Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

15min paaiškina: ko reikia norint įsigyti pistoletą savigynai ir kodėl per metus jų neteko 500 žmonių?

Įsigyti šaunamąjį ginklą savigynai Lietuvoje tikrai nėra taip paprasta – užsigeidęs pistoleto turi praeiti keturis etapus, po kurių ginklo savininkas negali atsipalaiduoti, nes, anot pareigūnų, jo laukia nemažai pareigų ir netikėtas policijos pareigūnų vizitas. Vien per pastaruosius metus 500 lietuvių neteko leidimų laikyti ginklus.
Tėvynės gynėjų dienos varžybos
Pistoletas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Po šaudynių Kauno rajone, Gaižėnuose, kur Egidijus Anupraitis, kaip įtariama, nušovė savo tėvus, dėdę ir senelę bei peršovė savo seneliui koją, kilo klausimas, kaip tikrinami žmonės, norintys gauti ginklą savigynai.

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis net svarstė idėją, jog Lietuvoje galėtų būti duomenų bazė, kur būtų kaupiama informacija apie pretendentų turėti ginklą sveikatos būklę.

Tačiau, apskritai, kokie reikalavimai keliami asmenims, kad būtų kiek įmanoma geriau užtikrinta, jog šaunamieji ginklai neatsidurtų nestabilių ir pavojingų asmenų rankose? Kaip policija kontroliuoja, jog apsiginklavę asmenys laikytųsi pareigų, numatytų įstatymuose?

Tikrina 5 medikai

Sumanius Lietuvoje įsigyti ginklą savigynai, visų pirma, reikia kreiptis į polikliniką – į medikus ir psichiatrą. Pastarieji turi išduoti pažymą, kurioje pažymėta, kad asmuo neserga psichinėmis ligomis ir neturi jokių priklausomybių ligų, o gydytojai turi tinkamai įvertinti, ar šaunamojo ginklo užsigeidęs žmogus kartais neturi ligų ar trūkumų, kurie galėtų trukdyti juo naudotis.

Tai reiškia, kad be psichinių ligonių, ar sirgusių anksčiau tokiomis ligomis, šaunamojo ginklo savigynai ginklo negali turėti ir kurčnebyliai, kurtieji, segantys onkologinėmis ligomis (paskutinės stadijos) ir turintys daugybę kitų sveikatos sutrikimų.

Iš viso yra 40 ligų ar sveikatos problemų, dėl kurių asmenys laikomi netinkamais naudoti civilinius ginklus.

Visą ligų sąrašą galima rasti čia.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Antakalnio poliklinika
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Antakalnio poliklinika

Būsimąjį ginklo savininką privalo apžiūrėti penki specialistai – bendrosios praktikos gydytojas, chirurgas, neurologas, akių, ausų, nosies ir akių specialistai bei, žinoma, psichiatras, bet galutinę išvadą pateikia poliklinikos gydytojų komisijos pirmininkas.

Tiesa, jeigu asmuo mano, kad medikų išvados nėra teisingos, arba patys medikai nusprendžia, jog atvejis – itin sudėtingas, yra numatyta galimybė ginklo užsigeidusį asmenį nusiųsti į psichinės sveikatos konsultacijų centrą Vilniuje.

Šių specialistų išvados dėl asmens galimybių įsigyti ginklą galioja 3 metus.

Tik gavęs teigiamą atsakymą iš sveikatos specialistų ir su savimi turėdamas dvi atskiras pažymas – medikų ir psichiatro – asmuo turėtų kreiptis į policiją dėl leidimo gauti ginklą. Bet kuri policijos įstaiga tam netinka – reikėtų ieškoti vieno iš 10 vyriausiųjų policijos komisariatų, kuriame pildomi prašymai dėl ginklo savigynai.

12 priežasčių neišduoti ginklo

Policijos departamento Licencijavimo skyriaus viršininkas Audrius Čiupala 15min aiškino, jog be sveikatos sutrikimų yra ir kitų priežasčių dėl kurių asmuo gali negauti norimo ginklo.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Šaudykla Vilniuje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Šaudykla Vilniuje

Jų yra bent dvylika, todėl žmogus turėti pasitikrinti, ar atitinka įstatymų keliamus reikalavimus.

Savigynai pistoletą galima įsigyti nuo 23-ejų metų (lygiavamzdį – nuo 21-erių) , jei asmuo yra nepriekaištingos reputacijos. Tai reiškia, kad šaunamųjų ginklų savigynai negali turėti teisti arba gyvenantys su teistais asmenimis.

Tiesa, dėl ginklo neigiamą atsakymą gautų ir tie, kurie baudžiamosios atsakomybės išvengė, teismo sprendimu atidavus juos prižiūrėti laiduotojui.

Policija turi teisę nesuteikti galimybės įsigyti ginklą ir asmenims, apie kuriuos pareigūnai turi operatyvinės informacijos, jog jie yra keliantys grėsmę. Policijos departamento Licencijavimo skyriaus viršininkas nepatikslino, kokia ta informacija turėtų būti.

Beje, A.Čiupala pažymėjo, jog asmuo net neturi būti įrašytas į priklausomybių ligų centrą, kad jam būtų uždrausta turėti ginklą. Jeigu asmuo apsvaigęs bent dukart per pastaruosius 3 metus padarė bet kokius administracinius nusižengimus, policija atsisakytų jam išduoti pistoletą.

Visi šie reikalavimai įtvirtinti Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymu, kurį galima rasti čia.

Laukia kursai ir egzaminas

Gavus teigiamą atsakymą iš policijos, asmuo ginklo iškart įsigyti negali. Tam reikia išklausyti šaunamojo ginklo savigynai laikymo teorinius kursus ir dalyvauti praktiniuose užsiėmimuose, po kurių laukia egzaminas.

Kursų metu dalyviai supažindinami, kaip saugiai elgtis su ginklu ir kada teisėtai jį galima panaudoti, o praktiškai jie mokosi, kaip saugiai prižiūrėti ginklą, jo sandarą. Tiesa, visi norintys gauti ginklą savigynai taip pat turi būti pasiruošę suteikti pirmąją pagalbą.

Sėkmingai išlaikę ginklo naudojimo egzaminus, asmenys gauna valstybės nustatyto pavyzdžio kursų baigimo pažymėjimą.

Stopkadras
Stopkadras

Anot A.Čiupalos, po to derėtų įsigyti seifą, nes neturint tinkamų sąlygų laikyti ginklą, policija leidimo laikyti ginklo niekada neišduoda, o vėliau patikrinimo metu gali jį ir atimti.

Kiek ginklų įsigyja, neribojama

Praėjus aprašytus keturis etapus, policija gali uždegti žalią šviesą pistoleto ar lygiavamzdžio šautuvo įsigijimui, tačiau šis leidimas galioja tik pusmetį. Per tą laiką neįsigijus ginklo, reikėtų procedūrą kartoti iš naujo, o paprastai leidimas ginklui savigynai turi būti pratęsiamas kas penkerius metus – ta pačia tvarka.

Tik gavus leidimą galima ieškoti, kur įsigyti ginklą. Tiesa, internetinių skelbimų naršyti nereikėtų, nes ginklus ir jų šaudmenis pirkti iš bet ko nėra legalu.

„Ginklai ir šaudmenys su policijos leidimu įsigyjami ginklų parduotuvėse, kurios turi Policijos departamento prie VRM licenciją prekiauti ginklais. Pistoletai, revolveriai įsigyjami Ginklų fondo prie VRM parduotuvėje“, – sakė A.Čiupala.

Įdomus faktas, kad gavus šį leidimą neribojama, kiek galima įsigyti ginklų savigynai.

Savininkams – krūva pareigų

Policijos departamento Licencijavimo skyriaus viršininkas pabrėžia, kad gavus leidimą įsigyti ginklą, kontrolė nesibaigia, kadangi šautuvų savigynai savininkai turi daug pareigų, kurių nevykdant tektų atsisveikinti su turimu pistoletu ar lygiavamzdžiu.

Viena iš jų – viešai nesinešioti ginklo matomoje vietoje, jog nebūtų gąsdinami aplinkiniai. Pasak A.Čiupalos, taip ginklą nešiotis gali tik uniformuoti pareigūnai, kariai savanoriai, šauliai, vykdantys tarnybinę funkciją, arba tie, kuriems ginklas reikalingas profesinei veiklai.

Žinoma, griežtai draudžiama apsvaigusiems asmenis nešiotis ginklą. Kaip ir sėdant prie vairo, nemalonumai gresia nustačius lengvą 0,4 prom. girtumą ir didesnį, bet yra numatyta, ką daryti, jei esate neblaivus, o reikia pargabenti ginklą, sakykime, iki seifo.

„Tokiais atvejais ginklą iki ginklo laikymo vietos gali gabenti (jeigu ginklas gabenamas transporto priemone, ginklas gabenamas ne transporto priemonės salone) ginklo savininką, naudotoją lydintis neapsvaigęs nuo alkoholio, narkotinių, psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų asmuo, turintis teisę naudotis tokios kategorijos ginklu“, – sakė A.Čiupala.

O duoti šautuvą ar pistoletą neturinčiam leidimo asmeniui – griežtai draudžiama, išskyrus mokant asmenis naudotis ginklu per šaudymo varžybas, pratybas, mokymus.

Bet kuriuo atveju gabenant pistoletą jis turi būti neužtaisytas ir įdėtas į dėklą ar kitą tinkamą daiktą. A.Čiupala pažymi, kad šovinys negali būti įdėtas į ginklo vamzdį, o dėtuvė turi būti išimta iš ginklo.

Pervežimo metu būtina kartu su savimi turėti leidimą ir ginklo pažymėjimą.

Per metus – 500 atimtų leidimų

Anot A.Čiupalos, policijos pareigūnai kontroliuoja ir tikrina įvairią gautą informaciją apie asmenis, kurie turi ginklus, taip praėjusiais metais buvo panaikinta net 500 leidimų ginklams laikyti.

Kauno apskrities policijos nuotr./Stalčiuje laikytas pistoletas
Kauno apskrities policijos nuotr./Stalčiuje laikytas pistoletas

122 – dėl neatitikimo nepriekaištingo asmens statusui
26 – dėl asmens grėsmės visuomenei, viešajai tvarkai
20 – dėl sveikatos problemų
8 – dėl netektos teisės medžioti
8 – dėl prarasto ginklo
2 – dėl neperlaikyto egzamino
1 – dėl dingusio seifo

Tiesa, pareigūnai neįtikėtinai retai tikrina vietas, kuriose laikomi civilių ginklai. Nustatyta, kad tokio patikrinimo ginklo savininkas turėtų tikėtis kartą per 5 metus. A.Čiupaila pažymėjo, kad patikrinimų gali būti ir daugiau priklausomai nuo aplinkybių.

Licencijavimo skyriaus viršininkas priminė, jog suėjus 5 metų terminui ginklo savininkas turi nedelsiant perduoti ginklą, šaudmenis ir patį negaliojantį leidimą į policijos komisariatą, kol bus sprendžiama, ar galima pratęsti leidimo galiojimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas