Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jonas Sąlyga: Kodėl Sveikame mieste žmonės retai šypsosi?

Klaipėdos gatvėse stebiu praeinančius miestiečius ir dažnai susimąstau, kodėl jų veiduose tokia reta šypsena? Vieną galimą atsakymą į šį klausimą radau. Prie parduotuvės durų dėmesį atkreipiau į senolę, kuri stovėjo ištiesusi ranką. Pagailo jos, įdėjau į virpantį delną pinigėlį. Moteris nusišypsojo, tačiau ši šypsena jos veido nepuošė. Besišypsanti burna buvo bedantė.
Jonas Sąlyga
Jonas Sąlyga / Algirdo Venskaus nuotr.

Sveikatos siekiai

Tai paskatino mane pasidomėti, kiek gyventojų negali sveikai gyventi, nes neturi kuo kramtyti maistą ir neturi iš ko sumokėti už dantų protezavimą? O juk gyvename Sveikame mieste. Šis Klaipėdos statusas nėra tik skambus pavadinimas, tai kartu ir politinis įsipareigojimas bei kryptinga veikla praktiškai įgyvendinant visuomenės sveikatos siekius.

Ar siekis normaliai pavalgyti, bendrauti su žmonėmis, nebijant išsižioti – ar tai nėra vienos iš labiausiai pažeidžiamų visuomenės grupių – vyresnio amžiaus žmonių – kasdienybė?

Ką mes, miesto tarybos nariai, turime ir galime padaryti jų sveikatos labui? Pirmiausia – informuoti klaipėdiečius apie galimybes, antra – ne tik kalbėti, bet ir padėti jiems spręsti opias sveikatos problemas.

Teisė į protezavimą

Teisę į dantų protezavimo paslaugas turi apdraustieji privalomuoju sveikatos draudimu asmenys, kuriems sukako senatvės pensijos amžius, nedarbingi arba iš dalies darbingi asmenys, vaikai iki 18 metų.

Dantų protezavimo išlaidos yra kompensuojamos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto ne visiems asmenims.

Valstybė nustatė tvarką ir maksimalią pinigų sumą, kuri gali būti kompensuojama. Dantų protezavimo paslaugų išlaidos kompensuojamos pagal faktines dantų protezavimo sąnaudas, bet ne didesne suma, nei numatyta tam tikrais atvejais.

Šiuo metu dantų protezavimo eilėje laukia daugiau nei 10 tūkst. klaipėdiečių, o eilė, lyginant su 2014 metais, dar pailgėjo.

Pensininkams ir/ar nedarbingiems arba iš dalies darbingiems asmenims, turintiems mažiau kaip 10 funkciškai visaverčių kontaktuojančių antagonistinių dantų porų, ir/ar tiems, kuriems diagnozuotas didesnis nei II laipsnio patologinis visų dantų nudilimas, kompensuojama 372,74 eurų; pensininkams ir/ar nedarbingiems arba iš dalies darbingiems asmenims, kurių bedantis apatinis žandikaulis 4, 5, 6 dantų srityje yra mažesnio nei 12 mm storio – 1146,89 eurų; vaikams – 1146,89 eurų.

Ketverius metus be dantų

Šiais metais klaipėdiečių dantų protezavimui iš PSDF biudžeto skirta beveik 700 tūkst. eurų, o tai yra 200 tūkst. eurų daugiau nei pernai. Protezuoti dantis buvo pakviesta 1915 klaipėdiečių. Eilės tvarka dantys buvo protezuoti 564 asmenims, 775 Klaipėdos miesto gyventojams buvo išmokėtos kompensacijos, nes jie dantis protezavo savo lėšomis.

Nors dantų protezavimui yra skiriama nemažai lėšų, tačiau jų nepakanka, o laukiančiųjų eilės kasmet ilgėja.

Šiuo metu dantų protezavimo eilėje laukia daugiau nei 10 tūkst. klaipėdiečių, o eilė, lyginant su 2014 metais, dar pailgėjo. Laukimo laikas, kol bus gautas kvietimas į dantų protezavimo kabinetą, siekia net ketverius metus!

Sveikame mieste – daugiau besišypsančių žmonių

Ką mes, miesto politikai, darome, kad ši opi problema sumažėtų, kad ženkliai sutrumpėtų dantų protezavimo laukiančiųjų eilės?

Kreipiausi į sveikatos apsaugos ministrę Rimantę Šalaševičiūtę, kad padėtų spręsti klausimą dėl lėšų, skirtų dantų protezavimui iš PSDF biudžeto, padidinimo.

Klaipėdos miesto savivaldybės gyventojų sveikatos priežiūros rėmimo iš savivaldybės biudžeto programoje yra numatytas tikslas mažinti socialinius sveikatos netolygumus, didinant sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumą.

Kai tik bus patvirtinta naujoji Klaipėdos miesto savivaldybės bendruomenės sveikatos taryba, inicijuosiu finansavimo dantų protezavimui klausimo svarstymą, nes savivaldybė turėtų ieškoti galimybės skirti daugiau pinigų klaipėdiečių dantų protezavimo išlaidoms padengti.

Sveikame mieste turi būti daugiau besišypsančių žmonių.

Jonas Sąlyga yra socialdemokratas, Klaipėdos miesto savivaldybės Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto narys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito