkoholį, ir net alų. Į alų pasikėsinta ir lauko kavinėse, paplūdimiuose, palapinėse.

Žodžiu, kažkas nusprendė, ką mes turime gerti, kur gerti, kaip gerti ir su kuo gerti. Taip kalta į asmeninės laisvės paširdžius, kad net žagtelėta.

Jau girdžiu, kad bandau tik prekiauti emocijomis, o ką daryti nesiūlau. Siūlau.

Gydyti Lietuvą nuo alkoholizmo! Ne drausti, o – gydyti. Šviesti Lietuvą nuo alkoholizmo! Šviesti, o – ne drausti.

Visų pirma, yra prarandama provincija. Kolega prieš 20 metų rašė, kad žmonės ten dabar tik geria, po to vėl geria ir toliau dar geria. Paskui laukia pašalpų, kad vėl galėtų gerti, po to gerti ir vėl gerti. Šiandien tas pats. Tik žmonių mažiau.

Siūlau liautis prekiavus kominių laipsnių alumi, nes nuo jo žmogus „durnėja“. Lai tai būna stiprus, bet gurmaniškas alus. Tada ir kaina bus tokia, kad gatvių klasikai jo nebepirks.

Pigūs makalai tyrais pavadinimais turi dingti iš parduotuvių lentynų, arba jį pardavinėti tik Grūto parko kioske ir už labai daug pinigų. Tarsi primenant tuos laikus, kai buvo girdoma Lietuva.

Tyrimai rodo, kad kaime daug vyrų geria. Geria kasdien. Tie patys, reikalingi, bendri VU ekonomikos fakulteto ir Baltijos tyrimų tyrimai rodo, kad daug vyrų norėtų ir nebegerti. Bet neranda pagalbos, paguodos ir žodžio.

Ministre Veryga, nuvažiuokite į Lietuvos kaimą, apkabinkite žmogų, priglauskite jo galvą prie savo krūtinės. Pakalbinkite. Juk daktaras esate. Padės mums visiems.

Bet apie ką aš čia. Atsiprašau, šiek tiek nukrypau. Juk ne alkoholyje bėda. Bėda – populistiniuose kėsluose ir užmačiose. Nuvažiuokite ir paklauskite, kodėl jie geria?

Ėjau į rinkimus su šūkiu „Už blaivų protą Seime“. Todėl tvirtai tikiu, kad blaivinant tautą, visų pirma, reikia blaivių sprendimų. Kad tokie sprendimai virstų kūnų, tie patys blaivintojai turi turėti blaivų protą.

Net didžiausiuose košmaruose nesisapnavo, kad po dvidešimt septynerių Nepriklausomybės metų teks eiti prie Seimo ir ginti savo laisvę nuo tokių blaivintojų.

Rytoj Rokas prie Seimo dundės ne apie alkoholį. Jis skambės apie laisvę. O laisvė, tai toks dalykas, į kurį geriau nesikėsinti.

Gintaras Vaičekauskas yra Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas