Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

580 000 eurų vagystės nepamatęs Tauragės mokyklos direktorius: „Rodės, skaičiavome kiekvieną litą“

FNTT Klaipėdos apygardos valdyba su Klaipėdos apygardos prokuratūra baigė ikiteisminį tyrimą, kuriame buhalterė Ona Žukauskienė įtariama pasisavinusi per pusę milijono eurų, o aplaidžiu apskaitos tvarkymu ir tarnybos pareigų neatlikimu įtariamas ir šios mokyklos direktorius Vidas Misiūnas. Įstaigos vadovas teisinasi apie lėšų grobstymą nieko nežinojęs, juolab finansininkė esą atrodė patikima darbuotoja.
Kaip sutaupyti?
Asociatyvinė iliustracija

Tauragės Martyno Mažvydo pagrindinės mokyklos vyriausioji buhalterė Ona Žukauskienė įtariama apgaulingai tvarkiusi buhalterinę apskaitą ir pasisavinusi daugiau nei 580 tūkst. eurų, ketvirtadienį pranešė Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT).

Surinkta duomenų, kad Tauragės Martyno Mažvydo pagrindinei mokyklai skirtas lėšas mokyklos vyriausioji buhalterė banko pavedimais neteisėtai pervesdavo į savo banko sąskaitas. Neteisėtuose mokėjimuose buvo nurodoma, kad lėšos pervedamos kaip darbo užmokestis.

„Alga“ – per 20 tūkst. eurų

Kaip atskleista tyrimo metu, įtariamoji savintis mokyklai skirtas lėšas pradėjo 2003 metais, kiekvieną mėnesį kaip darbo užmokestį ji į asmenines sąskaitas pervesdavo apie 500–600 eurų. Vėliau sumos didėjo, kai kada neteisėtai „padidintas“ buhalterės atlyginimas siekdavo ir daugiau kaip 20 tūkst. eurų.

Atskleista, kad per dešimtmetį, iki 2013 metų, vienintelė mokykloje dirbanti buhalterė pasisavino daugiau nei 580 tūkst. eurų.

Nei direktoriui, nei savivaldybei buhalterė įtarimų nekėlė.

Pats V.Misiūnas teigia nieko apie buhalterės veiklą nežinojęs, o įtarimai kilo tik tuomet kai mokykloje buvo atliktas auditas. Jį 2013 metais atliko mokyklos finansinę veiklą turėjusi prižiūrėti savivaldybės kontrolierė. Nors nuo 2003 metų beveik dešimtmetį joks auditas nebuvo atliekamas.

„Aš buvau buhalterės apkaltintas, kad tame pinigų pasisavinime dalyvavau. Per ikiteisminį tyrimą buvo nustatyta, kad pasisavinant lėšas aš tikrai nežinojau ir nedalyvavau tame“, – BNS sakė mokyklos direktorius.

Jo teigimu, buhalterė sunaikino dalį buhalterinių dokumentų, jam, kaip įstaigos vadovui, reikės atsakyti už tai, kad jų neišsaugojo.

„Kadangi aš esu vadovas, pagal pareigas man priklauso atsakyti“, – kalbėjo V.Misiūnas.

Direktorius teigia pats neturintis atsakymo, iš kur buvo paimtos tokios mokyklai skirtos pinigų sumos, o buhalterė atrodė patikima, ja pasitikėjo ir savivaldybė.

Taupė kiekvieną litą

„Visada taupėme, visada, atrodo, skaičiavome kiekvieną tada buvusį litą. Atrodė, buhalteris patikimas, nes savivaldybės buhalterija siųsdavo net kitus buhalterius pas ją pasimokyti. Iki šiol aš tiksliai nežinau atsakymo, kokie tai pinigai – sako, krepšelio, bet kai suskaičiuodavo tuos pinigus, atrodo, kad pagal skaičiavimus, kurie buvo duoti. Mokykla visada, atrodo, ir laiku, ir vietoje susimokėdavo atlyginimus ir pirkdavome vadovėlius, ir priemones...“ – svarstė direktorius.

Direktorius nubaustas papeikimu

Kaip BNS sakė Tauragės rajono savivaldybės švietimo skyriaus vedėjas Egidijus Šteimantas, buhalterė Ona Žukauskienė, pradėjus ikiteisminį tyrimą, buvo atleista, o mokyklos vadovui savivaldybės tarybos sprendimu buvo skirta nuobauda, jis pareigas eina iki šiol.

„Buhalterė nebedirba, direktorius dirba. Rajono taryba, kai pradėtas tyrimas prokuratūroje, savivaldybė informuota, kad yra tokie pažeidimai, skyrė (direktoriui – BNS) drausminę nuobaudą. Dabar laukiame teismo sprendimo“, – sakė E.Šteimantas.

V.Misiūnui skirtas papeikimas. Jo teigimu, tuo metu, kai buvo nubaustas, jis byloje dar nebuvo įtariamasis.

„Tauragė nėra toks didelis miestas, kad nežinotų bendruomenė, kaip gyvena jos nariai – mano gyvenimas visiems per daug atviras ir matomas, kad būčiau tas asmuo, kuris naudojasi kokiais nors neteisėtais turtais“, – kalbėjo direktorius.

2013 metais, kai mokyklos vadovui skirtas papeikimas, savivaldybei vadovavo socialdemokratas meras Pranas Petrošius. Šiai partijai priklauso ir V.Misiūnas.

Turi namų ir sklypų

Siekiant atlyginti buhalterės padarytą žalą, laikinai apribotos nuosavybės teisės į jos turimus du gyvenamuosius namus ir žemės sklypus.

Baigta baudžiamoji byla perduota nagrinėti Klaipėdos apygardos teismui. Už didelės vertės svetimo turto pasisavinimą įtariamai moteriai gresia maksimali laisvės atėmimo bausmė iki dešimties metų, o mokyklos vadovui – iki dvejų metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento