Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 04 /12:21

Apeliacinis teismas sugriežtino bausmes I.Strazdauskaitės budeliams: iki gyvos galvos kalės 2 žudikai

Lietuvos apeliacinis teismas atsižvelgė į Generalinės prokuratūros prokurorų ir nukentėjusiųjų skundus baudžiamojoje byloje dėl žiauriai nužudytos Ievos Strazdauskaitės, Latvijos piliečių plėšimo ir kaltinamiesiems skyrė griežtesnes bausmes. Teismas nusprendė, kad iki gyvos galvos turi kalėti ne tik Leonas Bieliauskas, bet ir jo pusbrolis Karolis Bieliauskas.
Karolis Bieliauskas, Mantas Bieliauskas ir Leonas Bieliauskas
Karolis Bieliauskas, Mantas Bieliauskas ir Leonas Bieliauskas / 15min nuotr.

Kaltinamajam Karoliui Bieliauskui skirtas įkalinimas iki gyvos galvos, o Mantui Bieliauskui – skirta subendrinta 19 metų laisvės atėmimo bausmė. Abu asmenys pripažinti kaltais dėl žiauraus merginos nužudymo, dviejų plėšimų, turto sunaikinimo, neteisėto laisvės atėmimo.

Kaltinamajam Leonui Bieliauskui Kauno apygardos teismas dar balandžio 3 dieną jau skyrė laisvės atėmimą iki gyvos galvos.

Teisėjų kolegija nustatė, kad K.Bieliauskas buvo organizuotos grupės įkūrėjas ir lyderis, inicijavo ir aktyviai dalyvavo darant nusikaltimus. Tai įvertinta kaip atsakomybę sunkinanti aplinkybė, atsakomybę lengvinančių aplinkybių teismas nenustatė.

„Teisėjų kolegija vertinusi (...) padarytų nusikalstamų veikų pobūdį, pavojingumo laipsnį, nusikalstamomis veikomis sukeltus itin skaudžius ir negrįžtamus padarinius, jo elgesį po nusikaltimų padarymo – jis tęsė įprastą gyvenimą, slėpė ir naikino įkalčius, jo siekį išvengti baudžiamosios atsakomybės, jo cinišką ir niekinamą požiūrį į visuomenei priimtas gyvenimo normas, žmogiškąsias vertybes, žmogaus gyvybę, nusprendė, kad už padarytus nusikaltimus K.Bieliauskui turi būti skiriama griežčiausia – laisvės atėmimo iki gyvos galvos – bausmė“, – rašoma teismo pranešime.

Vertindami M.Bieliausko atsakomybę, teisėjai atsižvelgė į tai, kad jis buvo vedęs, turi mažametį vaiką, iki nusikaltimo dirbo ir anksčiau nebuvo teistas. Beveik maksimaliai galima terminuota laisvės atėmimo bausmė skirta ir atsižvelgiant į jo vaidmenį nusikaltime.

„Skirdama šią bausmę teisėjų kolegija įvertino, kad M.Bieliauskas neturėjo reikšmingos įtakos, jis ne tik nepriiminėjo sprendimų, bet ir jo nuomonės kiti nuteistieji neklausdavo. Nors ši aplinkybė ir neturi įtakos nusikalstamoms veikoms kvalifikuoti, tačiau sprendžiant bausmės individualizavimo klausimą, į tai atsižvelgtina“, – sakė V. Budėnienė.

Griežtesnė bausmė yra skirta ir kaltinamajam Tomui Zagurskui, kuris Kauno apygardos teismo pripažintas kaltu dėl bendrininkavimo 2016 m. balandžio mėn. plėšimo būdu užvaldant Latvijos piliečių automobilį „VW Passat“. Jam skirta 4 metų laisvės atėmimo bausmė.

Kaltinamajam Algimantui Stankevičiui, pripažintam kaltu dėl bendrininkavimo 2017 m. kovo mėn. plėšimo būdu užvaldant automobilį „Audi A7“ ir neteisėto disponavimo šaunamuoju ginklu, skirta subendrinta 4 metų 2 mėnesių laisvės atėmimo bausmė.

Kauno apygardos teismas T.Zagurskui buvo skyręs 2 metų laisvės atėmimo bausmę, A.Stankevičiui – 2 metų ir 2 mėnesių laisvės atėmimo bausmę.

Lietuvos apeliacinis teismas taip pat priteisė ir civilinius ieškinius: po 40 tūkst. eurų nužudytos merginos tėvams nusikaltimu padarytoms žaloms atlyginti ir skyrė turto konfiskavimą dėl nerastų pagrobtų daiktų, išieškant turto vertę atitinkančias pinigų sumas iš kaltinamųjų.

2017 m. kovo mėnesį Lietuvos visuomenę sukrėtė ciniškas ir žiaurus nusikaltimas, kai greitkeliu „Klaipėda – Kaunas – Vilnius“ važiavusi jauna mergina buvo pagrobta ir, pasisavinus automobilį bei jos daiktus, brutaliai nužudyta.

Nuo pat pranešimo apie netikėtą merginos dingimą intensyviai dirbę Kauno vyriausiojo policijos komisariato ir Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai bei ikiteisminiam tyrimui vadovavę prokurorai per keletą dienų nustatė įtariamuosius ir rado merginos kūną.

Tyrimo metu buvo atskleistas ir 2016 m. įvykdytas dviejų Latvijos piliečių užpuolimas, kurio metu buvo pagrobtas jų automobilis ir daiktai.

2018 m. gegužės mėnesį Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamente buvo surašytas kaltinamasis aktas ir baudžiamoji byla perduota nagrinėti Kauno apygardos teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito