Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

100 mln. eurų iš „Google“ ir „Facebook“ išviliojęs lietuvis derasi su JAV prokurorais

Daugiau nei 100 mln. JAV dolerių iš technologijų gigantų „Google“ ir „Facebook“ išviliojęs lietuvis Evaldas Rimašauskas derasi su prokurorais dėl kaltės pripažinimo, praneša „Bloomberg“.
Evaldas Rimašauskas
Evaldas Rimašauskas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

E.Rimašauskas šiuo metu leidžia dienas Amerikoje už grotų. Teisėsauga jį įtaria apsimetus kompiuterinės technikos gamintoju iš Azijos ir per apgaulingus elektroninius laiškus įvairių kompanijų darbuotojams išviliojęs milijonines sumas.

E.Rimašauskas kaltinamas apgaulės būdu iš „Google“ išviliojęs 23,26 mln. JAV dolerių, iš „Facebook“ – 98,88 mln. JAV dolerių.

Jam pateikti įtarimai dėl sukčiavimo, tapatybės vagystės ir pinigų plovimo.

Trečiadienį teisme buvo suplanuotas posėdis, tačiau JAV prokurorai paprašė jį atidėti iki vasario 6 dienos.

JAV prokurorai praneša, kad su lietuviu pradėjo derybas dėl kaltės pripažinimo. Šios derybos reiškia, kad prokurorai lietuviui gali pasiūlyti švelnesnę bausmę, jei tik jis pripažins kaltę. Jei derybos būtų sėkmingos, E.Rimašauskas taip pat išvengs ilgo ir sudėtingo teismo proceso.

Tačiau sutikęs su kaltinimais lietuvis praras galimybę įrodyti savo nekaltumą. Anksčiau jo žmona yra sakiusi, kad E.Rimašauskas buvo tik įrankis stambioje aferoje ir milijonų pats niekada nematė.

15min primena, kad mažai kam žinomas verslininkas, besisukantis statybų sektoriuje, visame pasaulyje išgarsėjo 2017 m. Teismai Lietuvoje nusprendė patenkinti JAV prašymus ir perduoti jį šios šalies teisėsaugai.

Tiesa, tuomet 15min vyro žmona pasakojo, kad E.Rimašauskas nepajėgus įvykdyti tokios aferos, nes jam „tiesiog nepakaktų smegenų“.

„Jis ne hakeris. Jo kompiuteriniai įgūdžiai – žemiau vidutinių. Jis nekalba angliškai ir niekada nebuvo Amerikoje. Kai visa tai pamačiau internete, man pasirodė, kad tai blogas sapnas – tai negali būti tiesa, jis negalėjo to padaryti“, – tuomet tvirtino Olga Rimašauskienė.

JAV teisėsaugos duomenimis, pinigų išviliojimui panaudota Latvijoje registruota bendrovė „Quanta Computer Inc“, vėliau milijonai keliavo į banką Kipre. O.Rimašauskienė neneigė, kad vyras prisidėjo prie aferos, bet jis tikrai nėra organizatorius.

„Kai jis dirbo Maskvoje, susipažino su kažkokias žmonėmis. Apie tai [iki E.Rimašausko suėmimo] mes namie nesikalbėdavome. Jam pasiūlė bendradarbiauti. Tam jie nurodė, kokią įmonę nusipirkti Latvijoje. (...) Jis turėjo ieškoti kažkokių tiekėjų šiems „Google“ ir „Facebook“ „atstovams“, su kuriais, kaip suprantu, susipažino Maskvoje“, – pasakojo moteris.

VIDEO: Iš „Facebook“ ir „Google“ 100 mln. dolerių išviliojęs lietuvis bus išduotas JAV teisėsaugai

Anot jos, E.Rimašauskas latviško „Quanta“ klono sąskaitomis nedisponavo – esą būdamas formaliu įmonės savininku ir direktoriumi, jis įgaliojimą valdyti sąskaitas Kipre nedelsiant išrašė kažkam kitam. Kas buvo šis sąskaitų valdytojas – pašnekovė nurodė nežinanti.

„Rusas“, – vienintelė sau žinomą detalę apie šį asmenį įvardijo O.Rimašauskienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas