Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Atliekų perdirbimo įmonėje „Žalvaris“ Kaune vėl buvo kilęs gaisras – degė akumuliatorių krūva

Prabėgus 1,5 metų nuo didžiulio gaisro „Žalvaryje“, vienoje didžiausių ir ilgiausiai veikiančių pramonės atliekų tvarkymo įmonių Lietuvoje, naktį iš vasario 2-osios į vasario 3-ąją vėl pranešta apie įsiplieskusias liepsnas šios bendrovės teritorijoje.
Gaisro padariniai
Gaisras „Žalvaryje“ / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kaip skelbia Kauno priešgaisrinė gelbėjimo valdyba, vasario 3 d. 00.30 val. gautas pranešimas, kad Kauno Palemono g., UAB „Žalvaris“ teritorijoje, kažkas dega.

Atskubėjus ugniagesiams gelbėtojams, 25 kv. m plote, 1 m aukščio krūvoje degė sukrauti utilizavimui paruošti akumuliatoriai.

Gaisras užgesintas.

Papildomai buvo pasitelkti du įmonės autokrautuvai, jais akumuliatoriai perkrauti į kitą plotą.

Informaciją apie įvykį ugniagesiai perdavė Aplinkos apsaugos agentūrai.

15min primena, kad 2022 m. rugpjūčio 25 d. vakarą gausios ugniagesių pajėgos skubėjo į Palemono gatvę – pranešta apie gaisrą atliekų perdirbimo įmonės „Žalvaris“ patalpose. Girdėjosi sprogimai. Kauno gyventojai gavo įspėjamuosius pranešimus apie galimą oro taršą.

Degimo plotas sudarė apie 10 tūkst. kv. m, degė visuose trijuose gamybiniuose cechuose esančios pavojingos atliekos: senos antrinių žaliavų pakuotės, įvairūs tepalai talpyklose, panaudoti filtrai.

Ugnį gesino 10 automobilinių cisternų, dirbo apie 40 ugniagesių gelbėtojų.

Naktį gaisras buvo suvaldytas, aplinkosaugininkai pradėjo tyrimą ir ėmėsi vertinti žalą aplinkai.

Kitą rytą Aplinkos apsaugos agentūra skelbė, kad kietųjų dalelių teršalų koncentracijos ore netoli gaisro židinio yra padidėjusios.

Kauno apygardos prokuratūra pranešė pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl aplinkos apsaugos arba gamtos išteklių naudojimo arba statinių, kuriuose naudojamos ar saugomos pavojingos medžiagos arba kuriuose yra potencialiai pavojingų įrenginių ar vykdoma pavojinga veikla, priežiūros ar naudojimo taisyklių pažeidimo.

Už šią nusikalstamą veiką įstatyme numatyta bausmė bauda arba areštu, arba laivės atėmimu iki šešerių metų.

„Žalvario“ direktorius V.Sapožnikovas įvardijo, kad „dėl kol kas nenustatytų priežasčių užsiliepsnojo nepavojingosios antrinės popieriaus ir plėvelės atliekos“.

Pasak jo, gaisro metu žmonės nenukentėjo, o įmonės veikla nebuvo sustabdyta.

„Žalvario“ nuostoliai – ne tik visiškai sudegę ar apdegę pastatai. Užsiliepsnojusios ir ugnies sunaikintos popieriaus ir plastiko atliekos buvo vertę rinkoje turinčios žaliavos. Iškart po gaisro pateiktais apytiksliais skaičiavimais, sudegusios 135 tonos popieriaus ir 250 tonų plastiko žaliavų rinkoje galėjo būti vertos 160 tūkst. eurų.

Kitą dieną po įvykio gaisravietėje apsilankęs aplinkos ministras Simonas Gentvilas tikino, kad yra nustatyti akivaizdūs teisės aktų pažeidimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas