Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rimantas Jonas Dagys: Valdantieji nusprendė mažinti pensijas 

Visi girdėjome posakį, kad bloga reklama yra geriau nei jokios reklamos. Panašu, kad valdantieji su socialdemokratais „už vairo“ šiuo požiūriu vadovaujasi labai tiesiogiai. Kitaip negalima paaiškinti bandymo sumažinti ir taip mažas Lietuvos pensininkų pensijas.
Rimantas Jonas Dagys
Rimantas Jonas Dagys / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vis dažniau iš premjero ir ministrų išgirstame apie su socialinio draudimo reforma ateisiantį pensijų indeksavimą, pensijas automatiškai susiesiantį su darbo užmokesčio augimu per tam tikrą laikotarpį, ir jo tapatinimą su pensijų augimu. Tai nėra teisinga žinutė, kadangi pasiūlytas „indeksavimas“ viso labo tereiškia bandymą subalansuoti SODROS pinigus taip, kad pensininkai jų negautų daugiau nei tuo metu pinigų bus SODROS biudžete.

Realiai tai gali reikšti ne didėjančias, bet mažėjančias pensijas. Pirmiausiai todėl, kad valdantieji neketina pensijoms skirti papildomų pinigų. Kartais net užsimena apie SODROS mokesčių mažinimą. Pensijų dydžiui nemažiau reikšminga ir demografinė padėtis.

Įvertinant tai, kad pensininkų tik daugės, o įplaukų srautus į SODRĄ kuriančių dirbančiųjų mažės, galima gana pagrįstai prognozuoti pensijų mažėjimą. To neneigia ir valdantieji.

Geriausias demografinis periodas 30 metų perspektyvoje jau eina į pabaigą taip ir neišnaudotas, o prognozės – kur kas liūdnesnės, nes vaikų gimsta vis mažiau. Dėl visuomenės neatsinaujinimo atitinkamai vyksta ir visuomenės senėjimas: iki 2050 m. pensininkų dalis visuomenėje padidės daugiau nei dvigubai – iki 40 proc. Įvertinant tai, kad pensininkų tik daugės, o įplaukų srautus į SODRĄ kuriančių dirbančiųjų mažės, galima gana pagrįstai prognozuoti pensijų mažėjimą.

To neneigia ir valdantieji. Socialinės apsaugos ir darbo bei Finansų ministerijos pačios paskaičiavo ir pateikė „Esminių pokyčių socialinio draudimo sistemoje“ duomenis, pagal kuriuos net ir su visais siūlomais „indeksavimais“ socialinis modelis numato žymų santykinių pensijų mažėjimą. Pagal pačių valdančiųjų prognozes (!), vidutinė pensija, lyginant su vidutiniu darbo užmokesčiu, kris nuo 35 proc. šiemet iki 25 proc. 2030 metais. Taigi, santykinės pensijos sumažės beveik trečdaliu.

Paradoksalu, kad gauname tokį rezultatą. Juk dar praėjusioje Seimo kadencijoje pradėjome reformą, turėjusią pertvarkyti socialinio draudimo sistemą. Ji būtų užtikrinusi, kad nepaisant blogėjančios demografinės situacijos, santykinės pensijos (lyginant su vidutiniu darbo užmokesčiu) ne mažėtų, bet kartu su  kaupiamuoju draudimu didėtų ir pasiektų Europos Sąjungos vidurkį. Tokią pačią nuostatą įtvirtinome ir šios Seimo kadencijos pradžioje patvirtintose SODROS reformos gairėse. 

Vietoje to, kad tęstų nors ir ne savo pradėtą, bet teisingą ir reikalingą reformą, valdantieji ėmėsi grandiozinių ir brangių veiklos simuliacijų. Iš jų labai aiškiai matyti valdančiųjų prioritetai. Jie pasirodo esą priešingi rinkiminiams pažadams – žmogus, bent jau senas, tikrai nebeatrodo svarbiausias.

Rimantas Jonas Dagys yra Seimo TS-LKD frakcijos narys, Šešėlinės Vyriausybės socialinės apsaugos ir darbo ministras

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas