Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vaidas Matulaitis: Pilietybė – ne žmona, o raktas sugrįžti namo

„Pilietybė – ne sugulovė“, „Pilietybė – žmona, kuri gali būti tik viena“: tai tik keletas vaizdingų metaforų, kuriomis viešuose pasisakymuose savo šlubuojančius argumentus bando paramstyti Pilietybės išsaugojimo priešininkai. Epitetais „iš žmonų gyvenimo“ pokši ir kaukši tiek etatinių facebook’o komentatorių krumpliai, tiek ir patyrusių politikos apžvalgininkų, garbių teisininkų ir kandidatų į Prezidentus lūpos. Nieko nuostabaus – Referendumas dėl Pilietybės išsaugojimo jau visai čia pat, todėl oponentams reikia kuo išvaizdesnių metaforų, kad balsuojantys Gegužės 12 d., neduokdie, savo žmonoms daugybiškai nenusidėtų.
Vaidas Matulaitis
Vaidas Matulaitis / Asmeninio archyvo nuotr.

Tačiau gana ironizuoti. Išsaugota Pilietybė – ne žmona, o raktas sugrįžti namo.

Kuomet mūsų patys artimiausi, tie, kuriais pasitikime be išlygų, išvyksta – mes paliekame jiems raktą nuo namų sutartoje vietoje. Po durų kilimėliu, po gėlių vazonu ar virš trobos durų staktos. Kasdieniame gyvenime dažnai nutinka, kad išvažiuojantys, ypač jaunesni, nežino kiek truks jų kelionė po margą svietą.

Išsaugota Pilietybė – tarsi tas raktas, paliktas jiems namiškių.

Ir tegu. Tegu važiuoja, mokosi, pažįsta, atranda, dirba ir uždirba. Tegu realizuoja savo talentus, ambicijas, tegu tampa turtingais, įtakingais ir, tiesiog, laimingais. Argi ne to kiekvienas mūsų linkime savo vaikams? Svarbiausia, kad išvažiavę žinotų, jog namų durys jiems neužtrenktos ir spyna nepakeista.

Tegu žino, kad jie visuomet laukiami, o raktas nuo namų jų laukia įprastoje vietoje. Išsaugota Pilietybė – tarsi tas raktas, paliktas jiems namiškių. Raktas sugrįžti namo, kuriuose jie visuomet laukiami. Neužtrenkime durų, nes tie „jie“, nėra svetimi atėjūnai, o jūsų tautiečiai – broliai, seserys, vaikai bei anūkai.

Ir jūsų mylimos žmonos.

Vaidas Matulaitis yra pasaulio Lietuvių Bendruomenės valdybos narys ir Estijos Lietuvių Bendruomenės pirmininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas