Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Valdas Sutkus: Savivaldybėms turėtų rūpėti ne tik, kaip pinigus išleisti, bet ir kaip juos uždirbti

Sprendimai, kaip Lietuvos miestuose ir miesteliuose bus valdomos investicijos, darbo vietų kūrimo ateitis yra regionų plėtros tarybų rankose. Kol kas verslas šiose tarybose turi tik simbolinį vaidmenį, nors būtent verslo įmonės sumoka mokesčius, iš kurių finansuojami valstybės, tarp jų – ir regioniniai projektai.
Valdas Sutkus
Valdas Sutkus / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pagal įstatymą regiono plėtros taryba sudaroma iš regiono savivaldybių merų ir savivaldybių tarybų narių. O socialiniai partneriai, tokie kaip verslo organizacijų atstovai, regiono plėtros tarybos darbe gali dalyvauti tik patariamojo balso teise. Praktikoje verslininkai į posėdžius yra kviečiami labai retai, o savo iniciatyva dalyvauti neturi jokios motyvacijos, nes neturi realaus balso ir jaučiasi pašaliniais.

Taigi, panašu, kad regionų savivaldybių vadovai negalvoja, kaip pinigų uždirbti, o tik galvoja, kaip juos išleisti. O juk regionams būtina pritraukti naujų investicijų, sudaryti palankias sąlygas įmonėms plėtoti savo verslą, kurti naujas darbo vietas.

Kas geriau, nei patys verslininkai gali patarti savivaldai, priimant šiuos sprendimus? Verslui svarbu ne tik gražūs miestų centrai, bet ir savivaldybių noras plėtoti verslui tiesiogiai reikalingus infrastruktūros projektus kaip stovėjimo aikštelės, privažiavimo keliai, energijos tiekimas įmonėms, statybų klausimai.

Savivaldoms bendradarbiaujant su verslu, būtų išlaikytas balansas. O verslui nedalyvaujant, šie reikalai mažai kam rūpi.

Siekiame, kad verslininkai turėtų savo balsą šioje institucijoje ir galėtų dalyvauti sprendžiant, kokių regioninių problemų sprendimo būtina imtis pirmiausia, kokiems projektams skirti paramą, ką daryti viename ar kitame mieste, kad ten daugėtų darbo vietų.

Taigi verslo vaidmuo, formuojant regionų ateitį, yra reikšmingas. Savivaldoms bendradarbiaujant su verslu, būtų išlaikytas balansas. O verslui nedalyvaujant, šie reikalai mažai kam rūpi.

Pavyzdžiui, kuriantis verslo parkams, savivaldybėms dažnai nerūpi, kad šalia jų – duobėti keliai, o verslo partneriai ir atvažiavę svečiai iš užsienio laužo automobilius. Tuo tarpu savivaldybė lėšas skirsto visiškai kitur. Ten galbūt jų irgi reikia, tačiau kuriantis darbo vietas ir mokesčius mokantis verslo parkas neturi infrastruktūros – nei privažiavimo, nei apšvietimo.

Neabejojame, kad į šias tarybas lygiavertės partnerystės pagrindais priėmus socialinių partnerių, būtų žymiai efektyviau planuojami ir įgyvendinami regioninei politikai keliami tikslai. Tai taptų ypač aktualu šiuo europinių projektų finansavimo periodu, kad pinigai nebūtų iššvaistyti, o realiai sustiprintų ekonominį regionų potencialą.

Valdas Sutkus yra Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas