Irena Šiaulienė: Kaip pažymėsime Vietos bendruomenių metus?

Prieš beveik dvidešimt metų susibūrusios pirmosios kaimiškų vietovių bendruomenės ėmėsi misijos keisti gyvenamąją aplinką, garsėti prasmingais sumanymais ir konkrečiais darbais. Geros veiklos žinia vilnijo ne tik per kaimus ir mažas gyvenvietes. Apčiuopiamų darbų reikalingumu, prasme bei nauda netruko įsitikinti ir miestai.
Irena Šiaulienė
Irena Šiaulienė / LSDP nuotr.

Tad bendruomenės ėmė kurtis ir miestų gyvenamuosiuose rajonuose. Bet pastarosios ne tiek žinomos ir sutelktos, kaip šalies kaimuose ir miesteliuose. Plečiantis bendruomenių ratui, jos pradėjo formuoti ir savo atstovavimo struktūras. Įsteigta asociacija „Lietuvos kaimo bendruomenių sąjunga“, „Lietuvos vietos bendruomenių organizacijų sąjunga“.

Vietos bendruomenėms reiškiant iniciatyvą, pasitelkiant seniūnijas ir socialinius darbuotojus, efektyviau sprendžiama socialiai pažeidžiamų asmenų globa, vaikų ir jaunimo užimtumas, žmonių saugumas, viešųjų erdvių sutvarkymas, plečiama kultūrinė, o kai kur ir kooperatinė veikla.

Įvertindama vietos bendruomenių veiklos prasmę ir reikalingumą, Seimo Socialdemokratų frakcija ėmėsi iniciatyvos 2016-uosius metus paskelbti Vietos bendruomenių metais. LR Seimas šiai iniciatyvai pritarė, o tai reiškia vietos bendruomenių svarbos, indėlio, stiprinant vietos savivaldą, pasitikėjimo šia pilietinės visuomenės dalimi, pripažinimą.

Šiems metams pažymėti Vietos bendruomenių taryba parengė Vietos bendruomenių metų programą ir veiksmų planą, patvirtintą Vyriausybės.

Programai įgyvendinti skirta beveik 3 mln. eurų. Bendruomenės iš šios programos, konkuruodamos savo konkrečiais projektais, gali tikėtis iki 12 tūkst. eurų.

Projekto įgyvendinimo trukmė – nuo sutarties pasirašymo dienos iki šių metų pabaigos, bet ne trumpesnė nei keturi mėnesiai. Sėkmė lydės bendruomenes, kurios savo projektuose populiarins vietos tradicijas, papročius, rūpinsis tarmių, tradicinių amatų, kultūros paveldo puoselėjimu ir populiarinimu, bendruomenės socialinės veiklos plėtra, organizuos savitarpio pagalbos grupes socialinių problemų turintiems asmenims, skatins įsitraukti į bendruomenės gyvenimą.

Bus palaikomos ir bendruomenių akcijos bei iniciatyvos, skirtos viešųjų erdvių ir aplinkos gerinimui: parkų, sporto ir poilsio, vaikų žaidimo aikštelių, kitų vietos bendruomenės teritorijoje esančių poilsio zonų tvarkymui, viešo naudojimo patalpų pritaikymui bendruomenės poreikiams.

Tai paskatins bendruomenes plėsti ryšius su nevyriausybinėmis organizacijomis, dalyvavimas projektuose stiprins bendruomenės narių kompetenciją ir pačių bendruomenių finansinį savarankiškumą.

Parengto veiksmų plano tikslas, pabrėžiant vietos bendruomenių svarbą – formuoti bendruomenių plėtrai palankią aplinką ir supažindinti visuomenę su vietos bendruomenių veikla, įtraukiant į plano įgyvendinimą įvairias valstybės institucijas. Planui įgyvendinti numatyta 100 tūkst. eurų.

Nuo šių metų pradžios Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, savivaldybės, Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija, Lietuvos vietos bendruomenių organizacijų sąjunga teiks informaciją apie gerąją bendruomenių patirtį. Bus rengiami reportažai, straipsniai įvairiose žiniasklaidos priemonėse apie vietos bendruomenių veiklą. Vyks vietos bendruomenių metų atidarymo ir uždarymo renginiai, planuojamas tiesioginių vaizdo transliacijų internetu ciklas.

Kiekvienoje savivaldybėje įvyks aktyviausių vietos bendruomenių organizacijų rinkimai, bendruomenių renginiai Lietuvos mažosiose kultūros sostinėse.

Apgindami silpnesnį, padėdami sunkiau besiverčiantiems, pagerbdami bei padėkodami aktyviausiems bendruomenės nariams, tobulėsime patys ir stiprinsime savo valstybę.

Kviečiant bendruomenes pristatyti gyvuojančius tradicinės kultūros reiškinius, bendruomenės saugomas tradicijas ir papročius Kultūros ministerija, Lietuvos liaudies kultūros centras rengs konkursą „Tradicija šiandien“. Etninės kultūros globos taryba planuoja surengti seminarų ciklą „Etninė kultūra bendruomenių gyvenime – tradicijos, šiandiena“.

Rudenį A.Stulginskio universitetas organizuos fotokonkursą „Žmogus – kaimas – laikas“. Dalyvauti šiame konkurse kviečiami įvairių kartų bendruomenių atstovai. Skatinant įmonių socialinę atsakomybę ir bendradarbiavimą su vietos bendruomenėmis, steigiama nominacija „Metų bendruomeniškiausia įmonė“.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija kartu su Žemės ūkio ministerija organizuos renginių ciklą, skirtą socialiniam verslui vietos bendruomenių organizacijose plėtoti. Vyks geriausio socialinio darbuotojo rinkimai, kuriam bus skirta nominacija už darbą su bendruomene. Taip pat numatoma organizuoti vietos bendruomenių mugę, tradicinius kasmetinius bendruomenių sąskrydžius.

M.Romerio universitetas surengs mokslinę – praktinę konferenciją, skirtą bendruomenių raidai ir perspektyvai aptarti. Taip pat bus rengiami sociologiniai tyrimai, mokslinė – praktinė konferencija „Lietuvos kaimo vietovių konkurencingumo stiprinimas: geroji patirtis“.

Ir tai tik dalis renginių, prasidėjusių dar praėjusiais ir numatomų organizuoti šiais metais. Visuomenei bus pristatyti sėkmingai įgyvendinti vietos bendruomenių projektai, paskatintos veikliausios vietos bendruomenės, įvertinti aktyviausi bendruomenių žmonės.

Vyriausybėje patvirtintas veiklos planas vykdomas iš Lietuvos Respublikos valstybės biudžete atitinkamoms ministerijoms, institucijoms, įstaigoms, atsakingoms už priemonių vykdymą, patvirtintų bendrųjų asignavimų ir kitų lėšų. Kviečiamos ir savivaldybės aktyviai dalyvauti bei finansiškai paremti šio plano veiksmų įgyvendinimą.

Šalia energetinių, karinių ar politinių reikalų ne mažiau reikšmingas ir svarbus kiekvienas mūsų šalies bendruomenės narys. Apgindami silpnesnį, padėdami sunkiau besiverčiantiems, pagerbdami bei padėkodami aktyviausiems bendruomenės nariams, tobulėsime patys ir stiprinsime savo valstybę. Nuo kiekvienos, nors ir mažiausios bendruomenės indėlio priklauso mūsų gerovė. Vietos bendruomenės narių susitelkimas ir jų darbų įvertinimas bus paskata nesustoti, kurti, tobulėti ir įgyvendinti vis naujus sumanymus.

Irena Šiaulienė yra Seimo LSDP frakcijos seniūnė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas