Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Valentinas Mazuronis: Iš A.Pitrėnienės daug ko reikėtų pasimokyti

Darbietė švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė šią savaitę įrodė, kad kompromisai greičiau randami dialogo būdu, o ne veliantis į konfliktus ir kaltinimus.
Valentinas Mazuronis
Valentinas Mazuronis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vos grįžusi po ligos ministrė nedelsiant sėdo prie derybų stalo su pedagogų profsąjungomis ir pasiekė susitarimą, nors vos prieš tai buvo kalbėta nei cento mokytojams iš biudžeto skiriama papildomai nebus. Rezultatas – 8 papildomi milijonai eurų priešmokyklinių įstaigų ir mokytojų algoms nuo šių metų rugsėjo. Tačiau svarbiausi šioje vietoje – mokiniai, kurie vėl gali tęsti mokslus.

Mokytojai sako, kad streikas brendo jau seniai. Juk dar 2009 m. buvusi konservatorių Vyriausybė nurėžė pedagogams atlyginimus beveik 32 proc. Nuo to laiko jie nebuvo atstatinėjami.

Darbo partija ir jos deleguota švietimo ir mokslo ministrė A.Pitrėnienė, su Vyriausybės ir premjero Algirdo Butkevičiaus palaikymu, buvo pirmieji, kurie tuos atlyginimus pajudino iš sąstingio. Nuo šių metų ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo pedagogų, bendrojo ugdymo pedagogų ir jaunų mokytojų atlyginimams atstatyti buvo skirti dar 10 mln. eurų.

Nors ministrė padarė daug – to neužtenka. Lietuvos mokytojų algos vis dar vienos mažiausių ES. Dirbti ir pasitempti dar yra kur.

Nuo pat pradžių palaikiau teisėtus mokytojų siekius kovoti dėl oraus atlyginimo. Ir nors streikas jau yra kraštutinė reikalavimų forma, visgi net ir jo metu su streikuojančiais valdžia privalo ieškoti dialogo, o ne užsiimti vienas kitų kaltinimu. Ministrė A.Pitrėnienė įrodė, kad gali tai padaryti, o atsiminus visas ankstesnes valdžios klaidas – tai pamoka visiems politikams: sėsti ir šnekėtis, o ne nuolat pjautis tarpusavyje.

Tačiau nors ministrė padarė daug – to neužtenka. Lietuvos mokytojų algos vis dar vienos mažiausių ES. Dirbti ir pasitempti dar yra kur.

Turime užtikrinti tokias mokytojų pajamas, kurios atitiktų jų darbo pobūdį. Vis tik tai turėtų būti prestižinė profesija, kaip yra Estijoje ir Suomijoje, tai žmonės, kurie moko, ugdo mūsų jaunus protus. Kiekvienais metais privalome atrasti valstybės biudžete lėšų jų pajamų didinimui.

Praėjusią savaitę Politinėje taryboje kartu su koalicijos partneriais nutarėme vieningai įgyvendinti 3 metų pedagogų atlyginimo kėlimo programą, kuri leistų kasmet nuosekliai didinti mokytojų atlyginimus. Ministrė A.Pitrėnienė vos paskelbus apie streiko pabaigą pažadėjo – nedelsiant sėdama rengti ir derinti šią trijų metų programą su mokytojais ir toliau tęsia švietimo ir mokslo sistemai taip reikalingas reformas.

Tai teisingas ir svarbus žingsnis, kuris užtikrins, jog ateityje mokytojai nebus užmiršti ir jų pajamos augs. Darbo partijos tikslas visuomet buvo už šeimos narių pajamų didinimą – juk ne vien mokytojų atlyginimai yra vieni mažiausių ES – visų Lietuvos gyventojų pajamos yra tiesiog per mažos.

Būtent dėl to kovojome, kad nuo šių metų sausio 1 d. socialinių darbuotojų atlyginimai vidutiniškai padidėtų 50 eurų, kultūros srities darbuotojų atlyginimus kėlėme jau tris metus iš eilės. Ir tai tik pradžia.

Vienas svarbiausių mūsų partijos rinkiminių pažadų – didinti minimalią mėnesinę algą (MMA). Iškovojome, kad nuo šių metų sausio 1 d. ji būtų padidinta iki 350 eurų, o nuo liepos 1 d. ji dar didės – iki 380 eurų.

Kad Lietuvos žmonių pajamos toliau augtų, reikia didinti jas ir mažinant mokesčius. Mūsų siekis MMA sulyginti su neapmokestinamu pajamų dydžiu (NPD), kas reikštų dirbantiesiems mažiau mokesčių ir „į rankas“ jie papildomai gautų apie 30 eurų daugiau.

Kad Lietuvos žmonių pajamos toliau augtų, reikia didinti jas ir mažinant mokesčius.

Neseniai Seimo Darbo partijos frakcija užregistravo įstatymo projektą, kuriuo siūlo taikyti lengvatinį 5 proc. PVM tarifą būtiniausiems maisto produktams: duonai, makaronams, kruopoms, pienui, kefyrui, sviestui, šviežiai mėsai ir žuviai, aliejui, miltams, daržovėms, vaisiams bei cukrui.

Juk nenormalu, kad pusę Lietuvos kiekvieną savaitgalį vykti į Lenkiją pirkti pigesnių maisto produktų. Vietoj to, kad būtų remiama mūsų ekonomika, pinigai bėga iš šalies. Ydingas ratas užsisuka ir ekonomika kenčia. Būtina kuo greičiau iš to išeiti.

Šie ir visi kiti mūsų siūlymai tikrai prisidėtų prie aukštesnio mūsų žmonių pragyvenimo lygio. Tad vietoj to, kad visi šauktų aplinkui, kaip didinti pajamų ir mažinti mokesčių negalima, geriau sėstume ir kalbėtume, kaip to bendrom jėgom pasiekti.

Valentinas Mazuronis yra Darbo partijos pirmininkas, Europos Parlamento narys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas