Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Valdas Balčiūnas: Žemės ūkio ministerija užsimojo prieš aplinkosaugą

Ūkininkai, kuriuos gamtininkai jau dešimtį metų kalbina atsisakyti pajamų iš pramoninės gamybos ir saugoti svarbias buveines bei gyvūnų rūšis šiais metais gavo šalto dušo. Žemės ūkio ministerija su pavaldžiomis institucijomis masiškai išmetinėja NATURA 2000 teritorijose dirbamus plotus iš ES remiamų teritorijų.
Valdas Balčiūnas
Valdas Balčiūnas / Asmeninio archyvo nuotrauka

Tai reiškia, kad per paskutinius penkerius metus aplinkosaugos priemones vykdžiusiems ūkiams gali tekti grąžinti paramą. Žemės ūkio ministerijos pavedimu iš remiamų plotų žemėlapių išmetami potvynio užliejami plotai, teritorijos, kuriose auga nendrių. Šlapynės ir užliejamos pievos – ES ir visame pasaulyje pripažįstamos itin svarbios, saugotinos, paskutinės nykstančių gyvūnų rūšių buveinės.

Tada, kai visas pasaulis už galvos susiėmęs stebi degančią Australiją, tirpstančius ledynus, žiemas be sniego, mūsų žemės ūkio politika spaudžia pedalą iki dugno priešinga kryptimi. Ciniška dar ir tai, kad tokios anti-aplinkosauginės represijos vykdomos dar nepasibaigus esamam finansiniam periodui, nesukūrus naujų paraiškų ir administravimo taisyklių, neperspėjus žemdirbių.

Aiškesnės žinutės ir būti negali: neturi karvių, neperki trąšų, nepurški chemikalų, nelaistai srutų – tai koks tu ūkininkas ir lauk iš tų žemių. NATURA 2000 teritorijose pievas ir šlapynes tvarkantys ūkiai dažnai pravardžiuojami „sofos“ ūkininkais. Kas jei ne tie „sofos“ ūkininkai iš pamario krašto per 2018 –2019 sausrų sezoną Skandinavijoje eksportavo dešimtis tūkstančių tonų žolinių pašarų ir pakratų?

Tada, kai visas pasaulis už galvos susiėmęs stebi degančią Australiją, tirpstančius ledynus, žiemas be sniego, mūsų žemės ūkio politika spaudžia pedalą iki dugno priešinga kryptimi.

Sovietmečio pramonės 60 tūkstančių tonų per metus žolinių pašarų gamybos potencialas pamaryje niekur nedingo. Pievas galima greitai rekultivuoti – pasiekti Olandijos gamybos potencialą iš vieno ha, bet kodėl tada paramos administravimo taisyklėse juodu ant balto parašytas įsakymas, draudžiantis NATURA 2000 pievas arti, sausinti, tręšti ir anksti šienauti, naudoti pesticidus? Kodėl aplinkosaugą vykdantys, ekstensyvūs ūkiai turi pirkti tik akcizinį „baltą“ dyzeliną? Kas slypi už šio įsakymo naikinti, apleisti ir atsikratyti šiomis teritorijomis? Kas šiandien visą žemės ūkio politiką tampo už trąšomis, nitratais ir chemija dvokiančių virvučių? Kam perskirstomi milijonai iš aplinkosaugos atimtų lėšų? Quo vadis, Lietuva?

Valdas Balčiūnas yra Aplinkosauginių ūkių asociacijos pirmininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas