Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Simonas Gentvilas: Aplinkos ministerija žlugdo pakuočių tvarkymo sistemą

Lietuvoje kasmet į rinką išleidžiama per 350 000 tonų pakuočių. Tai metalas, stiklas, plastikas, kartonas, medis: viskas nuo maišelio iki kombinuotos itin sudėtingai perdirbamos pakuotės.
Simonas Gentvilas
Simonas Gentvilas / Asmeninio albumo nuotr.

Pagal ES direktyvas, 60 proc. šių pakuočių turi būti perdirbama ar paruošiama antriniam panaudojimui. Aplinkos ministerija šiuos tikslus perkelia pakuočių gamintojams ir importuotojams. Tačiau, šiemet susidarė ypatinga situacija.

Aplinkos ministerija laikydamasi 60 proc. tikslo iš Gamintojų ir importuotojų (toliau-GII) kolektyvinių organizacijų neeliminavo depozite surenkamos taros ir GII savo reikmėms sunaudojamų pakuočių. Tad, faktiškai Aplinkos ministerija yra užkėlusi žymiai aukštesnes nei 60 proc. pakuočių perdirbimo užduotis.

Šių metų pabaigoje įvyks pakuočių tvarkymo sistemos griūtis. Rinkoje veikiančios kolektyviai pakuotes tvarkančios organizacijos rizikuoja bankrotu, nes neįvykdys Aplinkos ministerijos suformuluotų pakuočių sutvarkymo užduočių ir mokės 7-25 kartus didesnius Aplinkos taršos mokesčius už konkrečios pakuotės sutvarkymą pagrindžiančios pažymos neturėjimą.

Jei Aplinkos ministerija nesubalansuos pakuočių tvarkymo užduočių pagal realistines galias ir pirmines intencijas, yra tikimybė, jog Lietuvoje vėl atgims iki 2012-ųjų metų klestėjusi atliekų sutvarkymo pažymomis prekyba. Sąžiningai veikiančias pakuočių tvarkymo kolektyvines organizacijas prives prie išlikimo klausimo, o kolektyviai ir individualiai pakuotes tvarkantys gamintojai ir importuotojai gaus kone 15-20 mln. eurų netikėtą aplinkos taršos mokesčio sąskaitą.

Šių metų birželio 9 d. mano iniciatyva LR Seime organizuota nacionalinė konferencija „Pakuotės gyvenimas: O ar X?“. Konferencijos metu itin aktyviai identifikuotos problemos.

Konferencijoje dalyvavo per 120 pakuočių gamintojų ir importuotojų atstovų, aplinkosaugos specialistų bei Aplinkos ministerijos atsakingų asmenų. Diskusijos persikėlė iš konferencijos salės ir bendra pranešėjų ir konferencijos dalyvių iniciatyva Aplinkos ministerijai buvo pateikta bendra dalyvių rezoliucija. Tačiau per 3 mėnesius Aplinkos ministerija nesiėmė rezoliucijos teksto nagrinėjimo ir pakuočių tvarkymo užduočių peržiūros.

Todėl raginu Aplinkos ministeriją nedelsiant objektyviai subalansuoti pakuočių tvarkymo užduotis tiek savarankiškai, tiek kolektyviai pakuotes tvarkančioms organizacijoms – nesukelti pakuočių tvarkymo sistemos griūties, bet tuo pačiu nuosekliai kelti užduotis kasmet.

Simonas Gentvilas yra Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narys, Aplinkos komiteto vicepirmininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas