Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Brutalius išpuolius prieš užsieniečius vykdžiusi ginkluota „skinhedų“ grupuotė sulaukė policijos kirčio

Šių metų rugsėjo viduryje Vilniaus apskr. vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnai, pasitelkę kolegas iš Viešosios tvarkos valdybos Specialiosios parengties skyriaus ir Antiteroristinių operacijų rinktinės „ARAS“ pareigūnus, atliko sulaikymo operaciją – jos metu pas 12 įtariamųjų buvo atliktos kratos, 9 iš jų, tarp kurių 5 nepilnamečiai, buvo sulaikyti ir uždaryti į areštinę.
Sulaikyta jaunuolių grupė, siautėjusi ne tik Vilniuje
Sulaikyta jaunuolių grupė, siautėjusi ne tik Vilniuje / Policijos nuotr.

Pastaruoju metu Vilniuje, ypatingai Saulėtekio mikrorajone, buvo stebimi padažnėję užsienio piliečių užpuolimo atvejai. Dažnai kaukėti arba kitaip savo veidą slepiantys asmenys, grupelėmis po 2-4 asmenis užpuldavo ir sumušdavo tamsaus gymio užsieniečius. Tokie išpuoliai pradėti fiksuoti vasaros pradžioje.

Vilniaus apskr. vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnai tuo pat metu atlikinėjo ikiteisminius tyrimus dėl dviejų to paties namo padegimų Trakų r., Lentvaryje. Bylas tyrę pareigūnai netrukus nustatė, kad šie įvykiai yra susiję. Buvo nustatyta, kad Vilniuje veikia jaunuolių grupė, save priskirianti „skinhedų“ subkultūrai. Remiantis jų ideologija, jie kategoriškai nusiteikę prieš tamsaus gymio kitataučių užsieniečių buvimą Lietuvoje, prieš narkotinių medžiagų platintojus bei pedofilija įtariamus asmenis.

Taip pat nustatyta, kad šių metų birželio pradžioje du asmenys iš šios „skinhedų“ grupės gavo nepatvirtintų duomenų, kad Lentvaryje gyvenantis vaikinas platina narkotines medžiagas. Norėdami jį pamokyti, nusprendė padegti jo namus, panaudojant „Molotovo kokteilius“. Tai ir buvo padaryta. Name buvęs asmuo laiku pastebėjo ugnį ir spėjo ją užgesinti. Nepavykus išpuoliui, jaunuoliai į pagalbą pasitelkė dar du nepilnamečius asmenis, po dviejų mėnesių pakartojo išpuolį – naktį vėl metė į namą padegamuosius kokteilius iš benzino ir tepalo. Šį kartą namas apdegė žymiai stipriau, todėl tapo netinkamu gyventi. Laimei, viduje buvęs namo šeimininkas spėjo išbėgti į lauką.

Minėti asmenys taip pat įtariami rugpjūčio 24 d. Saulėtekio alėjoje, Vilniuje, užpuolę Indijos pilietį (gimusį 2002 m.). Pribėgę jam iš nugaros, sumušė, o pastarajam nukritus ant žemės, toliau mušė jį bei spardė. Po to vienas iš užpuolikų pagriebė ant žemės gulėjusį Indijos piliečio mobiliojo ryšio telefoną ir visi pabėgo.

Po savaitės, tokiu pačiu laiku ir beveik toje pačioje vietoje, keturi „skinhedai“ užpuolė 64-erių metų amžiaus JAV pilietį – jį apsupę sumušė ir, pargriovę ant žemės, išplėšė iš jo rankų mobiliojo ryšio telefoną. Nukentėjusiajam diagnozuoti kūno sumušimai ir smegenų sukrėtimas.

Kiti du grupuotės nepilnamečiai įtariami Pabradėje plaktuku į galvą trenkę kartu alkoholinius gėrimus vartojusiam nukentėjusiajam ir iš jo pagrobę turėtą piniginę.

Dalis sulaikytų asmenų taip pat įtariami rugsėjo 7-osios vakarą dalyvavę įvykyje Kalnėnuose, kuomet buvo užpulti gimtadienyje dalyvavę nepilnamečiai asmenys.

Vilniaus apskr. policija turi duomenų, kad ši „skinhedų“ grupė yra įvykdžiusi ir daugiau išpuolių prieš tamsiaodžius asmenis Vilniaus mieste. Tačiau ne kiekvieną kartą nukentėję asmenys kreipėsi į policiją, kadangi nebuvo apiplėšti, o tik nestipriai sumušti.

VIDEO: Vilniuje sulaikyta „skinhedų“ grupuotė

Sulaikytiems asmenims skirtos kardomosios priemonės – nepalaikyti tarpusavio ryšio, keturiems iš jų skirta intensyvi priežiūra (uždėtos apykojės, nurodančios jų buvimo vietą), dviems asmenims skirtas suėmimas, vėliau pakeičiant jį švelnesnėmis kardomosiomis priemonėmis.

Vilniaus apskr. policija dėkinga neabejingiems asmenims, suteikiantiems informaciją apie įvykdytas nusikalstamas veikas, ir atkreipia visų tėvų dėmesį atidžiau stebėti savo vaikų elgesį, jų bendravimo ratą bei susirašinėjimą elektroninėje erdvėje. Iš pažiūros nekaltas pasivaikščiojimas su draugais ar nakvynė pas draugą gali slėpti tikruosius jaunuolių planus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas