Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vytautas Kukarskas: Dar kartą apie COVID-19, tvarką ir biurokratiją

Kandidatuoju su Laisvės partija į Seimą su rinkiminiu moto: „Kardinaliai mažinkim biurokratiją ir leiskim Lietuvos piliečiui dirbti ir užsidirbti!“. Ir tai žodžiai ne dėl lozungo, o dėl karčios kasdieniškos gyvenimiškos patirties. Štai jums šviežiausias pavyzdys.
Vytautas Kukarskas
Vytautas Kukarskas / Asmeninio archyvo nuotr.

Rugsėjo mėnesio pradžioje skridau su žmona į Liuksemburgą lankyti dukros su šeima. Kaip žinome, žmonės, lankęsi Liuksemburge, privalo 14 dienų saviizoliuotis. Mes grįždami, kaip tvarkingi Lietuvos piliečiai, internetu užsiregistravome Nacionaliniame visuomenės sveikatos centre (NVSC) ir gavome kodą, kuris suteikia teisę oro uoste nepildyti privalomos anketos ir kirsti sieną greičiau. Tačiau jo, kaip ir anketų pildymo, neprireikė, nes dvi mergaitės, atlikinėjusios kontrolę, praleido mus net nepaklaususios. Kai grįžome atgal ir pasiteiravome, kodėl neprižiūrite tvarkos, atsakymas buvo: ai, tai jūs vis tiek jau praėjote.

Paklaustos, kur, kada ir kokia tvarka galima atlikti kontrolės ligos tyrimo testus, vietoje paruošto atsakymo į daugiausiai pasikartojančius klausimus, gavome atsakymą: nežinau, skambinkite telefono numeriu 1808 ir viską sužinosite.

Tvarkingai saviizoliavomės savo namuose ir kantriai laukėm, kol praeis tos keturiolika dienų. Tada netyčia (kažkodėl tai negarsinama) sužinome, kad, nejaučiant jokių simptomų, aštuntą saviizoliacijos dieną galima atlikti testą ir, jeigu testo atsakymas neigiamas, galima iš NVSC gauti leidimą palikti saviizoliaciją jau dešimtą dieną. Apsidžiaugiame ir skubiai registruojamės aštuntai dienai atlikti testą. Išsamiai surašius visus duomenis (pavardę, vardą, gimimo m/m/d, asmens kodą, gyvenamąją vietą, telefono numerį), gauname registracijos numerį, pagal kurį paskirtu laiku patikros punkte atliekame testus.

Po paros (sakyčiau, gana operatyviai) mobiliame telefone SMS žinute gauname neigiamą atsakymą. Skubiai, t.y. devintą saviizoliacijos dieną, puolu e-mailu rašyti prašymą leidimui palikti saviizoliacijos vietą. Deja, atsakymą gaunu ne kitą dieną, bet tik vienuoliktą dieną, ir jis neigiamas, nes nepateikiau jiems testo rezultato pažymos. Tarsi jie patys pagal pateiktą pavardę, vardą ir testo registracijos numerį (pagal jį ir atsakymas buvo atsiųstas) negalėtų pasitikrinti savo sistemoje tyrimo rezultatų ir duoti leidimą.

Klausimas, kam visa tai reikėjo atlikti, jei vietoje dešimtos dienos gavau leidimą tik tryliktą dieną, kai, nieko nedaręs, jau keturioliktą dieną galėjau palikti saviizoliacijos vietą nieko neatsiklausus?

Be abejo, pažymos aš jiems pateikti negaliu, todėl vienuoliktą dieną siunčiu e-mailu telefono SMS gautą tekstą, kad rezultatas neigiamas (realiai gali surašyti, ką nori), ir tik dar po paros, t.y. tik tryliktą dieną, gaunu atsakymą/leidimą, kad, gavus neigiamą rezultatą, suteikiamas leidimas palikti saviizoliacijos vietą. Klausimas, kam visa tai reikėjo atlikti, jei vietoje dešimtos dienos gavau leidimą tik tryliktą dieną, kai, nieko nedaręs, jau keturioliktą dieną galėjau palikti saviizoliacijos vietą nieko neatsiklausus?

Tokia mano šviežia patirtis, kaip dirba mūsų valstybės tarnautojai. Ir su tokiu valdininkų atsainiu požiūriu susiduriama kasdien, kas man yra nepriimtina ir su tuo žadu kovoti visomis išgalėmis!

Vytautas Kukarskas yra Laisvės partijos Vilniaus skyriaus pavaduotojas ir partijos kandidatas į Seimo narius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas