Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kęstutis Daukšys: Už duoną be PVM ir Lietuvoje šventes švenčiančius tautiečius

Tenka apgailestauti, kad Vakarų Europos valstybės mus lenkia gerokai didesniais atlyginimais ir pensijomis, tuo tarpu kaimyninės šalys mus lenkia mažesnėmis kainomis, ypač maisto produktų.
Kęstutis Daukšys
Kęstutis Daukšys / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kažkada Baltijos tigru tituluota Lietuva, kurios BVP didėjo greičiau už kaimyninių šalių, o ekonomika augo įspūdingais tempais, panašu, per keliolika metų „numetė gazą“ ir ėmė gerokai atsilikinėti.

Negalime leisti, kad taip būtų ir toliau – Darbo partija siekė, siekia ir sieks, kad žmonių pajamos didėtų, o maisto kainos mažėtų. Ir nesvarbu, kas ir kuo mus kaltina – populizmu, nerealiais užmojais ar net valstybės griovimu.

Žinome, ką reikia daryti, kad žmonės valstybės šventes švęstų Lietuvoje, o ne vyktų ieškoti pigesnių prekių į Lenkiją. Todėl užregistravome įstatymo pataisą, kuria siekiame, kad maisto produktams būtų taikomas lengvatinis 5 procentų PVM vietoje dabar esančio 21 proc.

Žinome, ką reikia daryti, kad žmonės valstybės šventes švęstų Lietuvoje, o ne vyktų ieškoti pigesnių prekių į Lenkiją.

Tokios maisto prekės kaip duona, makaronai, kruopos, pienas, kefyras, sviestas, šviežia mėsa, šviežia žuvis, aliejus, miltai, daržovės, vaisiai ir cukrus privalo būti atpigintos, juk tai būtiniausios prekės, kurios sudaro pagrindinį pirkėjų krepšelį.

Vykdydami Vyriausybės programą ir sumažinę PVM tarifą būtiniausiems maisto produktams, 15 procentų atpiginsime reikalingiausias prekes ir pasieksime, kad valstybėje liktų daugiau pinigų, kurie dabar „nusėda“ kaimyninės šalies biudžete.

Labai tikiuosi, kad nesvarbu, kokiai politinei jėgai beatstovautų, Seimo nariai sugebės susivienyti ir pademonstruoti politinę valią bei iš tiesų atlikti savo pareigą žmonėms ir pritars Darbo partijos pataisoms, kurios būtų pirmas žingsnis, siekiant atpiginti maisto produktus.

Žinoma tam, kad sumažinus PVM sumažėtų ir kainos, priežiūrą turės vykdyti ir valstybinės institucijos. Kartelinių susitarimų (jei visi tiekėjai susitartų nemažinti kainų) priežiūrą vykdo LR Konkurencijos taryba. Prižiūrinti institucija yra ir VMI. Tad turime ne vieną kontrolės mechanizmą, kad sėkmingai pasiektume įstatymo pataisų numatomą tikslą – sumažinti būtiniausių maisto produktų kainas, jog Lietuvos žmonėms netektų važiuoti į Lenkiją, o pakaktų nueiti į artimiausią parduotuvę.

Viliuosi, kad tai supranta visų partijų atstovai, visi politikai, kurie prisijungs prie šios svarbios mūsų iniciatyvos ir užuot ieškoję priežasčių to nedaryti, sugebės nuryti kartėlį, kad „ne jie tai sugalvojo“ ir pagaliau atsisuks į žmogų ir jo poreikius.

Galbūt tada I.Degutienei nebereikės stebėtis ir smerkti tautiečių, ieškančių būdų, kaip sutaupyti pinigų, o mūsų tautiečiams nereikės valstybinių švenčių švęsti stumdantis svečios šalies prekybos centrų eilėse.

Kęstutis Daukšys yra Seimo Darbo partijos frakcijos seniūnas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas