Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Skirmantas Bikelis: Kanapių kontrabanda – ar gali klysti generalinės prokurorės pavaduotojas?

Šią savaitę Seimo teisės ir teisėtvarkos komiteto buvo svarstomi mažo kiekio kanapių turėjimo, gabenimo, siuntimo dekriminalizacijos projektai. Pakeitimų paketas visai neseniai buvo papildytas nuostata, kad turi būti dekriminalizuotas mažo kiekio kanapių siuntimas ar gabenimas ne tik Lietuvos teritorijoje, bet ir iš kitų valstybių į Lietuvą ir atvirkščiai.
Skirmantas Bikelis
Skirmantas Bikelis / Asmeninio archyvo nuotr.

Šiuo metu baudžiamojo kodekso (BK) 199 straipsnis numato nuo 3 iki 10 metų laisvės atėmimo be galimybės bausmės vykdymą atidėti, ir už ką – už, pavyzdžiui, 1 gramo nesiekiančio kanapių kiekio atsisiuntimą iš, tarkime, Kanados, kur kanapių vartojimas savo malonumui rizikuojant savo sveikata ir turėjimas šiuo tikslu yra legalizuotas.

Pagal siūlomus pakeitimus, mažo kiekio kanapių siuntimasis ar gabenimas iš užsienio būtų baudžiamas pagal siūlomą naują administracinių pažeidimų kodekso 71(1) straipsnį bauda iki 240 eurų, o jei ne pirmą kartą – net iki 400 eurų.

Šis siūlymas sulaukė kritikos iš vienintelio posėdyje pasisakyti galėjusio eksperto – generalinės prokurorės pavaduotojo Ginto Ivanausko. Įdomu, kad į posėdį nebuvo kviesti kiti ekspertai, kurie būtų galėję paprieštarauti, jei G.Ivanausko pasisakyme būtų pastebėję netikslumų.

G.Ivanauskas Seimo nariams ir posėdžio transliacijos žiūrovams pareiškė, kad siūlymai nepriimtini, nes jais naikinama bet kokia atsakomybė už kanapių mažo kiekio kontrabandą: “Dabar mes sakome, kad BK dekriminalizuojame nedidelių kiekių, kanapių, sakykim, kontrabandą, ji tampa išvis nebaudžiama, nors ji turėtų bent jau administracinių nusižengimų kodekse atsispindėti“.

Nejau aukšto rango prokuroras neatkreipė dėmesio, kad pakeitimais ir yra siūloma administracinė atsakomybė už minėtas veikas?

Nejau aukšto rango prokuroras neatkreipė dėmesio, kad pakeitimais ir yra siūloma administracinė atsakomybė už minėtas veikas? Šiaip ar taip, jo kaip vienintelio posėdyje pasisakiusio eksperto mintį pasigavo ir plačiai ištransliavo žiniasklaidos priemonės. Ar Seimo nariai ir visuomenė buvo suklaidinta?

Tikėkimės, ne. Apie tai, kaip Lietuvoje nenuosekliai ir neadekvačiai sureguliuotas baudimas už mažo ir didesnio kiekių narkotikų kontrabandą ir kad pokyčiai būtini, jau yra ne kartą rašyta (S. Bikelis: Ar narkotikų kontrabanda – nusikaltimas verslo tvarkai? 15min.lt, 2019 01 16; S. Bikelis. Narkotikų importas – ar Seimas apgins sovietinį palikimą? lrt.lt, 2021.09.29).

Reguliavimas dubliuojasi. Baudimas numatytas ir specialiuose “narkotikų” straipsniuose, ir akcizinių prekių kontrabandos straipsniuose (lyg narkotikai būtų akcizinės prekės). Kontrabandos straipsnyje bausmės neadekvačios ir teismai priversti vos ne kiekvienoje mažo kiekio narkotikų kontrabandos byloje pripažinti, kad net ir švelniausia sankcijoje numatyta bausmė akivaizdžiai prieštarauja teisingumo principui.

Rašyta ir tai, kad esamas reguliavimas savo struktūra yra 1961 m. tarybinio BK kontrabandos reguliavimo kopija, su itin tiksliai nukopijuota sankcija – nuo 3 iki 10 metų laisvės atėmimo (tik be anuomet numatytos nutrėmimo galimybės).

Taip pat, kad, pavyzdžiui, Vokietijoje tokios painiavos, kad už narkotikų siuntimą būtų baudžiama pagal du straipsnius – specialų narkotikų ir kitą, finansinių-ūkinių nusikaltimų straipsnį (kontrabandos), nėra. Ten reguliavimas nuoseklus, kokį ir siekiama Lietuvoje padaryti papildytu dekriminalizacijos projektu.

Būtinybę keisti narkotikų ir kitų draudžiamų medžiagų kontrabandos reguliavimą į nuoseklesnį išsamiai motyvuoja ir Teisingumo ministerijos specialistai. Jie parengė BK pakeitimo projektą su išsamiu aiškinamuoju raštu.

Projektas dar nėra pasiekęs Seimo komitetų. Jis liestų ne tik mažus kanapių kiekius, bet ir didesnius, taip pat prekursorius, dopingo medžiagas, nuodingas, radioaktyvias medžiagas, ginklus – visa tai, kieno neteisėtas gabenimas ar siuntimas baudžiamas pagal specialius straipsnius, bet Lietuvos BK visiškai be reikalo papildomai įrašytas ir į ūkinių-finansinių nusikaltimų skyrių prie kontrabandos.

Ar bus įsiklausyta į ekspertų ir specialistų argumentus, ar tik į generalinės prokurorės pavaduotojo teiginius, kurių nebuvo kam patikslinti, parodys netolima ateitis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?