Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tadas Langaitis: Politikos standartų ieškokime Skandinavijoje, ne 1990-ųjų Lietuvoje

Žinių radijo laidoje „Atviras pokalbis“ buvęs Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas, kalbėdamas apie susitepusių dabartinių politikų daugumą, pasidžiaugė: „Jeigu mes prisimintume, kaip evoliucionavo tas etikos suvokimas, kas buvo 90-aisiais, ... tai tikrai pažengę esam stipriai.“
Tadas Langaitis
Tadas Langaitis / Nuotr. iš asmeninio archyvo

Trečią kadenciją Seime baigiantis Darbo partijos narys teisus – lyginant su gūdžiais 1990-aisiais pažanga tikrai pasiekta. Tačiau kokia prasmė lyginti dabartį su organizuoto nusikalstamumo aukso amžiumi, kai šaudymai ir sprogdinimai buvo Lietuvos kasdienybė?

Galbūt tikslas yra pateisinti nesąžiningų politikų veikimo būdus šiandien? Teismas ką tik pripažino, kad A.Paulausko atstovaujama Darbo partija rinkimų kampanijose 2004-2006 metais neteisėtai naudojo daugiau pinigų nei visos kitos politinės jėgos galėjo išleisti kartu sudėjus.

Sveikatos apsaugos ministrė, įtariama, kyšius „stumdė“ į abi puses – ne tik kadaise davė, bet ir pradėjusi darbą Vyriausybėje, pinigų reikalavo pati. Ligoninių direktoriai vienas po kito iš darbo vietų išvedami surakinti antrankiais.

Mes norime, kad europietiška gerovė pasiektų kiekvieno lietuvio namus. O tai įmanoma tik sklandžiai veikiančioje vakarietiškoje demokratijoje. Visų pirma būtina sutvarkyti klaikią situaciją Lietuvos politikoje.

Jau ne sykį į teisėsaugos akiratį patenkantis aplinkos ministras STT apklausiamas kaip specialusis liudytojas – jam yra keliami įtarimai, tačiau trūksta įrodymų pateikti kaltinimus. Net ir pats premjeras Algirdas Butkevičius bus netrukus apklausiamas STT.

Dar vienai valdančiajai partijai „Tvarka ir teisingumas“ pareikšti įtarimai organizuotais nusikaltimais. Nepaisant to, ji nesitraukia iš valdančiosios koalicijos ir lieka valdyti Lietuvos. Tikėtina, kad netrukus jai teks šiek tiek paplušėti – panaudoti „gerąją“ Darbo partijos praktiką ir susijungti su kokia nedidele politine partija, taip išvengiant teismo nuosprendžio.

Visi šie įvykiai tėra pastarųjų savaičių mūsų šalies politinės padangės (ar padugnės) įvykiai.

Tai ar tikrai viskas taip gerai Lietuvos politikoje, gerbiamas Artūrai? Galbūt metas pradėti lygiuotis į pažangiausias pasaulio valstybes? Tokių pavyzdžių visai šalia Lietuvos, mūsų geografinėje kaimynystėje netrūksta.

Kad ateityje bus šviesiau, aš tikiu. Bet ne dėl to, kad prieš dvidešimt penkis metus buvo žymiai blogiau. Geriau bus nes kad ateina nauja karta politikų, kurių atskaitos taškas nėra 1990-ųjų metų politikos standartai. Ateina karta, kurią suformavo jos asmeninė vakarietiškos demokratijos ir europietiškos gerovės patirtis.

Mes norime, kad europietiška gerovė pasiektų kiekvieno lietuvio namus. O tai įmanoma tik sklandžiai veikiančioje vakarietiškoje demokratijoje. Visų pirma būtina sutvarkyti klaikią situaciją Lietuvos politikoje.

Tadas Langaitis yra TS–LKD narys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas