Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Viktorija Gailiūtė: Atviras laiškas R.Karbauskiui ir A.Verygai

Lietuvos Respublikos Konstitucijos II skirsnyje „Žmogus ir valstybė“ net keletą kartų pakartota, kad konkreti asmens teisė ir/ar laisvė gali būti ribojama esant išskirtinėms sąlygoms. Viena iš tų sąlygų – siekiant apsaugoti žmonių sveikatą.
Viktorija Gailiūtė
Viktorija Gailiūtė / Asmeninio archyvo nuotr.

Šių ribojamų poreikis turi būti gerai apsvarstytas, pagrįstas specialistų argumentais. Tik pasakykit man, ar specialistai nekalbėjo apie būtinybę riboti žmonių susibūrimus ir judėjimą dar rugsėjį ir spalį, kai sergamumo koronavirusine infekcija skaičiai Lietuvoje pradėjo kilti ir pasiekė 150-200 atvejų per dieną.

Sugebėjote įvesti ribojimus, kada rekordinis susirgimų skaičius per parą siekė 90, bet negalėjote prisiimti atsakomybės tada, kai rinkiminiu laikotarpiu sergančiųjų skaičius siekdavo ir 600 atvejų per parą.

Drąsos priimti sprendimą dėl antrojo karantino šalyje suradote tik tada, kai Vyriausioji rinkimų komisija jau patvirtino rinkimų rezultatus ir nebebuvo kelio atgal.

Jūs, Ramūnai Karbauski ir Aurelijau Veryga, rizikavote Lietuvos piliečių sveikata, drįsčiau teigti, kad netgi pažeidėte Konstituciją, nesiimdami jokių veiksmų ir pandemijos valdymą nustumdami į antrą planą, o pirmoje eilėje galvodami apie tai, kaip laimėti rinkimus.

Drąsos priimti sprendimą dėl antrojo karantino šalyje suradote tik tada, kai Vyriausioji rinkimų komisija jau patvirtino rinkimų rezultatus ir nebebuvo kelio atgal. Kai nebeturėjote pasiteisinimo ir priežasties karantino neįvesti.

Ar jūsų ekspertai nematė būtinybės laikinai apriboti žmonių teises ir laisves tam, kad apsaugoti žmonių sveikatai? O gal ekspertais buvote jūs patys, todėl sprendimai ir nebuvo priimti laiku? Visą rinkiminį laikotarpį jūs radote drąsos ir įžūlumo girtis, kad buvote Vyriausybė, kuri geriausiai suvaldėte pandemiją šalyje. Tai atsakykite, kur buvo tas geras valdymas, kai tik jūsų neveiksnumo dėka kasdienis atvejų susirgimų skaičius beveik pasiekė 4000? Kur jūsų drąsa ir įžūlumas imtis reikiamų priemonių buvo tada?

Dabar jūs vėl turite drąsos ir įžūlumo. Jūs žiūrite į Lietuvos žmones nekalto katino akimis (nors čia ir katinui įžeidimas) ir sakote, kad dabartinės karantino sąlygos yra per griežtos, kad jas būtina atlaisvinti. Siūlote savo pseudo-planą, kurį vadinate nuoširdžia pagalba Vyriausybei.

Jūsų frakcijoje dirbantys Seimo nariai turi pakankamai pasipūtimo, kad sugebėtų dabartinės Vyriausybės įvestus ribojamus palyginti su žmogaus teisių ribojimais Šiaurės Korėjoje ar Kinijoje.

O gal verčiau reikėtų susilaikyti nuo komentarų, ponai? Tik jūsų neveiksnumo dėka atsidūrėme tokioje situacijoje, kur būtinos griežtos priemonės. Tą sako ekspertai. Ekspertai tą sakė ir jums dar esant valdžioje, tik jūs atsisakėte galimybės klausytis ir pasirinkote rinkimus vietoje rūpesčio savo piliečiais.

Gal verčiau palaikykite Vyriausybės sprendimus dėl karantino ir patys laikykitės nurodymų, o ne siūlykite alternatyvų ir gana niekinį planą, kuris vėl padidintų sergamumo skaičius? Gal dabar yra pats laikas parodyti, kad jums iš tiesų rūpi Lietuvos piliečiai, o rūpestį reikia demonstruoti ne tik tada, kai rinkimai kvėpuoja į nugarą?

Paprasčiausiai pripažinkite, kad pergalė rinkimuose jums buvo svarbesnė nei žmonių sveikata.

Gal verčiau prisiimkite atsakomybę už tai, kad jūsų valdančiosios koalicijos ir jūsų suformuotos Vyriausybės neveiksnumo dėka atsidūrėme situacijoje, kada pagal sergamumą Europoje buvome pirmi. Gal laikas prisiimti atsakomybę už perteklines mirtis? Gal verčiau vietoj plano atsistokite prieš žmones ir atsiprašykite jų – už prarastus artimuosius, už tai laiku negautas medicinos paslaugas. Pripažinkite klydę.

Paprasčiausiai pripažinkite, kad pergalė rinkimuose jums buvo svarbesnė nei žmonių sveikata. Pripažinkite, kad dėl savo gerovės pažeidėte Konstitucines nuostatas.

Todėl pabaigai linkiu jums tos pačios drąsos ir to paties įžūlumo, kurį demonstravote dar spalį. Tik šįkart drąsos ir įžūlumo pripažįstant savo pačių klaidas ir išreiškiant palaikymą dabartinei Vyriausybei bei jos įvestiems ribojimams. Na, o planą gal verčiau padėkite ten, kur jam ir vieta – kur nors giliai į stalčių, po krūva kitų popierių.

Viktorija Gailiūtė yra Seimo nario Mato Maldeikio patarėja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas