Aprūpinti žmones saugiais ir maistingais maisto produktais, visų pirma skurdžiose ir pažeidžiamose bendruomenėse, tebėra vienas iš svarbiausių atsako į koronaviruso pandemiją uždavinių.
Mūsų maisto gamyba ir vartojimas pilni paradoksų. ES žemės ūkis išmeta daugiau kaip 10 proc. visų ES šiltnamio efektą sukeliančių dujų. Taigi viena ranka duodame, kita atimame – taip gamindami naikiname savo planetą ir ekosistemas.
Mes išmetame kone penktadalį viso maisto, o 36 mln. ES piliečių neturi galimybės kasdien valgyti kokybišką maistą. Mūsų išlaidos sveikatos priežiūrai nepaliaujamai didėja, nes kas antras ES suaugęs gyventojas turi antsvorio. Privalome keisti mūsų maisto gamybos būdus ir savo vartojimo įpročius.
Viena ranka duodame, kita atimame – taip gamindami naikiname savo planetą ir ekosistemas.
Europos Komisija įsipareigojo užtikrinti pokyčius ir paversti iššūkius galimybėmis. Įgyvendindami Europos žaliąjį kursą priėmėme strategiją „Nuo ūkio iki stalo“, kuri remiasi neatsiejamu sveikų žmonių, sveikos visuomenės ir sveikos planetos ryšiu. Strategijos tikslas – kurti tvarias maisto sistemas. Tokia sistema turi užtikrinti, kad sveikas maistas būtų prieinamas ir įperkamas kiekvienam bet kokiomis aplinkybėmis – tiek esant įprastai padėčiai, tiek krizės metu.
Europa turi rodyti pavyzdį pasauliui. Strategijoje „Nuo ūkio iki stalo“ aiškiai nustatėme, kaip turėtume pertvarkyti ES maisto sistemą, kad ji būtų tvari. Norime iki 2030 m. pesticidų ir antimikrobinių medžiagų naudojimą ir maistinių medžiagų praradimą sumažinti 50 proc., o ekologinio žemės ūkio dalį padidinti iki 25 proc.
Mūsų tikslas – užtikrinti, kad mūsų piliečiai visada turėtų galimybę gauti sveikų ir tvariai pagamintų maisto produktų. Kad pasirinkti būtų paprasčiau, maisto produktų etiketėse turės būti pateikiama lengvai suprantama informacija: kaip produktas pagamintas, koks jo maistingumas ir poveikis aplinkai.
Mūsų skatinami pokyčiai neturėtų apsiriboti vien ES. Per tarptautinį bendradarbiavimą ir prekybą, pasitelkę žaliuosius aljansus visame pasaulyje skatinsime tvaresnę ūkininkavimo ir žuvininkystės praktiką, mažinsime miškų naikinimą, didinsime biologinę įvairovę ir stiprinsime aprūpinimo maistu saugumą.
Be abejonės, šie dideli pokyčiai kainuos labai daug, tačiau mes padėsime tą kainą sumokėti. Vykdydami strategiją „Nuo ūkio iki stalo“ siekiame padėti savo ūkininkams, žvejams bei maisto gamintojams pirmauti tvarumo srityje ir gauti teisingą naudos dalį.
Mūsų tikslas – užtikrinti, kad mūsų piliečiai visada turėtų galimybę gauti sveikų ir tvariai pagamintų maisto produktų.
Kovodami su koronavirusu, kartu turime kurti geresnę, stipresnę ir teisingesnę maisto sistemą pagal strategiją „Nuo ūkio iki stalo“. Tai būtina mūsų visuomenei ir mūsų planetai. Šių metų Pasaulinės maisto dienos tema puikiai atspindi mūsų darbo esmę – kartu augti, klestėti ir siekti tvarumo.
Įgyvendindami strategijos „Nuo ūkio iki stalo“ tikslus užtikrinsime, kad maistas mūsų sveikoje ir žalioje planetoje būtų sveikas ir tvarus. Mūsų piliečiai ir mūsų planeta tikrai to nusipelno.
Stella Kyriakides yra Europos Komisijos narė.