Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Baikerio A.Kilkaus dingimas perkvalifikuotas į nužudymą, o L.Baltrūnas – jau ne vienintelis įtariamasis

Svarbūs postūmiai baikerio Aivaro Kilkaus dingimo istorijoje: jo paieškos byla perkvalifikuota į žmogžudystės tyrimą, o senokai už grotų laikomas baikerių klubo „Vorai“ prezidentas Laurynas Baltrūnas yra jau ne vienintelis įtariamasis – pareigūnai demaskavo dar vieną galimą bendrininką. Teisme surengta jo ir L.Baltrūno akistata.
Laurynas Baltrūnas
Laurynas Baltrūnas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Penktadienį Vilniaus miesto apylinkės teisme už uždarų durų surengtas netikėtas posėdis didelį atgarsį visuomenėje sukėlusiame ikiteisminiame tyrime dėl baikerio Aivaro Kilkaus dingimo. Nors prieš beveik du mėnesius dingęs šis vyras iki šiol nerastas, byla jau tiriama kaip žmogžudystė.

Esminis postūmis šiame tyrime – pareigūnams pavyko demaskuoti galimą žudiko bendrininką, kuriam buvo pavesta atsikratyti A.Kilkaus motociklo („Harley Davidson“ rastas miške Varėnos r.).

Būtent šiuo tikslu ir prireikė papildomo posėdžio – naujasis įtariamasis penktadienį buvo apklaustas pas ikiteisminio tyrimo teisėją. 15min žiniomis, vyras smulkiai papasakojo, kaip dingusiojo motociklas ir kiti daiktai atsidūrė ten, kur buvo rasti.

Tyrimo pradžioje suimtajam L.Baltrūnui kaltinimai buvo pareikšti dėl neteisėto laisvės atėmimo. Pareigūnai turėjo vilčių rasti dingusįjį gyvą. Viltis rusena iki šiol, tačiau teisėsaugininkų surinktų duomenų visuma leidžia manyti, kad A.Kilkaus gyvybė galėjo būti atimta. Maža to, į šį nusikaltimą galbūt yra įsivėlęs ne tik L.Baltrūnas.

Suprasti akimirksniu

  • Spalio 15 dieną apie 17 val. Aivaras Kilkus motociklu „Harley-Davidson“ išvyko iš namų Vilniuje ir negrįžo, o jo buvimo vieta iki šiol nėra žinoma. Varėnos rajone buvo rastas A.Kilkaus motociklas ir jo šalmas.
  • Baikerių gretose Kumpiu vadinto vyro ne vieną dieną įnirtingai ieškojo ne tik šeima, policija, bet ir būriai savanorių, dalis kurių nė nepažinojo Aivaro, tačiau neliko abejingi šiai dramai.
  • Spalio 20 dieną įtarimai dėl neteisėto A.Kilkaus laisvės suvaržymo buvo pateikti Laurynui Baltrūnui, o Vilniaus apylinkės teismas leido jį suimti dviem mėnesiams.
  • Baikerių pasaulyje L.Baltrūnas turi Obliaus pravardę. Jis vadinamas žinomiausiu Lietuvos baikeriu. Jau beveik 20 metų gyvuojančiam baikerių klubui „Vorai“ jis vadovauja nuo pat klubo veiklos pradžios.
  • Oblius yra turėjęs nemalonumų su teisėsauga, kai per koncertą Aukštadvaryje apmėtė kiaušiniais homoseksualumo neslepiantį atlikėją Ruslaną Kirilkiną.
  • Spėliojama, kad tarp L.Baltrūno ir buvusio klubo „Vorai“ nario A.Kilkaus galėjo būti nesutarimų, susijusių su pinigais, reikšmingas aplinkybes tyrėjai dar aiškinasi.

Naujasis įtariamasis šioje byloje, jei taip galima pasakyti, neatsirado „iš niekur“. 15min žiniomis, jau prieš kurį laiką detektyvai išnarpliojo, kad šis vidutinio amžiaus vyriškis, taip pat motociklų mėgėjas, gali turėti rezonansiniam tyrimui reikšmingų duomenų. Todėl jau anksčiau jis buvo apklaustas šiame tyrime kaip svarbus liudytojas.

Tačiau dabar teisėsaugininkai imasi vis griežtesnių priemonių: paieškos virto nužudymo tyrimu, o liudininkas – įtariamuoju.

Tyrimą kuruojantis prokuroras Ramūnas Šileika 15min informavo, kad tiriama byla pagal Baudžiamojo kodekso (BK) 146-ojo str. „Neteisėtas laisvės atėmimas“ perkvalifikuota į BK 129-ąjį straipsnį „Nužudymas“.

„Blogai, padėtis sunkėja“, – lakoniškai, bet atvirai pokytį pakomentavo kaltinamojo advokatas Saulius Juzukonis.

Kaip žinoma, jo ginamasis nuo pat sulaikymo neduoda parodymų ir kitaip nebendradarbiauja su teisėsauga. L.Baltrūnas tik išreiškė savo principinę poziciją – kategoriškai nepripažįsta to, kuo yra kaltinamas. Įtarimai žmogžudyste, bent kol kas, yra prislėgę tik L.Baltrūną – antrasis įtariamasis šiuo sunkiausiu nusikaltimu nekaltinamas.

Buvo liepta sunaikinti motociklą?

„Padėjėjas yra asmuo, padėjęs daryti nusikalstamą veiką duodamas patarimus, nurodymus, teikdamas priemones arba šalindamas kliūtis, saugodamas ar pridengdamas kitus bendrininkus, iš anksto pažadėjęs paslėpti nusikaltėlį, nusikalstamos veikos darymo įrankius ar priemones, šios veikos pėdsakus ar nusikalstamu būdu įgytus daiktus, taip pat asmuo, iš anksto pažadėjęs realizuoti iš nusikalstamos veikos įgytus ar pagamintus daiktus“, – taip suformuluotas 6-asis Kodekso 24-ojo straipsnio punktas, išaiškinantis, kas yra bendrininkavimas ir kokios teisiškai būna bendrininkų rūšys.

Penktadienį po teismo posėdžio tiek šis įtariamasis, tiek jo advokatė 15min atsisakė komentuoti visuomenę dominančias aplinkybes. Redakcijos žiniomis, tiek tuo metu, kol buvo liudytojas, tiek statusui pasikeitus, šis vyras išsamiai ir nuosekliai pasakoja apie tai, kas jam žinoma.

Aiškinamasi, ar padėjėjui buvo duotas nurodymas A.Kilkaus „Harley Davidson“ motociklą „supjaustyti ir sunaikinti“. Aišku tiek, kad tai nebuvo padaryta – transporto priemonė, jos valstybinis numeris, šalmas ir kai kurie kiti bylos įkalčiai, regis, buvo tiesiog išmėtyti miške. Ar tai gali būti paaiškinta atsainumu, ar siekiu sąmoningai kažką suklaidinti, galima tik spėlioti, tačiau ir tai tiriama.

Vilniaus aps. VPK nuotr./A.Kilkaus motociklas
Vilniaus aps. VPK nuotr./A.Kilkaus motociklas

Naujajam įtariamajam neinkriminuojamas nužudymas. Kuriuo tiksliai momentu vyras įsipainiojo ar buvo įtrauktas į šią istoriją, kol kas neaišku. Jo atsakomybė teoriškai priklauso nuo to, ar jis žinojo, kieno motociklą veža ir apskritai kokią misiją vykdo.

L.Baltrūną lydėjo net penki pareigūnai

VIDEO: Lauryną Baltrūną teisme saugojo konvojaus pareigūnų penketas

Penktadienį abu įtariamieji akis į akį susitiko teisme. L.Baltrūnas galėjo girdėti viską, ką apklausos metu pasakoja jo draugas. Beje, L.Baltrūną į teismą atvežė įspūdingos konvojaus pajėgos – jį lydėjo iškart penki pareigūnai.

Tuo metu apklaustasis vaikštinėjo laisvas. Atsižvelgiant į ne pačius sunkiausius įtarimus ir paties įtariamojo laikyseną, griežčiausios kardomosios priemonės prokuratūra jam skirti neprašo. Sklandus bendravimas su juo ir šio asmens dalyvavimas teisme užtikrinamas su laisvės atėmimu nesusijusiais apribojimais.

Tuo tarpu pagrindai, dėl kurių L.Baltrūnas iki šiol laikomas suimtas, nėra išnykę ar pasikeitę. Todėl tikėtina, kad netrukus prokuratūros atstovai kreipsis į teismą, kad suėmimo terminas baikeriui būtų pratęstas dar bent keliems mėnesiams. Ar L.Baltrūnas ir toliau turi likti už grotų, ar ne, spręs teismas.

Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr./Laurynas Baltrūnas
Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr./Laurynas Baltrūnas

Lapkritį 15min publikavo Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos viršininko Pauliaus Kliuko įžvalgas apie tai, kodėl šis tyrimas toks sudėtingas ir ilgai nėra jokio apčiuopiamo rezultato.

Tuomet elitinės sostinės kriminalistų komandos viršininkas pabrėžė tai, kad ieškant A.Kilkaus yra atliktas milžiniškas darbas, o kol jis nerastas, pareigūnai nesirengia sudėti rankų. A.Kilkaus ne kartą buvo ieškoma Aukštadvario apylinkėse, prie Velnio duobės. Ten netoli yra ir nusikaltimu įtariamo L.Baltrūno namai. Tačiau pareigūnams nepavyko nieko rasti.

Pareigūnai nepraranda vilties, bet vis dėlto tyrėjų patirtis byloja, kad esminėms aplinkybėms nepaaiškėjus pirmosiomis paromis, vėliau tokių istorijų perspektyva tampa gana miglota.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas