Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 04 25 /11:16

Alkoholio gurkšniai atsirūgo: vyriausioji Kuršėnų policijos tyrėja atleista iš pareigų

Balandžio 20 d. iš pareigų atleista Šiaulių miesto ir rajono policijos komisariato Pirmojo veiklos skyriaus vyriausioji tyrėja Sandra Jakė. Tiesa, tarnybinio tyrimo išvadoje nėra įrodymo, kad pareigūnė vartojo alkoholį – policijos vardo diskreditavimui pakanka ir pavaidinti, kad uniformą vilkintis asmuo geria iš butelio. Juolab tai buvo nufilmuota ir paviešinta internete.

Toks sprendimas buvo priimtas po Lietuvos policijos departamento Imuniteto valdybos Šiaulių apygardos skyriaus atlikto tarnybinio patikrinimo išvados, kad minėta darbuotoja pažemino policijos pareigūno vardą, antradienį praneša Šiaulių apskrities policija.

Skandalinga filmuota medžiaga, kaip moteris su policininkės uniforma geria iš kelių butelių, socialiniuose tinkluose buvo paviešinta kovo viduryje.

Jau įvykio įkarštyje 15min sulaukė patvirtinimo iš Šiaulių apskrities policijos, kad įraše užfiksuota pareigūnė yra tikra Kuršėnų komisariato darbuotoja. Tačiau, nors siužetas atrodė akivaizdus, jokių griežtų išvadų be nuodugnaus tyrimo ir neišklausius pačios siužeto „herojės“ daroma nebuvo.

Į „policijai žinomų“ asmenų butą, kuriame filmuota, pareigūnė S.Jakė buvo atvykusi tarnybos reikalais: esą norėjo pažiūrėti, ar jie nevartoja naminukės.

Verdiktas skelbiamas tik balandžio 25-ąją.

Tarnybinio patikrinimo išvadoje konstatuota, kad vyriausioji tyrėja, būdama policijos pareigūnė ir privalėdama laikytis Lietuvos Respublikos Konstitucijos, įstatymų, kitų teisės aktų, etikos principų, tarnauti visuomenės interesams ir tinkamai atlikti savo pareigas, vykdydama tarnybines funkcijas bei vilkėdama tarnybinę uniformą, ikiteisminio proceso dalyvio ir kitų asmenų akivaizdoje elgėsi ne pagal visuomenei priimtas normas.

Vardijamos konkrečios pastabos S.Jakei:

  • su asmenimis bendravo pakeltu tonu;
  • vartojo necenzūrinius žodžius;
  • prisidėdama prie lūpų alkoholinio gėrimo butelį, imitavo alkoholio gėrimą, kas akivaizdžiai tiek aplinkiniams, tiek visuomenei (mačiusiai vaizdo įrašą) sukėlė neigiamą požiūrį į policijos instituciją.

15min žiniomis, jokių rimtesnių pastabų dėl drausmės darbe ar elgesio ne tarnybos metu ši pareigūnė sulaukusi nebuvo. Atvirkščiai, tarnyba kuršėniškei sekėsi, tai rodė ir jaunos moters užimamos pareigos (vyriausiosios tyrėjos). Ši tyrėja anksčiau ne sykį net buvo minima palankiai policijos veiklą nušviečiančiuose spaudos pranešimuose.

Asmeninio archyvo nuotr./Sandra Jakė
Asmeninio archyvo nuotr./Sandra Jakė

Filmuota buvo privačioje patalpoje, prie vaišėmis nukrauto stalo ir veikiančio televizoriaus, kadre matomi ir keli asmenys, panašūs į pareigūnus – jie vilki policijos uniformas.

„Davai“, – paragina kažkas iš esančiųjų už kadro, pasakydamas ir moterišką vardą Sandrą.

„Nu, davai!“, – atsako uniformuota moteris ir atsigeria iš pradžių iš vieno, o tada ir iš kito butelio.

S.Jakė laikėsi gynybinės pozicijos, kad alkoholio nevartojo, o tik imitavo šį veiksmą kaip pokštą.

Tarnybinio tyrimo metu S.Jakė laikėsi gynybinės pozicijos, kad alkoholio nevartojo, o tik imitavo šį veiksmą kaip pokštą. Versija nebuvo paneigta kitais objektyviais duomenimis (neblaivumas pareigūnei nebuvo nustatytas), tačiau visas įvykio kontekstas lėmė būtent tokius teisinius padarinius.

„Teisiškai fiksuoti galimą girtumo nebuvo galimybės, nes įrašas gautas praėjus tam tikram laikui po įvykio, ne tą pačią dieną“, – BNS antradienį sakė Šiaulių apskrities policijos atstovė Gailutė Smagriūnienė.

Į butą, kuriame filmuota, policininkė S.Jakė buvo atvykusi tarnybos reikalais.

„Rado geriančius žmones. Tarnybos reikalais atėjo. Ji teigia, kad norėjusi pasižiūrėti, ar negeria naminės“, – apie ne visai rišliai pareigūnės nurodytas aplinkybes BNS perpasakojo Šiaulių VPK atstovė G.Smagriūnienė.

Pasak policijos atstovės, bute, kur lankėsi policininkė, buvo ne vienas asmuo. Įrašas gautas iš ten buvusių asmenų. Pasak G.Smagriūnienės, bute buvę asmenys policijai gerai žinomi, „ne kartą turėję reikalų su teisėsauga“. Policininkė supažindinta su tyrimo išvada, ji dar gali skųsti sprendimą dėl atleidimo, jei manys esant reikalinga, taip pat ir ginti savuosius interesus teisme.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas