Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Liudvika Pociūnienė. Kuo baigsis karas Ukrainoje?

Ukraina išvaduos Rusiją ir visą pasaulį nuo Putino. Kaip greitai? Tai jau klausimas Vakarams. Kaip greitai ir efektyviai sugebėsime Ukrainai padėti.
Liudvika Pociūnienė
Liudvika Pociūnienė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Sankcijos gerai, bet jų veikimas per lėtas. Ir vėl nesutarta atjungti Rusiją nuo SWIFT, nors tai būtų vienintelė greito poveikio sankcija.

Iš tiesų atsisakymas atjungti Rusiją nuo SWIFT prilygsta bendrininkavimui su Putino režimu ir už tokią trumparegystę mokėsime ilgalaikiais nuostoliais, užuot trumpam apriboję savo patogų ir sotų gyvenimą dabar.

Be to, Putinas turi gauti į kaktą mūšio lauke, jei norime, kad konfliktas neužsitęstų.

Dabar Ukraina moka didžiulę kainą už vokiečių ir prancūzų diplomatijos klaidas ir už NATO delsimą suteikti šiai šaliai nors kokias nors saugumo garantijas.

Gerai, tebūnie, NATO karių Ukrainoje gali ir nebūti, bet kas trukdo smūgiuoti iš tolo per rusų užnugario bazes – taip, kad priešakinės linijos negautų pastiprinimo?

Taip, Vokietija turi prisiimti atsakomybę, kad nepadėjo rimtai aprūpinti ukrainiečių gynybine ginkluote, kai oro kelias dar buvo atviras. Bet kas trukdo pripažinti klaidas ir bent dabar atidėti savanaudiškumą ir bailumą į šalį?

Kalbėtis su Putinu dabar? Apie ką? Tikėtis, kad jis atsitrauks, nepajutęs rimto spaudimo? Pritrenkiantis naivumas, kuris irgi jau kainuoja per brangiai.

Putino režimas yra praeities atgyvena ir šiukšlė. JT šiandien svarsto dar vieną rezoliuciją dėl Putino režimo invazijos į Ukrainą. O Putino režimui į tai nusispjauti, kol nėra veiksmo.

Režimo vieta – istorijos šiukšlyne. Bet kažkas turi tą šiukšlę ten išmesti. Kas trukdo šiandien išmesti Rusiją iš ESBO, JT saugumo tarybos, visų pasaulinių ir europinių sporto ir kultūros organizacijų?

Taip, Gergijevas jau išmestas iš Carnegie Hall. Gal tai – pirmoji kregždė. O kaip koncertų salės Vokietijoje? Ar ten vis dar laukiamos žvaigždės ir žvaigždelės, tarnaujančios šiukšlių režimui?

O Rusijos dūmos veikėjų ir oligarchų sūneliai ir dukrelės – vis dar trinasi Europos ir UK universitetuose, atsiskaitydami vogtais iš Rusijos žmonių pinigais?

O gal jau metas išsiųsti Rusijos diplomatus su šeimomis namo? Gero gyvenimo ragavę prisitaikėliai, atsidūrę Putino sukurtoje Rusijos realybėje gal paskatins ir protą praradusius vadus atsipeikėti?

Taip, kai Rusiją pasieks pirmieji cinkuoti karstai, gal atsipeikės ir apkvailinta minia, ir protestuos jau ne vien negausi ir metodiškai persekiojama Rusijos šviesuomenė. Dabar protestuoti Rusijoje tikrai reikia drąsos, o reikšti palaikymą Ukrainai prie Rusijos ambasadų, prie visų organizacijų, dar nenutraukusių ryšių su Putino režimu ES ir JAV miestuose yra saugu ir būtina – tik taip galime palaikyti ir protestus Rusijoje.

Ukraina nugalės ir išlaisvins Rusiją, bet kaip greitai ir kokių aukų kaina, priklauso nuo kiekvieno iš mūsų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas