Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Virginija Baltraitienė: Kur tas kelelis pilkas

Norime, kad kaimas augtų, taptų patrauklus, o jaunimas iš jo nespruktų kaip iš Dievo pamiršto žemės kampelio. O kad tai neskambėtų kaip reklaminė agitacija, gyvenimą kaime privalome tobulinti, ypač kad dvidešimt pirmas amžius neatsiduotų pakelės dulkėmis.
Virginija Baltraitienė
Virginija Baltraitienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Patogūs keliai, geras susisiekimas – net dabar mieste gyvenantį jauną žmogų gali privilioti į kaimą, kur mažus vaikus galima užauginti sveikoje aplinkoje. Kai vykstant į darbą, ar vežant vaikus į mokyklą nereikės galvoti, kaip apvažiuoti eilinę duobę, kai grįžtant tamsiais rudens ir žiemos vakarais nereikės baimintis dėl savo saugumo. Ir tai ne reklama, tai realybė.

Žemės ūkio ministerija iš Lietuvos kaimo plėtros 2014-2020 metų programos, (KPP) priemonės „Pagrindinės paslaugos ir kaimų atnaujinimas kaimo vietovėse“ nusprendė skirti 14,5 mln. eurų keliams gerinti. Tai savotiška naujovė, nes prieš iš prieš tai buvusių finansinių laikotarpių lėšų kelių atnaujinimas nebuvo remiamas.

Šiuo metu daugiau nei 80 proc. kaimo kelių būklė netenkina net minimalių reikalavimų.

Dar apie 14,5 milijonų eurų žvyrkeliams asfaltuoti ketina skirti ir Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos. Tad preliminariai kelių atnaujinimui kaimo vietovėse bus skirta apie 29 milijonus eurų. Planuojama, kad ši suma nebus skiriama visam valstybinių rajoninių žvyrkelių tinklui (7 225 km) išasfaltuoti – parama bus teikiama tik žvyrkeliams einantiems per kaimo gyvenvietes, kuriuose gyvena iki 1000 gyventojų, asfaltuoti.

Šiuo metu daugiau nei 80 proc. kaimo kelių būklė netenkina net minimalių reikalavimų. Seniai visiems žinoma tiesa, kad žvyrkeliai ne tik nekomfortiški, didinantys degalų sunaudojimą, taip pat jie prasti ekologijos požiūriu – dulka, teršia aplinką, kenkia žmonių sveikatai.

2014 metais esant pavasario polaidžiui dėl blogos kelių būklės eismas jau buvo ribojamas beveik pusėje žvyrkelių. Akivaizdu, kad į gražų gyvenimą kaime negali vesti pilkai dulkantys keleliai. Būtent todėl Susisiekimo ir Žemės ūkio ministerijos dar šių metų pradžioje pasirašė susitarimą ir ketina kartu gerinti kelius kaimo vietovėse.

Savivaldybės norinčios teikti asfaltuoti žvyrkelius pagal KPP 2014-2020 metų programą galės teikti paraiškas nuo 2016 metų. O jeigu norima kelius tvarkyti anksčiau, jau dabar galima gauti paramą keliams ar jų ruožams, privažiavimas prie įvairių objektų modernizuoti pagal kitas KPP priemones: ,,Ūkio ir verslo plėtra“, ,,Investicijos į materialųjį turtą“.

Apie tai, kad žvyrkelius reikia asfaltuoti kalbama jau kurį laiką. Tačiau dėl vienų ar kitų priežasčių kelių modernizavimas ne vyksta taip greitai, kaip to norėtųsi, o nukenčia dėl to tie, kurie yra arčiausiai kaimo – ūkininkai. Todėl tikiuosi, kad pasijungus dviem ministerijoms ir šalies savivaldybėms, tie pilki keleliai nustos dulkėti.. Dėl geresnio ir patogesnio kaimo.

Virginija Baltraitienė yra žemės ūkio ministrė, Darbo partijos atstovė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas