Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Živilė Pinskuvienė: Savivaldybė turi teisę žinoti, kaip panaudojami mokesčių mokėtojų pinigai

Prezidentei Daliai Grybauskaitei, aukščiausiai šalies valdžiai, nuolat akcentuojant, kad būtina imtis kuo efektyvesnių priemonių mažinant vaikų, netekusių tėvų globos, skaičių globos namuose, Širvintų rajone ėmėme ieškoti galimybių, kaip pagerinti jau apsiėmusių globoti vaikus šeimų gyvenimo sąlygas, kaip žmones paskatinti tapti globėjais.
Živilė Pinskuvienė
Živilė Pinskuvienė / Darbo partijos/BFL nuotr.

Mūsų rajone yra 32 šeimos, globojančios 41 tėvų globos netekusį vaiką. Tokios šeimos – didžiausias rajono turtas ir pasididžiavimas, todėl joms būtinas ne tik moralinis palaikymas, bet ir kuo didesnė finansinė parama.

Nuo 2015 m. šeimoms (asmenims), globojančioms vaiką (ne giminaitį), Širvintų rajone yra skiriamas 38 eurų priedas per mėnesį. Mano ir valdančiosios tarybos narių daugumos nuomone, tai tik simbolinis prisidėjimas prie vaikus globojančių šeimų gerovės ir būtina ieškoti galimybių šį priedą padidinti. Mane neramina ir nuolat pasiekianti informacija apie netikslingai panaudojamą paramą (kai už vaikų globą gaunamus pinigus perkamas alkoholis, tabakas ir pan.).

Todėl tarybos narių ir mano siūlymu laikinai Širvintų rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas einanti Ingrida Baltušytė-Četrauskienė 2015 m. liepos 10 d. įsakymu Nr. 9-675 sudarė darbo grupę, kurios tikslas – išsiaiškinti, ar tikslingai panaudojamos iš Širvintų rajono savivaldybės gaunamos biudžeto lėšos, kaip sekasi globėjams prižiūrėti vaikus, kokie yra jų poreikiai.

Darbo grupės tikslas – išsiaiškinti, ar tikslingai panaudojamos iš Širvintų rajono savivaldybės gaunamos biudžeto lėšos, kaip sekasi globėjams prižiūrėti vaikus, kokie yra jų poreikiai.

Noriu pabrėžti, kad priedas globėjams Širvintų rajone globojantiems vaikus (ne giminaičius) yra skiriamas Vaiko teisių apsaugos skyriaus teikimu.

Darbo grupė šio skyriaus specialistų kompetenciją pasitelkia nagrinėdama jų pateiktus dokumentus bei išvadas. Į darbo grupę nario teisėmis pakviesti tarybos nariai, tarp kurių – ir Socialinės, sveikatos apsaugos ir šeimos komiteto pirmininkė Irena Vasiliauskienė, atsakingi administracijos darbuotojai.

Darbo grupės tikslas yra patikrinti lėšų panaudojimo aspektus, išsiaiškinti vaikų poreikį bendraujant su globėjais. Mane nustebino kai kurių globėjų neigiama reakcija į patikrinimą: šeimos institutui skiriame didžiausią dėmesį, siekiame pagerinti globojamų vaikų gyvenimo sąlygas ir sumažinti globos namuose gyvenančių vaikų skaičių, ieškome galimybių padidinti skiriamą priedą tiems, kurie vaikus globoja sąžiningai ir atsidavę.

Kviečiu globėjus geranoriškai reaguoti į patikrinimus, kurie vykdomi visose vaikus (ne giminaičius) globojančiose Širvintų rajono šeimose.

Lankymosi šeimose metu darbo grupės nariai siekia pasikalbėti su globėjais, išsiaiškinti, kaip panaudojamos papildomos vaikų globos lėšos, kokiems vaikų poreikiams pinigų labiausiai trūksta.

Pradėjusi dirbti Širvintų rajono savivaldybės mere, sudariau ar inicijavau ne vienos komisijos ir darbo grupės sudarymą, siekdama išsiaiškinti ir išanalizuoti, kaip panaudojamos savivaldybės biudžeto lėšos, t.y. mokesčių mokėtojų pinigai. Esu tikra, kad tai yra viena iš rajono vadovui privalomų užduočių.

Živilė Pinskuvienė yra Širvintų rajono merė, Darbo partijos atstovė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito