Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Stella Kyriakides: Dabar ne metas prarasti budrumą

Visoje Europoje piliečiai susiduria su iššūkiais, kokių jau seniai niekas nepatyrė. Per kelis mėnesius COVID-19 išplito nepaprastai greitai, sukėlė ekstremaliąją visuomenės sveikatos situaciją ir ekonomikos krizę, kaip niekada anksčiau sutrikdžiusią mūsų kasdienį gyvenimą.
Stella Kyriakides
Stella Kyriakides / Europos Komisijos nuotr.

Pastarieji mėnesiai visiems labai aiškiai priminė, kokia brangi yra sveikata. Siekiant ją apsaugoti ir sumažinti naujai užsikrėtusių asmenų skaičių, imtasi precedento neturinčių visuomenės sveikatos apsaugos priemonių. Šios priemonės ir didžiulis mūsų piliečių pasiaukojimas leido pamažu atšaukti daug per pastaruosius mėnesius nustatytų apribojimų. Tai galimybė žmonėms ir mūsų ekonomikoms atsikvėpti po kelių mėnesių izoliacijos. Tai vilties blyksnis.

Bet dabar prasideda daugeliu požiūriu svarbiausias etapas. Vėl atsidarė barai, restoranai, kino teatrai, daugelis iš mūsų ruošiamės maloniai praleisti vasaros atostogas. Mūsų piliečiai pagrįstai nekantraudami laukia, kada galės nustatyti naujas atšauktų svarbių gyvenimo įvykių – diplomų įteikimo ceremonijų, pirmųjų jaunųjų kartų žingsnių profesiniame gyvenime, vestuvių ar atostogų – datas. Tačiau dabar labiau nei bet kada anksčiau visiems būtina išlikti budriems ir atsargiems.

Dabar ne metas prarasti budrumą. Dabar reikia sutelkti dėmesį, stiprinti parengtį ir gebėjimus apsaugoti savo piliečius, jei ištiks nauji protrūkiai.

Nors padėtis ES nuolat gerėja, naujų atvejų ir prarastų gyvybių skaičiai mažėja, o po kelių chaotiškų bei sunkių mėnesių ligoninių lovos tuštėja, virusas tebėra tarp mūsų ir jei nebesisaugosime, jo plitimas vėl gali tapti sunkiai sustabdomas. Jau esama ženklų, kad tai vyksta – kelios ES valstybės narės pranešė apie padidėjusį užsikrėtimo atvejų skaičių ar didelius vietinius protrūkius.

Dabar ne metas prarasti budrumą. Dabar reikia sutelkti dėmesį, stiprinti parengtį ir gebėjimus apsaugoti savo piliečius, jei ištiks nauji protrūkiai. Laikas ypač brangus.

Todėl raginu visas valstybes nares plėsti tyrimų mastą, aktyviau išaiškinti sąlytį turėjusius asmenis ir vykdyti visuomenės sveikatos priežiūrą. Galimą naują protrūkį reikėtų nustatyti kuo greičiau ir nedelsiant vietoje jį suvaldyti. Negalima leisti, kad bet kurioje Europos vietoje dėl palankių ypač didelio masto viruso plitimui renginių ar užsikėtimų protrūkio gamykloje virusas vėl pradėtų sparčiai plisti. COVID-19 suvaldymo priemonės saugo gyvybes, užsikrėtusių asmenų gydymas tebėra prioritetas, tačiau tai negali būti daroma kitomis ligomis sergančių pacientų sąskaita. Todėl raginu užtikrinti tarpvalstybinį solidarumą, jei nacionalinio lygmens sveikatos priežiūros pajėgumų nebeužtektų. To reikia labiau nei bet kada anksčiau. Bet kokia kaina turime išvengti situacijos, kad pasibaigus COVID krizei nuo kitų ligų kenčiantiems asmenims padaryta žala būtų dar didesnė.

Šiais metais gali būti pavojinga susipažinti su naujais žmonėmis ir bendrauti. Net menkiausia rizika gali turėti milžiniškų pasekmių.

Sveikatos priežiūros darbuotojai jokiu būdu nebeturėtų būti priversti rinktis, kuriems pacientams skirti gyvybę gelbstinčią įrangą. Todėl visas valstybes nares raginu susidaryti aiškų vaizdą apie savo medicinos priemonių poreikius, nacionalinius gamybos pajėgumus ir būtiniausios įrangos atsargas. Tokioms priemonėms įsigyti egzistuoja ES lygmens priemonės ir valstybės narės turėtų jomis pasinaudoti jau dabar.

Nors dienos ilgesnės ir lauke šviečia saulė, turime nepamiršti, kad ši vasara bus nepanaši į jokią kitą. Šiais metais gali būti pavojinga keliauti. Šiais metais gali būti pavojinga susipažinti su naujais žmonėmis ir bendrauti. Net menkiausia rizika gali turėti milžiniškų pasekmių. Todėl raginu visos ES vyriausybes ir viešosios valdžios institucijas tvirtai, aiškiai ir tiesiai kalbėtis su savo piliečiais. Kol nėra vakcinos ar veiksmingų gydymo būdų, mūsų piliečiai stovi kovos su šiuo virusu priešakinėse linijose. Mes darome viską, kad kuo greičiau būtų sukurta vakcina prieš COVID-19, kad būtų sudarytos galimybės gydytis, gauti intensyviosios terapijos vaistų, ir remiame klinikinius tyrimus dėl vaistų paskirties keitimo, tačiau tik nuo mūsų, nuo mokslininkų rekomendacijomis pasitikinčios ir griežtai jų besilaikančios visuomenės, priklauso, ar šiuo metu užkirsime kelią naujam COVID-19 protrūkiui.

Visi turime į tai įsitraukti ir sutelkti visas pastangas, kad išvengtume bet kokio naujo protrūkio ir kad vietiniai protrūkiai būtų izoliuoti. Turėtume elgtis taip pat solidariai ir kantriai, kaip anksčiau, nes taip įstengėme suvaldyti viruso plitimą.

Europos Sąjunga toliau eis į priekį ir gyvenimas pamažu grįš į savo vėžes. Tačiau tai vyks žingsnis po žingsnio, pirmiausia atsižvelgiant į mokslą ir visuomenės sveikatos apsaugą.

Stella Kyriakides yra už sveikatą ir maisto saugą atsakinga Europos Komisijos narė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas