Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saulius Skvernelis: Sakmė apie Rostselmašą – arba atsakymas tiems, kurie visada viską žino geriau

Niekada nemaniau, kad mano apsisprendimas dalyvauti Seimo rinkimuose „ne su tais, su kuriais, politologų manymu, turėjau“, sukels tokią audringą reakciją.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Mano, buvusio policininko, apsisprendimas dalyvauti su neparlamentine partija, kuri kiekvienais rinkimais balansuoja neperžengti 5 proc. ribos, sukėlė tikrą ažiotažą: neaišku, kas toks, dalyvaus su neaišku kokiais tais. „Derėjosi“ su liberalais, socdemais, kurie, pasak viską žinančio apžvalgininko, siūlė ir 2, ir 13 vietas – bet galiausiai pasirinko „geresnį“ pasiūlymą.

Pasiūlymas, akivaizdu, geresnis: neparlamentinės partijos sąraše, net ir 2 vietoje, nei, sakykime, socialdemokratų pirmajame trisdešimtuke. Akivaizdu – karjeristas. O panagrinėjus Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko verslą akivaizdu, kad ne tik karjeristas, bet dar ir Kremliaus atstovas!

Dažnai girdėta, jau 26 metus sėkmingai naudojama etiketė, kada iškyla grėsmė. Tik klausimas – grėsmė kam?

Tėvynei, kuriai tarnavau ir tarnauju daugiau nei du dešimtmečius? O gal 26 metus nusistovėjusiai tvarkai ir patogiam gyvenimui tų, kuriems žmogus visai nėra svarbiausias, kuriems jis reikalingas tik kaip elektoratas? Tiems, kurie sprendimus priiminėja nepaisydami to žmogaus nuomonės ir lūkesčių, kurie turi teisę besąlygiškai spręsti, kas labiau myli Lietuvą.

Kam vargintis, ieškoti argumentų, juk paprasčiau, kaip visada, pasakyti: kas turi kitą nuomonę, tas tarnauja Kremliui.

Čia turėtų įsijungti tiriamosios žurnalistikos sunkioji artilerija. Užuomazgos jau yra: po didelių analitinių apmąstymų „iškapstyti“ viską apie „Agrokoncerno“ įmonių grupę. Sudėtingas uždavinys įvesti į google paieškos sistemą ir BINGO!

Yra tinklalapis www.agrokoncernas.lt. O ten viskas aprašyta, kad įmonė veiklą pradėjo 1990 metais, kaip nedidelė konsultavimo paslaugas teikianti prekybos įmonė, kuri išaugo į 38 dinamiškų ir besiplečiančių įmonių grupę.

Nesvarbu, kad įmonių verslo partneriai yra Anglijos, Ispanijos, Austrijos ir kitos Vakarų Europos įmonės – svarbu atrasti tai, ką nori atrasti. Pasirodo, viena iš įmonių prekiauja rusiškais kombainais ,,Rostselmach“!

Viskas aišku – prorusiški. Nesvarbu, kad ta pati įmonė siūlo austrišką POTTINGER, ispanišką JYMPA, anglišką EARM GEM, ispanišką AUSA techniką. Dar baisiau, jie importuoja rusiškas ir baltarusiškas trąšas. Patręš Lietuvos ūkininkai rusiškomis trąšomis savo runkelius (nesvarbu, kad sėkla importuota iš Anglijos) – ir pavirs runkeliai Sosnovskio barščiais. O kviečiai – kukurūzais.

Bet ką čia aš vis apie agrokoncernus visokius. Geriau paanalizuokime kitas grėsmes. Jie – prieš atominę elektrinę!

Reikėtų patikslinti, kad jie prieš atominę energetiką, kaip nesaugią ir nepatikimą, visame mūsų regione. Aiški ir radikali pozicija dėl Astravo AE, siūloma net nedaryti jungties su Baltarusija, kad net teoriškai nebūtų galima importuoti elektros energijos iš Astravo.

Na, o pačią atominės jėgainės idėją Lietuvoje, jeigu ką, diskreditavo politikai, kuriems ji buvo „reikalinga“ tik tam, kad būtų daromi milijoniniai projektai, perkamos konsultacijos, milijonai skiriami teisės ekspertams ir pan. Svarbiausia juk procesas, pageidautina – kuo ilgesnis. Juk visi puikiai žino ir pačios jėgainės kainą, ir elektros energijos, pagamintos elektrinėje, savikainą.

Prisiminkime LEO istorijas: kas kūrė, griovė ir diskreditavo pačią atominės energetikos Lietuvoje idėją? Referendume pareikšta žmonių valia nieko nereiškia, žmonės buvo kvaili, nes balsavo ne taip, kaip reikia. O gal politikai nepadarė namų darbų, kad sugebėtų argumentuotai įrodyti tokio projekto būtinybę?

Bet kam vargintis, ieškoti argumentų, juk paprasčiau, kaip visada, pasakyti: kas turi kitą nuomonę, tas tarnauja Kremliui.

Ar Lietuvos įstojimas į ES buvo gėda? Toks dar užduodamas man klausimas. Ne, ne gėda, o būtinybė, apie kurią net diskutuoti nematau reikalo. Apskritai, kvestionuoti narystę ES ar NATO yra tiesiog absurdiška – prie šio klausimo neverta net grįžti, kad ir kaip komentatoriams norėtųsi intrigos.

Jau dabar žmonės, kurie galvoja balsuoti už LVŽS, įvardijami kaip ,,naudingi idiotai“. Gaila, kad tyčiojimosi tradicijos tokios gajos ne tik mūsų visuomenėje, politikos olimpe, bet ir publicistikoje.

Tačiau prisiminkime kai kurias to referendumo detales. Gėdą galime jausti už nepadarytus namų darbus ir nesivarginimą abejojančiai tautos daliai įrodyti, pagrįsti tokio pasirinkimo būtinybę ir neišvengiamybę. Už tai, kad nesugebame modernizuoti valstybės ir velkamės ES naujokių uodegoje. Aišku, jau geriau standartinis „rusiškos kortos“ argumentas, po to referendumo idėjos diskreditavimas, kai skalbimo milteliai ir alaus „bambalis“ tampa geriausiais agitatoriais atvykti išreikšti savo pilietinę poziciją. Ir gėda visai ne dėl tų žmonių...

Klausimas: ar Lietuvai reikalinga pilietinė, brandi, kritiškai mąstanti visuomenė? Žinoma, žmonėmis be pozicijos, valdomais mitais ir sąmokslo teorijomis, lengviau manipuliuoti.

Jie prieš JAV ir ES prekybos sutartį! Šiukštu, vėl negalima nei abejoti, nei diskutuoti. Dar daugiau, visi, kurie pasisako už tą sutartį, garantuoju, net nėra jos skaitę. O gal visgi reikėtų tai padaryti, išanalizuoti visus „už“ ir „prieš“? Bet ne, mums neleidžiama skaityti, mes turime „a priori“ viskam iš anksto ir greitai pritarti.

Kaip čia neprisiminsi Lisabonos sutarties ratifikavimo Seime aplinkybių, tos spartos ir super greito proceso. Kas iš 141 tautos atstovo buvo ją skaitę? Vienetai – geriausiu atveju.

Būtų paskaitę, išanalizavę savo prioritetus, pasiderėję, pvz., dėl vidaus saugumo ir teisingumo pozicijų kaip padarė Jungtinė Karalystė, Airija, Danija – dabar nereiktų populistams, atsiprašau už leksiką, „viduriuoti“ dėl pabėgėlių, kurie tuoj užplūs Lietuvą, „išgvaltavos“ mūsų moteris, o vyrams galvas nupjaustys. Mano paminėtos šalys turi išskirtines teises, nes skaitė sutartį, derėjosi dėl toms valstybėms aktualių interesų.

Jau dabar žmonės, kurie galvoja balsuoti už LVŽS, įvardijami kaip ,,naudingi idiotai“. Gaila, kad tyčiojimosi tradicijos tokios gajos ne tik mūsų visuomenėje, politikos olimpe, bet ir publicistikoje. Reikia juk pagąsdinti. O tai ateis dar į valdžią, neduok Dieve, „žalieji“ žmonės. Stop, prisiminkite, kas yra „žalieji žmogeliukai“? Kodėl Karbauskio partijos pavadinime yra žodelis „žalieji“? Prisiminkite, ką „žalieji žmogeliukai“ išdarinėjo Kryme!

O jei iš tikrųjų per mūsų sieną ties Juodkrante išsilaipins „žalieji žmogeliukai“? O jeigu jie tada užlips ant rusiškų kombainų? Sutikite, kombainas labai panašus į tanką: ir vienas, ir kitas turi bendrą atributą – ilgą vamzdį.

Ir tada užkariaus mūsų šalį, tikrai užkariaus, nes, pasak vienos mūsų politikės, kuri turi tokių savotiškų ir specifinių poligrafinių savybių (pasižiūri žmogui į akis ir mato, ar jis prokremliškas, ar proeuropietiškas), Karbauskis „neaiškiai“ pasisakė apie šauktinių kariuomenės svarbą ir vaidmenį. O jeigu jau neaiškiai, tai viskas aišku, už ką jis!

Dar reikėtų bijoti ,,žaliaskvernių“ dėl kitos priežasties. Žmonės kalba, kad patekus šiems į Seimą bus grąžinta baudžiava. Ir lažą reikės eiti. Juk 50 000 ha žemės, kaip ne kaip, ją apdirbti tai reikia. Blogiausia, sakoma, net Seimo nariams lažan reikės eiti! Per savaitę po du kartus, kai nėra plenarinių posėdžių, kad dyki nezyliotų.

Na, ir kas pagaliau čia mane šįkart pakonsultavo? Žinoma, kas – tūlas Januška, juk „žmonės seniai kalba“. Ir visai nesvarbu, kad aš šio žmogaus nepažįstu, niekada neteko su juo susitikti ir bendrauti. Bet gerai, kad žmonės kalba apie Janušką, o jeigu kalbėtų, kad kas nors iš Kremliaus...

P.S. Nei viena politinė partija su manimi „nesiderėjo“ dėl rinkimų sąrašų, postų. Nesiderėjo nei liberalai (galima juk tiesiai pirmininko paklausti), nei socialdemokratai (čia dėl pirmininko nesu garantuotas, nes nuomonė – kintantis dydis). Nesiūlė jie man nei 2, nei 13 vietos (beje, kodėl šios dvi visiškai nesuderinamos pozicijos? Supračiau, jei 2 arba 3 – arba 13 ar 14).

P.P.S. O kas jam (čia man, jei ką) tekstus rašo? Žmonės kalba, kad ne pats gi, kalba, kad tikriausiai šitas gi... Na ne, dabar tikrai aišku, kad tai ne JIS, apie kurį visi šneka.

Saulius Skvernelis yra vidaus reikalų ministras

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas