Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Julius Naščenkovas: Ar bus S.Skvernelis partijos „Tvarka ir teisingumas“ gelbėtojas?

Kai buvęs generalinis komisaras tapo esamu vidaus reikalų ministru, daugelis atkreipė dėmesį, kad jis yra bene mažiausiai nepalankiai vertinamas politikas: tik 9,7 proc., kai prezidentę Dalią Grybauskaitę nepalankiai vertino 16,6 proc. Neskubėkite stebėtis: 57 proc. apklaustųjų apie S.Skvernelį nuomonės neturėjo apskritai. Tada buvo tada, o dabar, tiksliau, liepos 2 – 12 d. „Vilmorus“ apklausus gyventojus paaiškėjo, kad S.Skvernelį palankiai vertina 45,1 proc. kai nepalankiai – 7,1 proc. respondentų.
Julius Naščenkovas
Julius Naščenkovas

Kad suprastumėte, kiek toks reitingas yra pavydėtinas, pasižiūrėkite į ūkio ministro Evaldo Gusto reitingą: vertinančių nepalankiai – santykinai mažai, 10,7 proc., tačiau ir vertinančių palankiai ne per daugiausia: 10,2 proc., o juk abu veikėjai – nauji vykdomosios politikos veidai.

Į Vidaus reikalų ministeriją S.Skvernelį delegavo partija „Tvarka ir teisingumas“. Nepartinis ministras patvirtino, kad pasiūlymą tapti vyriausybės nariu gavo iš Rolando Pakso, TT pirmininko. Tos pačios TT, už kurią birželį balsą atiduotų 7,8 proc. rinkėjų.

Pasikalbėję su politikos rinką stebinčiais išgirsite, kad TT neturi veido, o jos vedliui stinga daug ko, bet ypač – gebėjimo persigrupuoti ir ilgalaikių tikslų labui aukoti asmenines ambicijas. Jums pasakys, kad TT trūksta originalumo, kad rinkėjai pasigenda išskiriančios idėjos. O ir su idėjomis jie išsiskiria taip greitai, kaip jas apsiima: jaučiasi jei ne desperacija, tai bent jau reklaminis paviršutiniškumas. Žodžiu, visą, ką pasakys, galima apibendrinti: turinio trūkumas.

Statutinio pareigūno patirtys ir asmeninis nuoseklumas yra prielaidos, kad S.Skvernelis nuo TT nenusigręš. Tik ar R.Paksas pasiruošęs permainoms? Jeigu organiškoms – ne, tai gal pasiruošęs bent jau suplanuotoms?

Ar gali vidaus reikalų ministras būti tas, kuris prikels TT? Generalinio komisaro pareigos, tikite tuo ar ne, su visais politiniais žaidimais supažindino, ministro postas taisykles atnaujins. Kaip ir kontaktus. Iš žmonių, kurių nuomonę vertinu, girdėjau, kad S Skvernelis – protingas, moka kalbėti taip, kad būtų išgirstas. Kad ir jo pasiūlymas skirti Seimo pirmininkei Loretai Graužinienei apsaugą nuo nusišnekėjimo.

Mintyse skaičiuoju argumentus, kodėl S.Skvernelis galėtų būti nauju TT veidu ir vedliu, bet visi skaičiavimai neturi reikšmės be dviejų esminių atsakymų: ar pats S.Skvernelis nori būti integruotas į partinę struktūrą; ar R.Paksas sugebės prisitaikyti.

Man atrodo, ir pats S Skvernelis susitaikė su tuo, kad eina politiko keliu. Esu tikras, kad ministro postas nebus paskutinė valstybinė S.Skvernelio pareigybė. Statutinio pareigūno patirtys ir asmeninis nuoseklumas yra prielaidos, kad S.Skvernelis nuo TT nenusigręš.

Tik ar R.Paksas pasiruošęs permainoms? Jeigu organiškoms – ne, tai gal pasiruošęs bent jau suplanuotoms?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito