Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rasa Pavarienė: Ar naujas smurto orderis apsaugos jus per šias Kalėdas?

Didžiosios metų šventės daliai šeimų baigiasi smurtu artimoje aplinkoje. Kur alkoholis, ten ambicijos, užgauti jausmai, ego, pretenzijos, o netrukus – kumščiai bei traumos. Pasak tarnybų, skubios pagalbos telefonas ima kaisti jau antrąją švenčių dieną. O kiek daug „rafinuoto“, psichologinio smurto atvejų lieka neišaiškinti...
Rasa Pavarienė
Rasa Pavarienė / J.Kurbatovos nuotr.
Temos: 2 Policija Smurtas

Nuo šių metų liepos 1-os dienos Lietuvoje įsigaliojo naujas įrankis kovai su smurtu artimoje aplinkoje. Tai – apsaugos nuo smurto orderis.

Kaip veikia šis įrankis? Ar jis – efektyvus? Kokius įgaliojimus orderis suteikia policijos pareigūnams, ir ar šie yra pajėgūs atpažinti smurtą artimoje aplinkoje?

Kylant įtarimams dėl smurto, į iškvietimo vietą atvykęs pareigūnas apklausia pavojų patiriantį asmenį. Apklausa vykdoma pagal sistemą, formuluojant tokius ir panašius klausimus – „ar jūs bijote“, „ar jus įžeidinėjo“ ir t.t. Atsakius teigiamai bent į 3 iš 17-kos anketos klausimų, surašomas orderis, ir smurtą sukėlęs asmuo iškeldinamas iš namų 15-kai dienų.

Spalio mėnesį pasirodė pirmieji duomenys: per tris mėnesius šalyje buvo išduota net 5 468 smurto orderių (absoliuti dauguma jų – vyrams, daugiausia 30–49 metų asmenims).

Viena vertus, smurto orderis – nuostabus dalykas. Jis suteikia galimybę iškeldinti pavojų keliantį asmenį, neužvedant ikiteisminių tyrimų, neapkraunant pareigūnų ilgu įrodinėjimo procesu. Be to, atsakomybė už priimtą sprendimą tenka ne pareigūnui, o anketinės apklausos sistemai. Tai leidžia išvengti asmeninių simpatijų ar antipatijų.

Brandesnėje visuomenėje, kur gyvybė yra labiau vertinama, o požiūris į smurtą – mažiau toleruotinas, orderis galėtų būti puiki išeitis.

Tačiau Lietuvoje šį įrankį tenka taikyti asmenims, kurie svaiginasi, mušasi, nesilaiko nurodymų. Na ir kas, kad jiems pagal LR administracinių teisės pažeidimų kodeksą gresia bauda – baudų jie vis tiek nemoka. Ekipažui išvykus, pavojų keliantis asmuo grįžta namo, istorija kartojasi.

Pareigūnai atkreipia dėmesį ir į kitą, beveik nematomą pusę – psichologinį, ekonominį, seksualinį smurtą. Jį sukelia aukštas ar aukštesnes pajamas turintys asmenys, kurių gyvenimai – saugiai slepiami už prabangių namų durų.

„Rafinuoto“ smurto atvejai, kitaip nei kruvini konfliktai, policijos registrų dažniausiai nepasiekia. O jeigu ir pasiekia, paaiškėja, jog aukos šį smurtą patiria daugybę metų... Tokiais atvejais neišvengiama teismų, advokatų.

Nors orderis gali tapti įrankiu, provokuojant skyrybas, teismai vis dažniau pasisako, jog orderio taikymo aplinkybės neturi įtakos skyrybų procesui. Tai – prevencinis įrankis, kuris leidžia smurtą patiriančiam asmeniui ramiai priimti sprendimus, kaip gyventi toliau.

Tačiau sugrįžkime prie pamatinio klausimo. Ar smurto orderis gali užtikrinti didesnį saugumą per ateinančias šventes?

Iš tiesų – ir taip, ir ne.

Švenčių subtilybė – jų metu visada pagausėja nusikaltimų, ir ne tik smurtinių. Kuo daugiau išeiginių, tuo daugiau nusikaltimų. O pareigūnų, kaip žinome, Lietuvoje labai trūksta. Tam, kad pareigūnas registruotų orderį, jis... Turi atvykti į įvykio vietą, ir tai padaryti laiku.

Smurtas artimoje aplinkoje yra priskiriamas B kategorijai (išskyrus tuos atvejus, kai jau primušė – tuomet taikoma A kategorija).

Jeigu į policiją kreipėsi kaimynai, įtardami smurtą už sienos, toks iškvietimas priskiriamas C kategorijai. Numatytas laikas, per kurį patruliai turi atvykti į iškvietimus: A – 12 min mieste ir 20 regione, B – atitinkamai 20 ir 40 min, o C – kaip suspėsi...

Norėdami prognozuoti galimus scenarijus, turime suprasti kelis dalykus.

Vilniaus mieste Kalėdų laikotarpiu į iškvietimą vykstančių pareigūnų paprastai laukia dar 50 kitų iškvietimų. Atkreipiu dėmesį, jog kiekvienam įvykiui išspręsti reikia mažiausiai 30 minučių (kalbame apie idealią situaciją, kai visi blaivūs, nesipriešina, yra adekvatūs – taip būna retai...)

Esant poreikiui, arčiau esantys ekipažai gali dengti didesnius miestus. Pavyzdžiui, vienas iš dviejų, Trakuose esančių ekipažų – atvykti į Vilnių. Tačiau, kas lieka Trakuose? Ir ką daryti, jei muštynės kilo dviejose skirtingose vietose tuo pačiu metu?

Jei smurto proveržiai vyksta vienkiemyje, o kelias – sunkiai pravažiuojamas? Kaip situaciją spręsti tais atvejais, kai muštynės vyksta tarp penkių ir daugiau neblaivių asmenų? Kai namuose yra mažamečių vaikų, o į įvykio vietą tuo metu atvykti gali tik du pareigūnai?

Žmonių likimai priklauso nuo pareigūnų kompetencijų bei parengties. Didesnį šansą suvaldyti situaciją turi visko matę, ilgametę patirtį turintys patruliai.

O jeigu atvykti galės tik du, patys jauniausi, kurių dabar – dauguma? Tie, kurie vos per šešias savaites buvo paruošti naudotis ginklu, spręsti pavojingus konfliktus, išmanyti įstatymus, apginti save ir kitus?

Noriu tikėti, kad mūsų sistemai pavyks susitvarkys su artėjančių švenčių iššūkiais. Linkiu, kad tokių ir panašių klausimų ateityje kiltų kuo mažiau.

Vietoj reziumė

Jeigu skaitydami šį tekstą jaučiate nerimą dėl savęs ir savo vaikų saugumo, patariu nelaukti švenčių – kreiptis pagalbos nedelsiant.

865095216 – pagalba visoje Vilniaus apskrityje, išskyrus Ukmergės r. sav.

870055516 – pagalba visoje Lietuvoje– – skpc@lygus.lt

Jei susidūrėte su seksualiniu smurtu:

866169990 – pagalba@prabilk.lt

Emocinę pagalbą visą parą teikia Pagalbos moterims linija:

8 800 66366 – www.pagalbosmoterimslinija.lt (chat, el. laiškai)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas