Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tadas Langaitis: Šimtas gerų idėjų

Naujas Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos lyderis Gabrielius Landsbergis pakvietė žmones įsitraukti į Lietuvos kūrybą savo idėjomis. Atsakas – stulbinantis. Per vieną savaitę žmonės pasiūlė daugiau nei 200 idėjų Lietuvai.
Tadas Langaitis
Tadas Langaitis / Nuotr. iš asmeninio archyvo

Ką tik startavęs projektas turiuidėją.lt jau sulaukė nemažo visuomenės susidomėjimo ir įsitraukimo, aptirpdė ledus tarp politikų ir piliečių. Kiekvienas tiek Lietuvoje, tiek užsienyje gyvenantis tautietis svetainėje turiuidėją.lt gali pasiūlyti savo idėją kaip patobulinti, pagerinti gyvenimą įvairiose mūsų valstybės srityse – švietime, sveikatos apsaugoje, ekonomikoje, valdyme ir t.t. Ir tautiečiai siūlo.

Kad žmonės nori prisidėti prie įvairių kasdienio gyvenimo problemų sprendimo rodo net tik auganti tinklapio lankytojų gausa, tačiau ir siūlomų idėjų įvairovė.

Džiaugiuosi, kad į mūsų kvietimą kurti Lietuvą kartu atsiliepė kūrybingi, pilietiški žmonės, neabejingi valstybėje įsisenėjusioms ydoms, tokioms kaip korupcija ar stagnacija švietimo sistemoje.

Švietimas – dėmesio centre

Didelis žmonių dėmesys skiriamas švietimui, jo kokybės gerinimui. Viena iš idėjų – sujungti mažesnes kolegijas bei universitetus, kadangi Lietuvoje yra per daug aukštųjų mokyklų, dauguma jų teikia nepatenkinamas paslaugas, nevykdo mokslinės veiklos, samdo prastus dėstytojus, o minėtų mokyklų diplomai turi niekinę vertę. Be to, siūloma universitetų finansavimą padaryti priklausomą nuo jų vykdomos veiklos kokybės.

Kitas pavyzdys, susijęs su švietimo sritimi, atsiųstas vilnietės Almos. Ji siūlo skatinant įsitraukimą į mokymąsi visą gyvenimą, įvesti visose aukštosiose mokyklose privalomą papildomų kreditų sistemą, kuri apimtų socialinį, kultūrinį, vertybinį ir kt. asmens ugdymą, taip siekiant kurti žmogiškąjį kapitalą. Pasak jos, tai skatintų įsitraukimą į visuomeninę veiklą, kurioje asmuo gebėtų atrasti savo vietą visuomenėje, suprasti savo silpnąsias ir stipriąsias puses, bei jas tobulinti.

Taip pat mokyklose pasigendama ankstyvojo pilietiškumo ugdymo, tad ugdymo įstaigose siūloma diegti tokias programas.

Siūloma kovoti su alkoholio vartojimu ir savižudybių epidemija

Visuomenė susirūpinusi ir sveikatos reikalais. Opi problema, su kuria susiduriame, – besaikis alkoholio vartojimas su visomis iš to išplaukiančiomis pasekmėmis. Mindaugas iš Kauno siūlo imti ir išspręsti alkoholio vartojimo ir jo sukeliamos žalos problemą Lietuvoje.

„Tam yra labai gerai žinomos priemonės, tačiau nėra tvirtos politinės lyderystės, nuoseklumo ir veiksmingos komunikacijos“, – rašo jis ir pateikia šios problemos sprendimo būdus, susidedančius iš alkoholio kontrolės priemonių: alkoholio prieinamumo mažinimo, alkoholio reklamos draudimo bei socialinės reklamos skatinimo.

Žmonėms rūpi ir paprastos, tačiau opios vietinės problemos kaip „automobilių jūros“ mūsų kiemuose ar tamsiu paros metu neapšviestos perėjos gatvėse, korupcijos paplitimas policijoje.

Be to, siūloma šeimos gydytojų intervenciją siekiant identifikuoti probleminius alkoholio vartotojus, o probleminiams/priklausomiems gyventojams turi būti užtikrinama specializuota priklausomybių gydymo pagalba, kuri turi tapti lengvai prieinama, valstybės apmokama, vėliau įtraukiant papildomas socialinės pagalbos formas.

Taip pat tinklapyje turiuideja.lt siūloma kovoti su savižudybių epidemija Lietuvoje. Ne vienas žmogus pateikia konkrečias priemones, kurias įgyvendinus būtų sustabdytas augantis savižudybių skaičius (pavyzdžiui, siūloma, kad psichologinė pagalba turėtų būti suteikiama nemokamai ir greitai kiekvienam, be šeimos gydytojo siuntimo). Raginama ne tik popieriuje pasirašyti ir stalčiuose nuguldyti psichikos sveikatos politiką Lietuvoje deklaruojantį planą, bet imtis realių veiksmų: vykdyti psichoedukaciją nuo priešmokyklinio amžiaus; destigmatizuoti psichikos sveikatos sutrikimus ir psichologinės pagalbos prašančiuosius; kurti ir vykdyti realiai veikiančias patyčių prevencijos programas; užtikrinti psichologinės pagalbos prieinamumą.

Akivaizdu, kad žmonėms rūpi ir paprastos, tačiau opios vietinės problemos kaip „automobilių jūros“ mūsų kiemuose ar tamsiu paros metu neapšviestos perėjos gatvėse, korupcijos paplitimas policijoje ir kt.

Tai – tik nedidelė dalis visų atsiųstų idėjų, jų yra ir daugiau, skirtų valstybės valdymo tobulinimui, ekonomikos augimui ir t.t. Tad kviečiu visus dar aktyviau įsijungti ir ne tik palaikyti idėjas, bet ir siūlyti savąsias. Kiekvieno iš jūsų indėlis yra svarbus. Sutelkus mūsų visų pastangas, galime pasiekti laukiamų rezultatų.

Tadas Langaitis yra TS–LKD narys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas