Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Laura Tatarėlytė. Birželio 9-ąją – balsas kaip ginklas už Europos pergalę

Jau šiandien prasidėjo išankstiniai Europos Parlamento rinkimai – vieni svarbiausių rinkimų, nulemsiantys visos Europos ateitį ir Europos Sąjungos politikos kryptį artimiausius penkerius metus. Vyks politiniai mūšiai, kurių baigtis leis arba neleis apginti laisvę ir demokratiją mūsų žemyne. Kaip ir visai Europai, Lietuvai itin svarbu išsirinkti aktyvius ir patyrusius, gebančius šiuos mūšius laimėti europarlamentarus.
Laura Tatarėlytė
Laura Tatarėlytė / Asmeninio archyvo nuotr.

Prie esminių pergalių bus galimybė tiesiogiai prisidėti jau šį sekmadienį, birželio 9 dieną, arba balsuojant iš anksto. Vis dėlto tyrimai rodo, jog kas trečias Lietuvos rinkėjas apskritai neplanuoja dalyvauti šiuose rinkimuose į Europos Parlamentą. O kaip parodė ankstesniųjų rinkimų metai, faktinis rinkėjų aktyvumas dažniausiai būna dar mažesnis, nei rodo apklausos.

Štai kelios esminės priežastys šių rinkimų nepraleisti:

Pirma. Ateinantys metai yra lemiami, Europai siekiant apginti savo laisvę ir demokratiją. Būtent Europos Parlamente bus sprendžiami Lietuvai ir visai Europai svarbūs klausimai dėl paramos Ukrainai ir jos žmonėms, ES plėtros Rytuose, ES saugumo ir gynybos politikos stiprinimo. Teroro režimui vykdant karą prieš visą Europą, stiprėjant radikaliems ir populistiniams balsams, Europos Sąjungai bus tiesiog būtina išlaikyti vienybę ir vertybinį kursą.

Būtent rinkėjai šią savaitę spręs, ar ir kaip bus apgintos dešimtmečius puoselėtos ES vertybės. Jei praleisime galimybę prisidėti prie saugesnės Europos kūrimo ir užleisime vietą Briuselyje ir Strasbūre populistams bei radikalams – progos pasitaisyti teks laukti dar bent penkis metus. O stebint pastarųjų metų karo prieš Ukrainą dinamiką, mūšius dėl paramos kovojantiems už laisvę – Europa negali iššvaistyti nė vienų metų. Penki metai sumaišties ir chaoso turėtų neprognozuojamas pasekmes kiekvienam europiečiui.

Antra. Kiekvienas proeuropietiškas balsas yra aukso vertės. Lietuva renka 11 europarlamentarų, iš viso Europos Parlamente jų bus 720. Negalime sau leisti turėti nedirbančių Europos Parlamento narių, ar juo labiau – dirbančių terorą skleidžiančioms šalims. Lietuvos žiniasklaidoje nuvilnijo žinia apie žemą Lietuvos europarlamentarų aktyvumą. Bet vidurkiai neparodo tikro vaizdo: buvo labai aktyviai dirbančių europarlamentarų, bet statistiką smarkiai sugadino tie, kurie tą darbą visus penkis metus tik imitavo.

Lietuvos politikų, dirbusių Briuselyje ir Strasbūre, aktyvumą ir įdirbį galima įvertinti tiek pagal tarptautinius indeksus (pavyzdžiui, BCW Influence Index ar EU Matrix didžiausios įtakos indeksas), tiek pagal teikiamas jų veiklos ataskaitas. Kiekvieno rinkėjo galimybė ir atsakomybė yra į kovas už Europos ateitį deleguoti darbščiausius ir ES politikoje patirties turinčius politikus, aktyviai ginančius europiečių vertybes – tuos, kuriuos Europa girdi.

Trečia. Pagalba neapsisprendžiantiems, kam tą balsą skirti. Nešališko politikos stebėsenos tinklo „Žinau, ką renku“ platformoje politikams galima tiesiogiai užduoti klausimus bei stebėti įvykusius debatus. Portalas „Manobalsas.lt“, jame atlikus testą, gana tiksliai pateikia ne tik politinėms pažiūroms artimiausią partiją, bet ir konkretų kandidatą.

Norint Europos Parlamente matyti konkretų politiką, ypač svarbu atiduoti jam savo pirmumo balsą – kitaip sąrašas bus surikiuotas pagal kitų rinkėjų skirtus balsus ar pačios politinės partijos reitingavimo rezultatą. Kaip atiduoti pirmumo balsus ir ko geriau nedaryti – išsamiai paaiškina VRK.

Ketvirta. Balsuoti paprasta – tai galima padaryti kiekvienoje rinkimų apylinkėje visoje Lietuvoje. Rinkimų dieną savo balsą rinkėjai gali atiduoti bet kurioje rinkimų apylinkėje, arba balsuoti iš anksto bet kurioje šalies savivaldybėje. Rinkimų apylinkės visoje Lietuvoje veiks nuo 7 iki 20 val., artimiausią apylinkę bet kuriame mieste galima susirasti svetainėje „Rinkėjo puslapis“. Tad balsuoti tikrai gali visi, net ir tie, kurie būsimą savaitgalį leis sodyboje, prie ežero ar jūros.

Ukrainai kovojant už visos Europos laisvę, aktyvios europietiškos pilietinės visuomenės susitelkimas yra išskirtinės svarbos. Šiuose rinkimuose atiduotas balsas yra ginklas, kuriuo kartu sieksime Europos pergalės. Nepraleiskite progos prie jos prisidėti jau birželio 9 dieną. Ateikite ir balsuokite!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?