Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Tomas Bičiūnas: Ar be reikalo pedagogai bijo prievartos?

Pedagogai, su nekantrumu laukę dienos, kada galės grįžti į įprastą darbą mokyklose, vasario pradžioje iš Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos išgirdo žinią, kad į darbą grįžti galės tik tie, kurie pasiskiepys arba privalomai, pagal nustatytą tvarką, darysis COVID-19 testus.
Tomas Bičiūnas
Tomas Bičiūnas / Asmeninio archyvo nuotr.

Ši žinia ne juokais supykdė šalies pedagogų bendruomenę, nes pagal šį nurodymą, visi, kas nesiskiepys ar privalomąja tvarka nesitestuos, bus nušalinti nuo darbo bei negaus atlyginimo. Pasipiktinimo banga bemat nusirito per pedagogų socialinių tinklų paskyras, sureagavo švietimo profesinės sąjungos, tėvai ir vaikai.

Švietimo, sporto ir mokslo ministerija skubiai sureagavo į kylančią pasipiktinimo bangą ir jau kitą dieną atnaujino nuostatas, pagal kurias skiepai ir testavimas mokytojams nebėra privalomi. Visi norintys ir toliau bus skiepijami prioriteto tvarka, tačiau atsisakę tai daryti be jokių nuobaudų galės dirbti mokyklose.

Atsisakančių skiepytis pedagogų yra, tačiau bendras jų skaičius nelabai didelis.

Mokytojų vakcinavimas jau pradėtas ir panašu, kad vyksta sklandžiai. Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis artimiausiomis dienomis bus baigtas savanoriškas mokytojų skiepijimas pirmąja vakcinos nuo COVID-19 doze. Atsisakančių skiepytis pedagogų yra, tačiau bendras jų skaičius nelabai didelis.

Kad mokytojai nebus verčiami skiepytis patvirtino ir pati švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė, tačiau panašu, jog jos balsas, bent jau kol kas, girdimas tik ministerijoje – į viešumą pateko kai kurių mokyklų vadovų raštai pedagogams, kuriuose kartojama ta pati ministerijos padaryta klaida, kuomet buvo norima prievartiniu būdu skiepyti visus šalies mokytojus.

Kai kurių mokyklų vadovų raštuose ar įsakymuose sakoma, kad nepasiskiepiję mokytojai negalės dirbti kontaktiniu būdu ir, žinoma, negaus atlyginimo. Nepaisant to, kad šalyje taip trūksta švietimo įstaigų darbuotojų vertėtų pasvarstyti, ar tokie vadovai turėtų dirbti švietimo sistemoje.

Kiekvienas žmogus, tarp jų ir mokytojai, sprendimą skiepytis turi priimti pats.

Kiekvienas žmogus, tarp jų ir mokytojai, sprendimą skiepytis turi priimti pats. Privalomas skiepas, taikant finansines sankcijas to nedarantiems, gali būti nesuderinamas su žmogaus vertybėmis, gali būti nulemtas laisvo apsisprendimo ar kitų motyvų. Būtent dėl šios priežasties tokia savavališka, žmogaus orumą, vertybes ir etiką paminanti mokyklų vadovų pozicija piktina net ir tuos mokytojus, kurie planavo ir yra apsisprendę skiepytis.

Mano manymu, didžiausia atsakomybė dėl šios susidariusios situacijos tenka Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai, tiksliau – jos politinei vadovybei. Būtent ministerija padarė klaidą ištransliavusi nuostatą dėl privalomojo pedagogų skiepijimo, kuria dabar ir vadovaujasi kai kurie mokyklų vadovai.

Būtent ministerija padarė klaidą ištransliavusi nuostatą dėl privalomojo pedagogų skiepijimo, kuria dabar ir vadovaujasi kai kurie mokyklų vadovai.

Ministerijos atstovai mokyklų vadovams privalo nedelsiant paaiškinti, kad jokie – nei nušalinimo nuo pamokų, nei finansinės prievartos – mechanizmai mokytojams negali būti ir nebus taikomi, o jei situacija kai kuriose švietimo įstaigose nesikeis, bus būtina imtis neatidėliotinų veiksmų, kad tokia savivalė būtų kuo greičiau sustabdyta.

Jei vis dar turime svajonę, kad šalies švietimo sistema vieną dieną pakils iš dugno, siekime to be represijų ir prievartos. Kviečiu visus pedagogus, kurie patiria spaudimą, diskriminaciją ar prievartą, netylėti. Jei neįmanoma to padaryti garsiai, susisiekite su manimi – padarysiu viską, kad tokie veiksmai daugiau nesikartotų.

Tomas Bičiūnas yra Lietuvos socialdemokratų frakcijos Seime narys, Žmogaus teisių komiteto narys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas