Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Aukščiausiasis Teismas nepasigailėjo milijoną litų iš banko su sėbrais pavogusio vyro

Teisėjai paliko galiotį jaunam ukmergiškiui Lukui Kokmantui skirtą griežtą bausmę.
L.Kokmantas nesulaukė teismo malonės.
L.Kokmantas nesulaukė teismo malonės. / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Bankas

Šios istorijos pradžia – 2006-ųjų ruduo, kai trys aferistai suklastojo dokumentus ir paėmė iš banko per milijoną litų.

Už šiuos nusikaltimus buvo nuteista gudragalvių trijulė: 34 metų Rumgaudas Šimkus, bemaž dvigubai vyresnis Valdemaras Jablonskis bei 23 metų L.Kokmantas.

Pastarasis su bausme nesutiko ir vylėsi Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) malonės.

Teisėjų kolegija – Benediktas Stakauskas, Viktoras Aidukas ir Vladislovas Ranonis – nuteistojo L.Kokmanto skundą išnagrinėjo raštiško proceso tvarka. Antradienį LAT paskelbė, kad aferisto skundas besąlygiškai atmetamas.

Rado, kas apsimes milijonieriumi

Aferistų taikiniu buvo tapę kauniečiai L.L. bei A.P., pardavę sklypą ir banko sąskaitoje turėję 1,142 milijono litų. Sykį vienas šių vyriškių matavosi batus, o ilgapirštis nugvelbė portfelį su jo pasu bei nekilnojamojo turto dokumentais.L.Kokmanto vaidmuo aferoje: rasti šešiasdešimtmetį vyrą, kuris banke apsimestų milijonieriumi ir išgrynintų svetimus pinigus.

Kaip teismui yra pasakojęs pats Ukmergės rajono gyventojas L.Kokmantas, sostinės naktiniame klube susipažino su žmogumi, pravarde Lenkas (tai buvo dar nuo 1998 metų policijos dėl sukčiavimo ieškotas R.Šimkus), kuris turėjo pavogtuosius dokumentus, todėl prašė rasti aferai tinkamą apie 60 metų vyrą.

Ukmergėje už 30 litų buvo užverbuotas V.Jablonskis. Vyriškis buvo išpraustas, perrengtas, į pavogtą pasą įklijuota jo nuotrauka. Su suklastojais dokumentais ukmergiškis ėjo per bankus ir ieškojo, kur gali būti padėti pinigai už L.L. bei A.P. parduotą žemę.

Milijonas išgaravo

Aptikę apvalią sumą „DnB NORD“ banke, sukčiai per keletą sykių išsigrynino bemaž 200 tūkst. litų, o likusią sumą pervedė į kitą banką. Vėliau jie išgrynino ir tuos pinigus.

Lygiai prieš metus už uždarų durų bankininkų prašymu dirbdamas Vilniaus 2-asis apylinkės teismas trijulei už sukčiavimą ir dokumentų klastojimą skyrė griežtas bausmes. R.Šimkui skirta 6 metų kalėjimo bausmė, o V.Jablonskiui bei L.Kokmantui – 5 metų ir 9 mėnesių laisvės atėmimo bausmė. Tuo pačiu teismas nuteistuosius įpareigojo grąžinti visus pasisavintus pinigus.

Iš banko pagrobtų 1,136 milijono litų nepavyko rasti – nuteistieji tikino, esą pinigus pasiėmė ligi šiol nenustatyti pagrindiniai nusikaltimo organizatoriai.

L.Kokmantas su skirta bausme nesutiko ir skundė ją iki pat Aukščiausiojo Teismo.

Konspiracijos genijus

Šioje istorijoje figūruojantis R.Šimkus, šiuo metu sėdintis Lukiškėse, pelnė kone genialaus nusikaltėlio reputaciją. Jo visą dešimtmetį ieškojo pareigūnai, galimų jo aferų baiminosi bankininkai ir įvairių įmonių savininkai.

Savamokslis kompiuterių asas R.Šimkus stebino konspiracijos sugebėjimais: turėjo bent penkis pasus, kas porą mėnesių keisdavo gyvenamąją vietą, saugumo sumetimais nevairuodavo automobilio ir nesinaudodavo viešuoju transportu (važinėdavo dviračių, o ypatingais atvejais sėsdavo į maršrutinius taksi).

Nenorėdamas rizikuoti, jis netgi nustojo lankyti savo motiną, o nesantuokiniam sūnui nutarė nebemokėti alimentų. R.Šimkus apskritai dienos metu stengėsi nekišti nosies į lauką, nesipuikuodavo turtais, neturėdavo daug pinigų.

Kai į teisėsaugininkų rankas pakliuvo R.Šimkaus kompiuteris, pareigūnai negalėjo peržvelgti jame sukauptos informacijos, nes ji buvo apsaugota itin sudėtingais slaptažodžiais.

Įdomi detalė: įkliuvęs R.Šimkus slėpė nuo pareigūnų, kur tuo metu buvo įsikūręs, tačiau pasiūlė sandėrį – išduos šią paslaptį, jei jie iš jo namų atneš į kamerą storą retą rusišką knygą apie informacines technologijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas