Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apeliacinis teismas atmetė visas dėl milijonų legalizavimo teisiamo V.Stefanovo pretenzijas 15min

Žinomas Klaipėdos verslininkas Vladimiras Stefanovas, kuris šiuo metu teisiamas dėl 91 mln. eurų legalizavimo, pralaimėjo bylą 15min. Klaipėdos apygardos teismas visiškai atmetė V.Stefanovo ir jo valdomos bendrovės „Statega“ apeliacinius skundus.
Vladimiras Stefanovas teisme
Vladimiras Stefanovas teisme / Aurelijos Jašinskienės / 15min.lt nuotr.

Klaipėdos apygardos teismo Civilinių bylų skyriaus teisėjų kolegija, rašytine tvarka išnagrinėjusi V.Stefanovo ir bendrovės „Statega“ apeliacinius skundus, ketvirtadienį juos visiškai atmetė ir paliko galioti pirmosios instancijos teismo sprendimą.

Apeliacinės instancijos teismas padarė išvadą, jog pirmosios instancijos teismas tinkamai įvertino byloje esančius įrodymus, tinkamai paskirstė įrodinėjimo naštą tarp šalių, nenukrypo nuo formuojamos teismų praktikos ir pagrįstai netenkino ieškinio reikalavimų dėl ieškovo V.Stefanovo garbės bei orumo pažeidimo bei dėl ieškovės UAB „Statega“ dalykinės reputacijos pažeidimo.

Teismas atmetė ieškovų argumentus visais pagrindais: informacija skelbta pagrįstai, atitinka tikrovę, 15min skelbti koliažai nepažeidžia V.Stefanovo interesų. Drauge su 15min bendraatsakovas šioje byloje buvo straipsnių, dėl kurių V.Stefanovas skundėsi teismui, autorius, buvęs 15min žurnalistas Šarūnas Černiauskas.

V.Stefanovas teismo taip pat prašė įpareigoti 15min ištrinti apie jį paskelbtus duomenis, tačiau šis prašymas taip pat atmestas kaip nepagrįstas.

Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba bei Visuomenės informavimo etikos komisija anksčiau taip pat buvo nusprendusios, kad 15min skelbtos Š.Černiausko publikacijos apie V.Stefanovo veiklą atitiko įstatymus ir Žurnalistų etikos kodekso reikalavimus.

Teismas konstatavo, jog 15min publikacijose pateikta informacija apie ieškovo vykdomą veiklą Pusiaujo Gvinėjoje su asmenimis, artimais Pusiaujo Gvinėjos diktatoriui, o vėliau ir paaiškėjusios aplinkybės apie galbūt atliktas nusikalstamas veikas, dėl kurių šiuo metu yra nagrinėjama baudžiamoji byla, sudarė visuomeninę reikšmę bei visuomenės teisę apie tai žinoti. Teismas konstatavo, kad ieškovų ginčyti teiginiai atitinka tikrovę ir yra pagrįsti įrodymais.

Apeliacinis teismas, kaip ir pirmosios instancijos teismas, 15min ir Š.Černiauskui priteisė bylinėjimosi išlaidas iš V.Stefanovo ir bendrovės „Statega“.

Ieškovai dar gali pateikti kasaciją Lietuvos aukščiausiajam teismui.

2016 m. tarptautinis tiriamosios žurnalistikos centras OCCRP ir 15min publikavo jungtinį žurnalistinį tyrimą, kuriame buvo nagrinėjami V.Stefanovo ryšiai su Pusiaujo Gvinėją valdančio diktatoriaus Teodoro Obiang Nguema Mbasogo režimu. Verslininkas arba kategoriškai neigė savo dalyvavimą bet kokiose įtartinose operacijose, arba apskritai atsisakė atsakinėti į klausimus. Bylinėjimasis dėl šių publikacijų tęsėsi ketverius metus.

Teisiamas dėl milijonų legalizavimo

Šiuo metu Klaipėdos apygardos teisme nagrinėjama V.Stefanovo, kaltinamo bandymu legalizuoti 91 mln. eurų, gautų už karinės ir dvejopos paskirties prekes, byla.

V.Stefanovas kaltinamas pagal Baudžiamojo kodekso straipsnius dėl nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimo, taip pat, kad be leidimo gamino, įgijo, laikė, nešiojo, gabeno, siuntė, panaudojo ar realizavo šaunamąjį ginklą, šaudmenis, sprogmenis ar sprogstamąsias medžiagas. Kaltinimai pareikšti ir jo įmonei „Statega“.

Prokuratūra tvirtina, kad V.Stefanovas, būdamas Panamoje registruotos ir veiklą uostamiestyje vykdžiusios įmonės įgaliotu asmeniu, o vėliau – ir vieninteliu akcininku, tarpininkavo parduodant karinę įrangą ir dvejopo naudojimo prekes Pusiaujo Gvinėjai neturėdamas tam leidimo.

Remiantis tyrimo duomenimis, verslininkas šias, kaip įtariama, nusikalstamu būdu gautas pinigines lėšas siekė įteisinti.

Įtariama, kad vykdydamas įvairias finansines operacijas, per 2008-2012 metus jis galėjo legalizuoti daugiau nei 91 mln. eurų.

V.Stefanovas kaltę neigia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas