Juozas Bernatonis: „Brexit'o“ varpų aidai Lietuvoje

„Brexit'as“ dabar bene labiausiai diskutuojama tema mūsų politikų, žurnalistų ir apskritai aktyvių visuomenės narių. Mano manymu, pats svarbiausias aspektas, kaip tai atsilieps Lietuvos ateičiai, nėra išgvildentas.
Juozas Bernatonis
Juozas Bernatonis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Akivaizdu, kad mūsų politikai euroskeptikai „Brexit'ą“ bandys maksimaliai sau naudingu būdu išeksploatuoti artėjančiuose Seimo rinkimuose.

Skambės Europos Sąjungos keiksnojimai dėl per mažos paramos mūsų žemdirbiams, dėl europinio diktato keičiant nacionalinius įstatymus ir mums netradicinių reiškinių propagavimo. Bus keiksnojama ir socialdemokratų valdžia, kuri neva nusileidžia Briuselio diktatui.

Britai bus pateikiami pavyzdžiu, kaip reikia branginti savo nepriklausomybę. Tikriausiai bus iškelti ir „Litexit'o“ šūkiai. Nenustebsiu, jeigu tokius rinkiminius šūkius pasirinks jau savo euroskepticizmą demonstravę Rolando Pakso „tvarkiečiai“, nežinia kieno „darbiečiai“ ar kokie nors politikos marginalai.

Tai pavojinga, nes galėtų iškreipti rinkėjų valią, atvesti į parlamentą daugiau populistų. O darbas kitame Seime būtų dar labiau komplikuotas ir nevaisingas. Jeigu pozityvias Lietuvos raidos programas pakeistų neapykantą Europai skatinantys lozungai, nuo to žmonių gyvenimas tikrai nepagerėtų.

Kitas labai svarbus aspektas – mūsų požiūris į šiandienos lietuvių emigraciją į Jungtinę Karalystę. Jie išvyko ieškodami geresnio gyvenimo su europinėmis garantijomis. Kai kas piktdžiūgauja: norėjo gyventi geriau, gauti didelius atlyginimus, tegul dabar „džiaugiasi“. Tačiau tai ne tik išeivių problema. Įvertinus emigracijos į Jungtinę Karalystę mastus, tai ir mūsų visos tautos bei mūsų valdžios problema. Mūsų piliečiai gali prarasti jiems garantuotas teises, gali žlugti jų teisėti lūkesčiai. Todėl privalome apginti kelių šimtų tūkstančių Lietuvos piliečių interesus.

Kai iškėliau klausimą, kad Vyriausybė turėtų pakviesti naująją emigraciją iš Jungtinės Karalystės, kolegos pasijuokė, kad jiems niekas netrukdo sugrįžti ir jie patys tai žino. Mano požiūris kitas. Mano manymu, jau mūsų Vyriausybė turėtų parengti specialią sugrįžimo Tėvynėn programą ir pradėti ją įgyvendinti įsiteisėjus „Brexit'ui“.

Neramina dar viena problema. Lietuvos Respublikos piliečiai, gyvenantys Jungtinėje Karalystėje, ir turintys teisę gauti jos pilietybę, gali pasirinkti šį kelią, kad išsaugotų savo esamą padėtį ir turimas teises. Šis netiesioginis „Brexit'o“ efektas gali sukelti Lietuvos Respublikos pilietybės praradimo bangą. Todėl mes, politikai ir teisininkai, privalome surasti būdą kaip įstatymais sudaryti sąlygas jiems ir jų palikuonims išsaugoti Lietuvos Respublikos pilietybę.

Seimas visai neseniai surado sprendimą praplėsti dvigubos pilietybės galimybes senajai emigracijai. Manau, kad turi surasti panašius būdus nukentėjusiems nuo „Brexit'o“ tėvynainiams. Apskritai, kai kalbama apie lietuvių tautos išlikimą, požiūris į šiuolaikinę emigraciją turėtų būti jautresnis. Privalome išlaikyti tvirtus saitus su mūsų žmonėmis.

Juozas Bernatonis yra socialdemokratas, teisingumo ministras

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas