Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Julius Naščenkovas: JAV prezidento rinkimai – geresnis rytojus praėjo vakar

Amerikiečiai prezidento rinkimuose rinksis iš demokratės Hillary Clinton ir respublikono Donaldo Trumpo. Šitos pavardės mažai ką sako? Turiu analogiją: įsivaizduokite, kad pasirinkimas yra tarp Vilijos Blinkevičiūtės ir Viliaus Kaikario (jis sviestu užsienio politiką matavo).
Julius Naščenkovas
Julius Naščenkovas

H.Clinton skiriamasis bruožas – nenuoširdumas. Nuo sąjungininkų iki oponentų, visi išskiria jos dirbtinę šypseną. Bet jeigu tokia tėra didžiausia kandidatės yda, gal viskas yra gerai?

Didelė dalis rinkėjų mano, kad ir su D.Trumpu viskas yra gerai. Sistema bloga, situacija bloga – D.Trumpas tik įgarsina tikrovę. Jeigu jums nepatinka – keiskite tikrovę.

H.Clinton esminė idėja – evoliucija, ne revoliucija. Ji žada būti Baracko Obamos politikos tąsa, tačiau jos pasisakymus debatuose sekę abejonių neturi: tokia reforma kaip visuotinė sveikatos apsauga jai valdant būtų neįmanoma. Tik keletas H.Clinton konkurentų jai prilygo nuosaikumu. Aišku, ji pateikė savo programą, tačiau man susidarė įspūdis, kad programa nepanaši į žadėtą evoliuciją. Ji daug panašesnė į esamos situacijos išsaugojimą atliekant neskausmingas korekcijas. Prisitaikant prie gyvenimo ir žiūrint tikrovei į akis.

Toks ir yra D.Trumpo pasiūlytos programos tikslas: dienos pabaigoje padidinti JAV vertę ir sumažinti išlaidas.

Sąžiningas žvilgsnis į tikrovę – tokia yra pamatinė D.Trumpo nuostata. Ir tikrovė D.Trumpo netenkina tiek, kad reikia radikalių sprendimų. Jo siūlyti sprendimai įžeidė gausybę meksikiečių, arabų ir juodaodžių: šios trys kategorijos dažnai buvo vardinamos kaip JAV problemų priežastys. Visgi man panašiau, kad į visus ir viską respublikonų kandidatas žiūri per piniginio vieneto prizmę. Žmogus – išteklius, įrankis ir vartotojas viename. Ir nėra nieko blogo konstatuoti, kuris žmogus sukuria vertę, o kuris vertę naudoja. Toks ir yra D.Trumpo pasiūlytos programos tikslas: dienos pabaigoje padidinti JAV vertę ir sumažinti išlaidas.

Kas naudosis sukurta verte ir ar bus ji perskirstoma teisingiau – į tai D.Trumpas nesivėlė, o ir atsakymas yra aiškus: ne. Turiu nuojautą, kad visą finansinę struktūrą jis patikės į Alano Greenspano Nr.2 rankas – su koncentracija į užsienio rinkų užkariavimą ir tokį ekonomikos stiprinimą. Visgi D.Trumpas – karys, ne kūrėjas.

Vienintelis dalykas, ką, mano nuomone, gali sukurti H.Clinton, yra iliuzijos apie JAV galybę. Ar prisimenate, kaip visas pasaulis staiga susivokė, koks milžiniškas yra JAV biudžeto deficitas ir užsienio skola? Korporatyvinio stabilumo iliuzija ir „per dideli, kad žlugtų“ nuotaika – štai ką H.Clinton puikiai sugebės sukurti.

Ir tai nėra mažai. Atvirkščiai, kraupi dalis pasaulinės ekonomikos yra pagrįsta įvaizdžiu. JAV, kaip korporacijai, H.Clinton tikrai bus į naudą.

Bet buvo ir kitas požiūris, kurio esmė: turi rastis naujas susitarimas tarp piliečių, nes dabartinis – nebeteisingas. Jį pasiūlė kitas demokratų kandidatas Bernie Sandersas, tiesiai šviesiai pasakęs, kad demokratija nebegali būti milijardierių nupirktas šou. Tai jis atkreipė dėmesį į H.Clinton honorarus, kuriuos jai už pranešimus mokėjo JAV finansų krizės sukėlėjai: iš viso 22 mln. dolerių. B.Sandersas pasiūlė ištisą sprendimų paketą, kaip reformuoti Volstrytą, – 170 ekspertais vadinamų JAV ekonomistų sakė, kad planas yra geriausias iš visų pasiūlytų.

Iš tikrųjų B.Sandersas yra kokybiškai kitokios politikos šauklys. Jis įsitikinęs, kad amerikiečių dabartis gerokai atsilieka nuo geriausios įmanomos jų gyvenimo versijos. B.Sanderso nuomone, reikalingi kardinalūs sprendimai, kad situacija pasikeistų. B.Sandersas siūlo didinti mokesčius turtingiausiems, perskirstyti didesnę sukuriamos vertės dalį, valstybei prisiimti didesnius įsipareigojimus: užtikrinti nemokamą sveikatos apsaugą ir aukštąjį išsilavinimą.

Jeigu B.Sandersas toks teigiamas, ypač palyginus su H.Clinton, kodėl amerikiečiai pasirinko ne jį? Mano manymu, yra dvi esminės priežastys.

Pirma, tai masinės žiniasklaidos veikimas H.Clinton naudai. Tarp jos didžiausių rėmėjų – CNN ir MSNBC savininkai. Nesunku aptikti įvairių tyrimų, analizuojančių kandidatų buvimo eteryje laiką ir kitus parametrus. Štai vieno iš tokių išvada: B.Sandersas gavo 6 proc. televizijos eterio palyginus su D.Trumpu ir 16.5 proc. palyginus su H.Clinton.

Antra, turinys. Išsirinkus B.Sandersą laukia permainos. Jis norės ne tik keisti situaciją, bet kad ir rinkėjai keistųsi kartu su aplinka. O paprašyti žmogaus pasikeisti – nėra sudėtingesnio prašymo, patys puikiai tai žinome.

Yra ir kitų B.Sanderso pralaimėjimo priežasčių. Jis senyvas ir neatrodo kaip modelis. Rinkimai yra grožio konkursas ir šitame konkurse B.Sandersui laimėti nelemta. Tačiau jis kovėsi, o Amerika stebėjo, kaip pro šalį praėjo geresnis rytojus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas