Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2015 07 09 /11:15

B.Burgiui siūloma skirti 1 metų 6 mėn. laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant metams

Kauno apylinkės teisme ketvirtadienį tęsiama buvusio Kauno technologijos universiteto (KTU) gimnazijos direktoriaus Bronislovo Burgio byla, kurioje jis kaltinamas sistemingu nepilnametės bauginimu. Iki nuosprendžio liko vos vienas žingsnis – šiame teismo posėdyje buvo sakomos baigiamosios kalbos.
Į B. Burgio teismą susirinkę mokiniai
Į B. Burgio teismą susirinkę mokiniai / R. Mikalčiūtės nuotr.

„Tai – ne mano byla. Tai mano vargšės valstybės, kuri sunkiai serga, byla. Jokioje kitoje ne posovietinėje valstybėje tokia byla net teoriškai neįsivaizduojama.

Aš brangiai užmokėjau už tai – devyni mėnesiai, per kuriuos atliktos trys sunkios operacijos. Ir dėl ko? Dėl to, ko nepadariau. Nesu pasakęs frazės „nekelk bangų“. Nėra įraše tokios frazės. Prokuroras parašo į kaltinamąjį epizodą frazę, kurią pasakė kažkas, bet tikrai ne aš“, – teisme emocingai kalbėjo kaltinamuoju tapęs B.Burgis.

Man nereikia teisintis, nepadariau nieko blogo. Nepadarykime precedento, kad visos Lietuvos pedagogai bijotų pasakyti žodį moksleiviui, nes bus pasiųsti į teismą, – sakė B.Burgis.

Jis neslėpė, jog, būdamas išskirtinės mokyklos direktoriumi, principingai laikėsi ten galiojančių taisyklių ir siekė, jog jų laikytųsi visa mokyklos bendruomenė. 

„Norėdamas, kad tėvams ir vaikams geriau įsimintų taisyklė apie neleistiną rūkymą, aš moksleiviams sakiau, kad „moteris nebūna truputį nėščia“. Tai (rūkymas – aut. past.) yra vienkartinis veiksmas. Suklydę turi prisiimti atsakomybę – pakeisti mokyklą“, – sakė B.Burgis.

Siūlo realią laisvės atėmimo bausmę

Tuo metu bylą kuruojantis prokuroras Osvaldas Stadalius įsitikinęs: tyrimo ir teismo posėdžių metu pasitvirtino visos kaltinamajam inkriminuotos aplinkybės – B.Burgis suvokė, ką daro. Todėl jam turėtų būti skirta reali laisvės atėmimo bausmė. 

„Turtinė ir neturtinė žala atlyginta – tai lengvinanti aplinkybė. Sunkinančių aplinkybių nenustatyta, anksčiau neteistas. Siūloma bausmė – B.Burgį pripažinti kaltu ir skirti 1 metų 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmę. Tačiau bausmės vykdymą atidėti vieneriems metams“, – sakė prokuroras Osvaldas Stadalius.

Nukentėjusios mergaitės tėvai palaiko prokuroro siūlomą bausmę. 

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Advokatai
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Advokatai

B.Burgio advokatai: „Jo veiksmuose nėra nusikaltimo“

B.Burgio gynėjai prašė kaltinamąjį išteisinti, nes baudžiamojo nusikaltimo jis nepadarė. Teismo jie taip pat prašė atskirti tariamą nusikalstamą veiką nuo teisėto ir bekompromisio direktoriaus pareigų vykdymo. 

„Ši byla turės įtakos ne tik B.Burgiui, bet ir visai pedagogų bendruomenei. Ši byla parodė ir atskleidė, kad moksleiviai, nesilaikydami taisyklių, sugeba likti nenubausti ir tuo sukelti neigiamus padarinius tiems, kurie jų laikosi“, – kalbėjo vienas iš dviejų B.Burgio advokatų, Mindaugas Bliuvas.

Pasak teisininko, buvusio KTU gimnazijos direktoriaus tikslas nebuvo įbauginti – jis norėjo paskatinti mergaitę prisiimti atsakomybę. 

B.Burgio veiksmai – motyvuotas pedagogo patarimas apie galimas pasekmes.

„Visa pokalbių esmė tokia, kad jis, matydamas tėvų ir gimnazistės neveiklumą, ir žinodamas, kad mokiniai atstumia tuos, kurie nesilaiko taisyklių, norėjo apsaugoti mergaitę nuo neigiamos reakcijos į ją.

Todėl skatino juos visus priimti geriausią sprendimą – pereiti į kitą mokyklą. Be to, jis veikė ne kaip asmuo, o kaip gimnazijos direktorius. Taigi, B.Burgio veiksmai – tik motyvuotas pedagogo patarimas apie galimas pasekmes“, – nurodė M.Bliuvas.

Kaltinamajame akte minimus grasinimus, kurie išreikšti tokiais žodžiais kaip „sužlugdysiu“, „padarysiu nepakaltinama“ ir pan., B.Burgio gynėjų nuomone, reikėtų vertinti su visu konstekstu. 

„Iš konteksto ištraukti žodžiai skamba visai kitaip – juos nagrinėjant būtina atsižvelgti į visumą. B.Burgis neturi nei kompetencijos, nei įgaliojimų veikti pagal šių žodžių tiesioginę paskirtį. Tai rodo, kad moksleivė turėjo suvokti, jog direktorius to negali įgyvendinti“, – sakė advokatas.

Prokuroras: „B.Burgis suvokė, ką daro“

Prokuroro teigimu, savo kaltę neigiantis kaltinamasis keistai aiškina savo veiksmus – esą norėjo apsaugoti moksleivę nuo viešumo, visuomenės pasmerkimo.

Tačiau kaltinamasis pripažino, kad būtent jis pateikė moksleivei įsakymą dėl braukimo iš sąrašų, nors tuo metu oficialiai to padaryti negalėjo – atostogavo, o jį pavadavo kitas darbuotojas.

B.Burgis pasakė: „Jei kelsi bangas, sužlugdysiu tau gyvenimą“. Tai buvo daroma siekiant vieno – įbauginti mergaitę, kad ji savo noru paliktų KTU gimnaziją“, – teisme kalbėjo prokuroras.

„B.Burgis moksleivei davė pasirašyti įsakymą, kad ji išmetama iš mokyklos. Jai nebuvo pateikta jokio kito pasirinkimo. B.Burgis pasakė: „Jei kelsi bangas, sužlugdysiu tau gyvenimą.“

Tai buvo daroma siekiant vieno – įbauginti mergaitę, kad ji savo noru paliktų KTU gimnaziją“, – teisme kalbėjo prokuroras O.Stadalius.

Prokuroro nuomone, B.Burgis neabejotinai darė poveikį merginai, jį sustiprino pasakymu „nekelti bangų“, t.y. naudojo psichinę prievartą moksleivės atžvilgiu.

Vėliau psichinę prievartą naudojo ir pokalbyje su tėvais, kuriems esą aiškino, jog geriausia, kad dukra išeitų savo noru, klausė, ar jie nori, kad visas Kaunas sužinotų, jog jų dukra nepakaltinama.

Prokuroras taip pat pažymėjo, kad Lietuvoje galiojančios bendrojo lavinimo mokyklų taisyklės numato, jog iš mokyklos moksleivis gali būti šalinamas tik dėl nepažangumo. 

Anot mergaitės tėvų, dukra palikti gimnazijos nenorėjo ne dėl kvailo užsispyrimo, bet dėl to, jog šioje mokykloje dirba geriausi pedagogai ir čia ji gaus geriausią išsilavinimą.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Bronislovo Burgio teisme
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Bronislovo Burgio teisme (kairėje – nukentėjusios nepilnametės tėvai).

Buvusiam pedagogui – moksleivių palaikymas

Į ketvirtadienį vykusį teismo posėdį palaikyti KTU gimnazijos įkūrėjo, buvusio direktoriaus ir mokytojo B.Burgio atėjo ne tik jo artimieji – žmona, dukra ir sūnus, bet ir keliasdešimt moksleivių – esamų ir buvusių gimnazijos auklėtinių. Dauguma jų sakė netikintys, jog B.Burgis padarė nusikaltimą. 

Gali būti, kad visi netilpsite į salę, nes ji maža. Bet jau tai, kad esate čia, yra labai daug. Ačiū jums, – teigė palaikymo sujaudintas B.Burgis.

„Gali būti, kad visi netilpsite į salę, nes ji maža. Bet jau tai, kad esate čia, yra labai daug. Ačiū jums“, – teigė palaikymo sujaudintas B.Burgis, po šių savo žodžių nusilenkęs maždaug 30-čiai KTU gimnazijos auklėtinių. 

15min.lt primena, kad buvęs KTU gimnazijos direktorius B.Burgis ir viena iš šios prestižinės mokyklos auklėtinių bei jos tėvai į teismų karuselę įsisuko po 2014 m. įvykusių incidentų. Pernai tuomet gimnazijos vadovu dirbęs B.Burgis šiai moksleivei pasiūlė palikti KTU gimnaziją dėl to, kad ji pažeidė mokyklos taisykles, draudžiančias vaikams rūkyti, vartoti svaigalus bei narkotines medžiagas.

Bylos duomenimis, moksleivei nesutikus savo noru palikti gimnazijos, B.Burgis pradėjo grasinti. Teisinį išsilavinimą turintys nepilnametės tėvai savo dukros garbę nusprendė ginti teisme ir siekia, kad B.Burgis atsidurtų kalėjime.

Tiesa, prieš tai abi pusės bandė susitarti taikiai – moksleivės šeimai buvęs KTU gimnazijos vadovas yra sumokėjęs 30 tūkst. litų piniginę kompensaciją. Nepaisant to, ginčas pasiekė teismą.

65 metų B.Burgis KTU gimnazijai vadovavo 25 metus. Iš mokyklos vadovo pareigų pasitraukė 2014 m. gruodį. Prestižine laikomos Kauno mokyklos įkūrėjas neslėpė, jog ši istorija jam kainavo daug – prasidėjus ikiteisminiam tyrimui, atsinaujino sveikatos problemos. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas