Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Svajūnas Plungė. Kas svarbiau – įsivaizduojama ar reali grėsmė?

Nuo mokyklos laikų mane labai domino psichologija, nes ji padeda suprasti, kas vyksta aplink mus ir mūsų viduje. Pavyzdžiui, vienas įdomus reiškinys, kurį šiuo metu galime stebėti realiuoju metu Lietuvos politikoje, yra kognityvinis disonansas.
Svajūnas Plungė
Svajūnas Plungė / Asmeninio archyvo nuotr.

Tai psichologinis reiškinys, kai asmuo jaučia diskomfortą dėl savo prieštaringų idėjų ar įsitikinimų. Norėdamas jį sumažinti, žmogus racionalizuoja arba ignoruoja prieštaravimus.

Klausimas nustatyti diagnozę

Tokią situaciją dažnai tenka stebėti, kai politikiui užduodamas klausimas: „Kas Lietuvai būtų geriau – Trumpas ar Harris?“

Žmogus suvokia klausimą, kas jam geriau, ir jei jis bijo mažumų ar kitokių žmonių (pagal spalvą, religiją, kultūrą, seksualinę orientaciją ir pan.), natūralu, kad jam gali patikti Trumpas. Šis politikas savo teiginiais ir veiksmais (pvz., masinės deportacijos, musulmonų draudimai, abortų apribojimai, LGBTQ+ teisių suvaržymai) orientuojasi į tokią pasaulėžiūrą. Jo šūkis „Make America Great Again!“ yra skirtas apeliuoti į nostalgiją laikams, kai baltas vyras buvo vergvaldys, o moterys neturėjo politinių teisių.

Tačiau mes gyvename pavojingoje vietoje ir pavojingu laiku, todėl šis klausimas taip pat susijęs su tuo, kas geriau padės apsisaugoti Lietuvai nuo Rusijos agresijos. Visi, kas geba mąstyti, supranta, kad Ukrainos sėkmė išspręstų Lietuvos saugumo klausimą, ir tam JAV karinė pagalba Ukrainai yra itin svarbi, nes niekas kitas neturi tokios karinės pramonės ir galios kaip JAV. Nemanau, kad trūksta informacijos šiuo klausimu. Akivaizdūs faktai, kurie viešai prieinami.

Faktai apie Donaldą Trumpą

Rusijos troliai intensyviai veikė 2016 m., 2020 m., ir dirba 2024 m., siekdami, kad Trumpas būtų išrinktas. Rusijos propagandistai buvo euforijoje, kai Trumpas tapo prezidentu. Jis giria Putiną kiekviena pasitaikiusia proga, taip pat ir Orbaną, kuris yra pasakęs, kad Trumpo 24 valandų „taikos planas“ Ukrainai reikštų, jog Ukraina daugiau nebegautų jokios pagalbos iš JAV.

Jeigu to dar maža, Trumpo pasirinktas kandidatas į viceprezidentus, senatorius J.D. Vance, yra vienas pagrindinių pagalbos Ukrainai priešininkų JAV Senate, nuolat kartojantis Rusijos propagandos teiginius. Kaip ir kiti MAGA politikai, aršiausi Trumpo rėmėjai, tokie kaip Marjorie Taylor Greene, Matt Gaetz, Lauren Boebert. Taip pat verta pasiklausyti Tuckerio Carlsono, jų populiariausio „žurnalisto“, kurio interviu su Putinu, Orbanu ir panašiais veikėjais demonstruoja neįtikėtiną mentalinę akrobatiką.

Dar to maža – pridėkime ir Trumpo iniciatyvą bent pusmečiui visiškai sustabdyti karinės pagalbos tiekimą Ukrainai. Tuo metu, kai Ukrainai vietoj kovinių šaudmenų teko gintis nuo Rusijos atakų dūminiais artilerijos užtaisais. Dėl šio Trumpo „pokšto“ Ukraina prarado dideles teritorijas ir daugybę savo žmonių, ir dar iki šiol visiškai neatsigavo.

Kognityvinis disonansas

Spėju, jau supratote mano mintį. Klausime „Kas Lietuvai geriau – Trumpas ar Harris?“ Lietuvoje gyvenantiems žmonėms, kurie bijo kitokių žmonių ar pokyčių, slypi kognityvinis disonansas. Todėl labai įdomu stebėti, kaip jis yra racionalizuojamas arba ignoruojami prieštaravimai. Taip pat įdomu stebėti, kaip žmonės ir politikai atsakydami į šį klausimą prioritetizuoja savo saugumą – ar jie renkasi baimę dėl įsivaizduojamų pokyčių (matyti kitokius žmones savo aplinkoje), ar realią baimę dėl fizinio saugumo.

Kas mane tikrai stebina – ir kiek pastebėjau, tai dažnai pasitaiko – yra tai, kad prioritetas teikiamas įsivaizduojamai baimei. Tie Lietuvos politikai, kurie pasisako už „tradicijų gynimą“, atsako į klausimą rinkdamiesi Trumpą. Keisčiausia yra tai, kad, mano subjektyviu pajautimu, taip atsakytų didžioji dalis Lietuvos politikų ir žmonių.

Išgalvotų baimių politika

Gal tai nėra nuostabu, nes siaubo filmuose baimė dažniausiai kyla ne dėl to, kas rodoma, o dėl to, kas lieka paslėpta. Todėl siaubo filmai yra pats pigiausias pastatymo ir pelningiausias žanras – kaip ir demagoginė „tradicijų gynėjų” politika, paremta žmonių baimėmis. Dėl to matome tiek daug politikų Lietuvoje, kurie bando iš to pasipelnyti.

Mano kvietimas jums – nepasiduokite šioms išgalvotoms baimėms ir nesižavėkite pigiu politikos žanru. Pagalvokite, kas iš tikrųjų kelia grėsmę ir kas svarbu jūsų bei jūsų vaikų saugumui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas