Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 04 21 /15:23

Atverčiamos kruvinos jaunuolių dramos Vilniuje kortos: BPC atskleidė, kaip skambėjo pranešimas

Bendrojo pagalbos centro vadovybė, reaguodama į žiniasklaidoje išsakytas mintis, kad Bendrojo pagalbos centro operatorė, 2023 m. balandžio 18 d. priėmusi skambutį dėl smurto Vilniaus Architektų gatvėje, galimai netinkamai suklasifikavo įvykį ir nenurodė visų svarbių aplinkybių pranešime policijai, nurodė patikrinti Bendrojo pagalbos centro informacinėje sistemoje esančią informaciją.
Pranešta apie Architektų g. rastus dviejų jaunuolių kūnus
Pranešta apie Architektų g. rastus dviejų jaunuolių kūnus / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Bute – du jaunų žmonių kūnai

Pirminis pranešimas apie įvykį neatrodė grėsmingas ir nepranašavo jokio sudėtingo kriminalistinio tyrimo. Vilniečiai paskambino numeriu 112 ir ramiai pasakė, kad rado viename bute mirusį giminaitį. Pareigūnai tokio turinio pranešimus klasifikuoja kaip C kategorijos įvykius, į juos reaguojama įprastine, o ne skubos tvarka.

Tačiau bute policija rado du negyvus žmones, galimai nužudytus arba nusižudžiusius.

„Pagal pirminę informaciją, 13.07 val. buvo pranešta, kad bute rasti 2001 metais gimusio vaikino ir 2003 metais gimusios merginos kūnai“, – BNS po įvykio sakė Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė Julija Samorokovskaja.

Anot jos, apie tai policijai pranešė giminaičiu prisistatęs asmuo.

Tai, kad tame pačiame būste yra ir negyva mergina, pranešėjas pradžioje galbūt net nepastebėjo.

Visą trečiadienio popietę įvykio vietoje dirbo ekspertai.

Ketvirtadienį taip pat paaiškėjo, kad dar galimo nužudymo išvakarėse, antradienį, apie 20 val., į tą patį būstą sostinės Lazdynų rajone buvo kviečiama policija.

„Buvo pranešta, kad kaimynę muša vyras, galimai yra mažamečių. Tokį pranešimą mums perdavė BPC. Policijos pareigūnai nurodytu adresu nuvyko per 8 minutes. Buvo daug kartų skambinama į duris, beldžiama. Bet durų niekas neatidarė“, – Lrt.lt citavo Vilniaus apskrities VPK Komunikacijos poskyrio vedėją Juliją Samorokovskają.

Teigiama, pareigūnai prie durų praleido apie pusvalandį, bet grumtynių garsų ar pagalbos šauksmo per tą laiką nebuvo girdėti. Todėl patruliai taip viską ir užfiksavo bei išvyko dirbti toliau.

Laužti durų jie tuo metu dar neturėjo pagrindo.

Tikslus dviejų asmenų mirties laikas, kaip ir priežastis, dar nėra žinomi. Tai policijai turėtų padėti nustatyti teismo medicinos ekspertai. Kol kas neatmestina, kad kruvinieji įvykiai bute galėjo vykti ne tuomet, kai pirmąjį kūną rado giminaičiai, o visai kitą dieną.

BPC pateikė įvykių seką

Susipažinus su informacinės sistemos duomenimis, nustatyta, kad skambutis iš Architektų gatvės buvo gautas 19.52 val.

Į jį atsiliepusi pareigūnė išsiaiškino įvykio vietos adresą, kitas svarbias aplinkybes, parengė ir perdavė policijai pranešimą apie pagalbos poreikį įvykio vietoje.

Pranešime nurodyta, kad kaimynę muša vyras, galimai yra mažamečių vaikų, pranešėja girdi pagalbos šauksmus.

Atsižvelgdama į aplinkybes, operatorė įvykį priskyrė Smurto artimoje aplinkoje įvykių tipui.

Atkreiptinas dėmesys, kad, reaguodama į pranešimą ir vertindama pranešimo informaciją, policija taip pat turi galimybę perklausyti skambučių garso įrašus.

Vertinant visą surinktą informaciją, nustatyta, kad į skambutį atsiliepusi Bendrojo pagalbos centro operatorė savo pareigas atliko tinkamai. Tai profesionali ir ilgametė darbuotoja, sukaupusi didelę ir vertingą patirtį. Minėtos pareigūnės dėka išgelbėta ne viena gyvybė – tą liudija ir iš Lietuvos Respublikos Seimo Savižudybių ir smurto prevencijos komisijos gauta padėka.

Bendrojo pagalbos centro vadovybė norėtų pabrėžti, kad Bendrajame pagalbos centre yra skiriamas didelis dėmesys darbo kokybei, todėl į visas gaunamas pastabas reaguojama rimtai ir atsakingai.

Policija atlieka aplinkybių patikslinimą

Generalinis policijos komisaras Renatas Požėla teigė, kad pradėtas aplinkybių patikslinimas, bus sprendžiama, ar yra pagrindas pradėti tarnybinį patikrinimą.

„Mūsų pareigūnai išvyko, tačiau pagal mūsų turimą algoritmą, kelių parų laikotarpyje mūsų tyrėjai susisiekė su abiem asmenimis ir nė vienas iš tų asmenų vienas kitam pretenzijų neturėjo“, – TV3 televizijos laidoje „Dėmesio centre“ teigė R.Požėla.

„Įsivertinsime savo pareigūnų veiksmus, jei matysime, kad to reikia tarnybinio patikrinimo metu“, – sakė R.Požėla.

Kur pranešti ir ieškoti pagalbos
Jei reikia skubios pagalbos
Skambinkite pagalbos telefonu 112
Jei esate savižudybės krizėje, arba ieškote pagalbos kitam
Jei patyrėte smurtą
Jei reikalinga emocinė (psichologinė) pagalba telefonu, arba internetu
Jei esi vaikas ir tau reikalinga pagalba

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas