Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Buvę pareigūnai nuteisti už cigarečių kontrabandą ir kitus nusikaltimus

Vilniaus apygardos teismas du buvusius pareigūnus pripažino kaltais dėl cigarečių kontrabandos, neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis, papirkimo bei kyšininkavimo. Kartu dėl cigarečių kontrabandos nuteisti ir du Baltarusijos Respublikos piliečiai.
Policijos pareigūnai automobilyje aptiko kontrabandinių cigarečių slėptuvę
Kontrabanda (asociatyvi nuotr.) / Policijos nuotr.

Cigarečių kontrabandą iš Baltarusijos į Lietuvą organizavusiam buvusiam Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnui M. B. teismas skyrė 55 tūkst. eurų baudą. Buvusiam Vilniaus teritorinės muitinės Medininkų kelio posto inspektoriui A. A. skirta 27 tūkst. 500 eurų bauda. Vilkikus su kontrabandiniu kroviniu vairavę Baltarusijos piliečiai turės sumokėti teismo jiems skirtas 45 tūkst. ir 10 tūkst. eurų baudas.

Ikiteisminį tyrimą organizavo ir jam vadovavo Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras, tyrimą atliko Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnai.

Bylos duomenimis, 2021 m. cigarečių iš Baltarusijos į Lietuvą kontrabandą organizavo tuometis Vilniaus AVPK pareigūnas M. B. Jis susitarė su Vilniaus teritorinės muitinės inspektoriumi A. A., kad šis už pažadėtus kyšius atliks fiktyvų kontrabanda įvežamų prekių patikrinimą ir per pasienio kontrolės punktą praleis M. B. nurodytas transporto priemones.

2021 m. balandžio mėn. M. B. susitarė su A. A., kad pastarasis, dirbdamas Medininkų kelio poste, atliks fiktyvų Baltarusijos piliečio M. H. vairuojamo vilkiko „Volvo“ su puspriekabe muitinį patikrinimą. Vykdydamas M. B. nurodymus, vilkiko vairuotojas, nepateikdamas muitinės kontrolei, iš Baltarusijos į Lietuvą įvežė 125 tūkst. pakelių cigarečių, nepaženklintų Lietuvos Respublikos banderolėmis, kurių vertė viršijo 385 tūkst. eurų. Kontrabanda įvežtos cigaretės buvo paslėptos tarp medinių baldų.

Už tai, kad nevykdytų savo tiesioginių pareigų ir atliktų fiktyvų muitinį tikrinimą, M. B. su A. A. susitarė ir pastarajam davė 12 500 eurų kyšį už neteisėtą neveikimą vykdant įgaliojimus.

Tęsdami nusikalstamas veikas, M. B. su A. A. už kyšį (50 eurų už 1 cigarečių dėžę) susitarė dėl dar vieno kontrabandinių cigarečių krovinio įvežimo į Lietuvą.

Tų pačių metų gegužės mėn. į Medininkų kelio postą atvažiavo Baltarusijos piliečio S. H. vairuojamas vilkikas „Mercedes-Benz“ su puspriekabe. Krovinio patikrinimas buvo paskirtas kitam muitinės pareigūnui, todėl A. A. nepavyko fiktyviai atlikti muitinės kontrolės. Patikrinus mašiną rentgeno kontrolės sistema, paaiškėjo, kad už kelių palečių stiklainių buvo sukrautos cigarečių dėžės – iš viso rasta 750 tūkst. pakelių įvairių baltarusiškų rūkalų, kurių vertė – apie 2,6 mln. eurų.

Sulaikius kontrabanda gabentas cigaretes bei vilkiką, kuriuo jos buvo vežtos, M. B. nepavyko duoti žadėto kyšio už neteisėtą neveikimą vykdant įgaliojimus.

Teismo sprendimu, iš nuteistųjų bus išieškota 65 tūkst. eurų: nusikalstamos veikos padarymo priemonių – vilkikų su puspriekabėmis – vertę atitinkanti pinigų suma. Iš buvusio muitinės pareigūno A. A. konfiskuoti ir kratos metu rasti beveik 12 tūkst. eurų – paimto kyšio suma. Nuteistieji M. B., A. A. bei S. H. taip pat turės atlyginti Muitinės departamento patirtas išlaidas saugant bei naikinant sulaikytas cigaretes ir sulaikyto vilkiko „Mercedes-Benz“ saugojimo bei transportavimo išlaidas, kurios viršija 6 600 eurų.

Šis Vilniaus apygardos teismo nuosprendis gali būti skundžiamas apeliacine tvarka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius