2021 06 30 /15:33

D.Bugavičiaus byla: V.Jakutienė milijono negaus, o du žudikai kalės ilgai ne Lietuvoje

Birželio 30 dieną Kauno apygardos teismas padėjo tašką „agurkinio“ Deimanto Bugavičiaus nužudymo byloje. Kaltais dėl žmogžudystės pripažinti ir ilgus metus už grotų praleis du estai – Hansas Erikas Ehvertas ir Arle Grabbi, bei kaunietis Ričardas Baika. Estai bus perduoti kalėti į savo gimtinę. Tiesa, teismas mano, kad liko neįrodytas prokuratūros pateiktas nužudymo motyvas.

Didžiulį atgarsį visuomenėje sukėlusi byla pradėta nagrinėti dar 2019 metų lapkritį, nužudymu kaltinamai trijulei už grotų tuomet jau sėdint apie metus (2018 metų pradžioje įtariami Estijos piliečiai buvo išduoti Lietuvai pagal Europos arešto orderius, o R.Baika sulaikytas tų metų rudenį).

Nustatyti įtariamuosius užtruko – bylos nagrinėjimas prasidėjo nuo žmogžudystės praėjus ketveriems metams.

2020 metų sausį nusikaltimas teismo posėdžiuose staiga pradėtas nagrinėti iš naujo, nes pasikeitė jį nagrinėjusių teisėjų kolegijos sudėtis.

Nužudyto 1988 metais gimusio D.Bugavičiaus mylimoji ir vaiko motina (laukėsi tuo metu, kai buvo įvykdytas nužudymas) Vita Jakutienė (buvusi „Olialia“ mergaitė, grupės „Naujos pupytės“ narė) buvo pripažinta nukentėjusiąja ir pareiškė byloje įspūdingo dydžio ieškinį – 1 mln. 854 tūkst. eurų (priteisti tokią sumą prašyta bendros su D.Bugavičiumi dukros atžvilgiu).

„Jokie pinigai neprikels man žmogaus, mano vaikui – tėčio. Ieškinys – tik skaičius. Esu be galo daug išgyvenusi per tą laikotarpį“, – savo civilinį ieškinį teisme grindė V.Jakutienė.

Civiliniame ieškinyje prašyta iš kaltinamųjų priteisti ir periodinį vaiko išlaikymą iki D.Bugavičiaus ir V.Jakutienės bendrai atžalai sukaks 18 metų.

V.Jakutienės parodymai buvo svarbūs byloje, nes moteris sėdėjo automobilyje šalia aukos, kai aidėjo mirtini šūviai.

„Buvau prisnūdusi ant Deimanto peties, nes buvau nuvargusi. Pakėliau galvą – žudikas ištiesęs ranką ginklą laiko. Išgirdau šūvį. Priėjo, vėl šovė. Po antro šūvio gal pasilenkiau, bet tos vizualizacijos, ką mačiau iki tol, niekad neužmiršiu gyvenime“, –teisme liudijo V.Jakutienė.

Teismo posėdžio metu ji nurodė, kad būtent A.Grabbi jai panašus į tą kraupią naktį regėtą šaulį.

Vienintelis nužudytojo tėvas civilinio ieškinio byloje nepareiškė. Nužudytojo mama ir brolis reikalavo priteisti jiems po 300 tūkst. eurų neturtinės žalos atlyginimą.

Kaip informavo Kauno apygardos teismas, posėdžių metu visi trys kaltinamieji savo kaltę neigė.

O štai prokuroras savo baigiamojoje kalbėjo pasiūlė jiems skirti griežtas bausmes: R.Baikai – 17 metų nelaisvės, H.E.Ehvertui – 19, o A.Grabbi – 20.

Du vykdė, vienas padėjo

Išnagrinėjusi bylą, Kauno apygardos teismo teisėjų kolegija trečiadienį paskelbė nuosprendį. Posėdžių salėje V.Jakutienė nepasirodė, atvyko tik aukos mama.

Kai kurie proceso dalyviai prisijungė prie paskelbimo nuotoliniu būdu.

Tiek estai, tiek lietuvis buvo pripažinti kaltais dėl nužudymo.

Teismas nustatė, kad estai kaltinamieji, veikdami organizuotoje grupėje kartu su kitais asmenimis, kurių atžvilgiu baudžiamasis tyrimas atskirtas, itin žiauriai ir visuotinai pavojingu būdu nužudė D.Bugavičių. Užsieniečiai pripažinti nusikaltimo vykdytojais, lietuvis R.Baika – padėjėju (padėjo įvykdyti nusikaltimą).

Viskas vykdyta pagal iš anksto suderintą planą.

Teisėjų kolegija konstatavo, kad nusikaltimo vietoje buvo abu estai. Šaudė A.Grabbi, teismo teigimu, iš dviejų 9 mm kalibro pistoletų. Šauta ne mažiau 12 kartų.

Nustatyta, kad kaltinamasis R.Baika, kartu su į Lietuvą ir Kauno miestą periodiškai atvykstančiu kitu kaltinamuoju H.E.Ehvertu atliko paruošiamuosius darbus, siekdamas nustatyti nužudytojo gyvenamąją vietą, dienotvarkę, judėjimo maršrutus, naudojamas transporto priemones, parinkti nužudymui tinkamą vietą, ir teikė reikiamą pagalbą nusikaltimo vykdytojams.

Šiuo tikslu R.Baika su asmeniu, kurio atžvilgiu ikiteisminis tyrimas atskirtas, 2015 metų rugpjūčio 25 dieną degalinės terminale įgijo kelias SIM korteles, nupirko papildymus SIM kortelėms ir vieną jų įdėjo į „GPS Tracker“ sekimo įrenginį, kuris buvo sumontuotas D.Bugavičiaus automobilyje, o H.E.Ehvertas atliko aukos sekimą.

Sekimo metu estui kaltinamajam nustačius D.Bugavičiaus dienotvarkę ir judėjimo maršrutą, naudojamą automobilį, parinkus tinkamą vietą nužudymui prie nukentėjusiojo gyvenamosios vietos Kaune, jis su A.Grabbi 2015 metų lapkričio 6 dienos vakare nenustatytu automobiliu atvyko prie įvažiavimo į namo kiemą, kur laukė į namus grįžtančios aukos.

Be to, kaltinamieji pripažinti kaltais ir dėl to, kad neteisėtai disponavo šaunamaisiais ginklais ir šaudmenimis, neturėdami leidimo laikė ir gabeno šaunamuosius ginklus – ne mažiau kaip du 9 mm kalibro pistoletus bei šaudmenis – ne mažiau kaip 12 vnt. 9 mm kalibro LUGER šovinių.

Nuteisė teismas juos ir dėl svetimo turto sunaikinimo visuotinai pavojingu būdu – gyventojos buto lango stiklo (pataikė viena parskriejusi kulka) bei D.Bugavičiaus automobilio sugadinimo šaudant.

Skirti ilgi metai kalėjimo

R.Baikai skirta subendrinta 13 metų laisvės atėmimo bausmė. Į tai kaltinamasis reagavo purtydamas galvą. 2020 metų rugsėjį jis buvo nubaustas dėl kito nusikaltimo 12 mėnesių laisvės apribojimo bausme, tad šios dvi bausmės buvo apimtos. Galutinė subendrinta bausmė – 13 metų pataisos namuose.

Nuosprendis bus perduotas vykdyti Estijos Respublikai.

R.Baikos kardomajame kalinime nuo 2018 metų rugpjūčio 29 dienos išbūtas laikas įskaičiuotas į paskirtos bausmės terminą.

H.E.Ehvertui skirta subendrinta 16 metų įkalinimo bausmė. Į bausmės laiką įskaitytas laikas, išbūtas kardomajame kalinime nuo 2018 metų sausio 16 dienos.

Nuosprendis bus perduotas vykdyti Estijos Respublikai.

A.Grabbi nuteistas kalėti taip pat 16 metų. Į bausmės laiką įskaitytas laikas, išbūtas kardomajame kalinime nuo 2018 metų sausio 16 dienos.

Nuosprendis bus taip pat perduotas vykdyti Estijos Respublikai.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Hans Erik Ehvert ir Arle Grabbi
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Hans Erik Ehvert ir Arle Grabbi

Neįrodė nužudymo motyvo

V.Jakutienės civilinis ieškinys tenkintas iš dalies – nuspręsta priteisti kur kas mažesnę sumą, siekiančią 70 tūkst. eurų. Taip pat priteistas ir bendros V.Jakutienės ir D.Bugavičiaus dukros išlaikymas – nuteistieji solidariai kas mėnesį turės mokėti po 175 eurų. Tai jie privalės daryti nuo mergaitės gimimo iki ji sulauks pilnametystės. Mergaitei nuteistieji solidariai turės atlyginti ir 50 tūkst. eurų patirtą neturtinę žalą.

Be to, nukentėjusiajai vaiko motinai ir vaikui priteistos 5 procentų dydžio metinės palūkanos nuo priteistos sumos, skaičiuojant nuo nuosprendžio įsiteisėjimo iki visiško žalos atlyginimo.

D.Bugavičiaus mamai taip pat priteistas 70 tūkst. eurų neturtinės žalos atlyginimas.

Aukos brolis civilinio ieškinio bylos nagrinėjimo metu atsisakė.

Kauno apygardos teismas taip pat konstatavo, kad dalis trijulei inkriminuojamo kaltinimo liko neįrodyta. Nepasitvirtino, kad R.Baika organizavo nusikaltimą, padėjo estams po šaudynių sprukti iš Lietuvos. Neįrodyta tai, kad lietuvis kaltinamasis įgijo automobilį, atliko aukos sekimą.

Teismo sprendimu, liko neįrodytas ir D.Bugavičiaus nužudymo motyvas, apie kurį kalbėjo prokuratūra – nužudytojo ir vieno iš liudytojų keliama grėsmė ginkluoto nusikalstamo susivienijimo nusikalstamam verslui, tai yra, neteisėtam disponavimui labai dideliais narkotinės medžiagos kiekiais bei iš šio verslo gaunamoms piniginėms lėšoms. Tai yra, neįrodytos savanaudiško nužudymo paskatos.

Neįrodyta ir tai, kad estai ginklus įgijo neteisėtai, neįrodyta, kad kaltinamieji dalyvauja nusikalstamo susivienijimo veikloje (tyrimas dar tik vyksta).

Byloje ištirti įrodymai leido padaryti vienareikšmišką išvadą, kad nusikalstamas veikas kaltinamieji padarė veikdami organizuota grupe, esant dviem kvalifikuojančioms nužudymą aplinkybėms – itin žiauriai ir visuotinai pavojingu būdu, o tai rodo ypač didelį šios veikos pavojingumą.

Atsakomybę sunkinančia aplinkybe pripažinta tai, kad kaltinamieji nusikaltimus padarė veikdami organizuota grupe, o atsakomybę lengvinančių aplinkybių nenustatyta.

Bylą nagrinėjant pirmosios instancijos teisme buvo patirta 13 307,10 eurų estų–lietuvių ir ispanų–lietuvių kalbų vertinimo išlaidų, kurios nebus išieškomos iš nuteistųjų.

Žada skųsti

Nuosprendis per 20 dienų nuo jo paskelbimo gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui, skundą paduodant per Kauno apygardos teismą.

Po nuosprendžio paskelbimo, D.Bugavičiaus mama su žiniasklaida nekalbėjo ir nieko nekomentavo.

„Pirmasis vertinimas – visiškai sutinku su baudžiamojoje byloje surinktų duomenų, kuriuos teismas pripažino įrodymais, patvirtinančiais, kad būtent šie kaltinamieji padarė būtent jiems inkriminuotas nusikalstamas veikas. Būtent pagal nukentėjusiosios prašymą teismas veiką kvalifikavo kaip itin žiaurią. To nebuvo pradiniame prokuroro kaltinime“, – teigė advokatas K.Jonaitis, byloje atstovavęs aukos mama ir brolį.

Jis negalėjo pasakyti, kodėl D.Bugavičiaus brolis atsisakė pareikšto civilinio ieškinio.

A.Grabbi gynėja: „Tai – nekaltumo prezumpcijos laidotuvės.“

O štai estų kaltinamųjų gynėjai tikino, kad skųs šį teismo verdiktą, nes jokių tiesioginių jų ginamųjų kaltės įrodymų, anot jų, nebuvo nustatyta. A.Grabbi advokatė įžvelgė labai rimtą prieštaravimą: neva prokuroro argumentų dalį teismas nepatvirtino, bet pripažino ginamąjį kaltu.

„Tai – nekaltumo prezumpcijos laidotuvės. Man trūksta žodžių. Manau, kad kaltė neįrodyta. Jokių rimtų bei tiesioginių įrodymų byloje nėra. Tariamės dėl apeliacinių skundų paruošimo. Eisim iki galo, iki Europos Žmogaus Teisių Teismo“, – tikino Galina Kardanovskaja.

Vienas atliko žvalgybą, kiti žudė

15min primena, kad su „Agurkinių“ grupuote sieto D.Bugavičiaus nužudymas įvykdytas 2015 metų vėlų lapkričio 7-osios vakarą, kai jis apie vidurnaktį „Mercedes Benz“ automobiliu grįžo į savo namus Kaune ir sustojo prie vartų į kiemą.

Ši baudžiamoji byla buvo atskirta iš didelės apimties ikiteisminio tyrimo, susijusio su tarptautinio ginkluoto nusikalstamo susivienijimo veikla, kuriame įtarimai sunkiais ir labai sunkiais nusikaltimais pareikšti daugiau kaip 20 asmenų.

Manoma, kad šiam nužudymui ruoštis pradėta dar 2015 metų rugsėjį. Anksčiau neteistas, bet teisėsaugai puikiai žinomas ir su organizuotu nusikalstamumu siejamas R.Baika sulaukė prašymo padėti iš Estijos atvykstantiems samdomiems žudikams. Nužudymą, manyta, jis įgyvendino norėdamas praturtėti ir įgyti viršesnių už jį nusikaltėlių palankumą.

Ikiteisminio tyrimo metu manyta, kad R.Baika pradėjo „darbą“. Įtarta, kad jis sumontavo sekimo įrangą D.Bugavičiaus „Mercedes“, parūpino telefonus ir ryšio priemones.

Atvykusiai įtariamų žudikų trijulei R.Baika esą parūpino gyvenamąją vietą Kaune, juos pasitiko ir padėjo pasiruošti.

Iš Ispanijos pasiekė ir siunta su specialiais drabužiais, chemikalais pėdsakams naikinti ir optinis taikiklis. Ginklai ir šaudmenys tiesiog kuprinėje atkeliavo autobusu iš Estijos.

Spruko vogtu automobiliu

Manyta, kad R.Baika žudikams parūpino ir automobilį – Prancūzijoje vogtą „Renault Megane“, tačiau, kaip verdikte tikino teismas, tai nebuvo įrodyta.

Juo neva H.E.Ehvertas ir A.Grabbi spruko iš nusikaltimo vietos, tačiau toli nevažiavo. Praėjus vos keliolikai minučių po nužudymo pranešta apie Šėtos gatvėje atvira liepsna degantį automobilį.

Teisėsauga netruko susieti nužudymą ir už 3 kilometrų sudegintą „Renault Megane“.

15min montažas/Deimantas Bugavičius ir Sergėjus Bėglikas
15min montažas/Deimantas Bugavičius ir Sergėjus Bėglikas

Manoma, kad tada abu estai sėdo į skirtingus automobilius ir nedelsdami nurūko į Ispaniją.

Paaiškėjo, kad į D.Bugavičių šaudyta iš dviejų 9 kalibro pistoletų. Šauta ne mažiau kaip 12 kartų.

Pagal teisėsaugos surinktus duomenis, mažiausiai 12 šūvių į automobilį „Mercedes-Benz S320“ vairavusį D.Bugavičių prie pat jo namų paleido A.Grabbi.

Šalia automobilyje sėdėjusi kauniečio mylimoji V.Jakutienė nenukentėjo, ji nebuvo žudikų taikinys. Nors žudikas nusikaltimo metu veidą slėpė šaliku, V.Jakutienė per atpažinimą pirštu bedė būtent į A.Grabbi.

Vykdyta tarptautinė operacija

15min primena, kad šis nusikaltimas užminė daug mįslių, kurias įminti teisėsaugai prireikė beveik ketverių metų. Bet viską vainikavo operacija, kurią Europolas įvardino kaip didžiausią nusikalstamos grupuotės sulaikymą Europos istorijoje.

D.Bugavičiaus nužudymo tyrimas apėmė organizuoto nusikalstamumo grupuočių (toliau – ONG) lyderių konfliktą dėl įtakos zonų Pravieniškių pataisos namuose, konfliktą tarp „Agurko“ ir „Kamuolio“ ONG narių, konfliktą tarp ONG dėl 400 kg hašišo pagrobimo Olandijoje, galiausiai konfliktą pačioje „Agurko“ ONG.

Tyrimo metu išsiaiškintas dar ne vienas pasikėsinimas nužudyti asmenis. Išsiaiškinta, kad Lietuvos ONG nariai aktyviai veikia Ispanijoje, iš kur vykdė tarptautinę narkotikų prekybą itin stambiu mastu. Lietuvos kriminalinės policijos biuro kriminalistų dėka buvo išskaidytas tarptautinis ginkluotas nusikalstamas susivienijimas, sulaikyta daugiau kaip 20 įtariamųjų, paskelbtos 8 tarptautinės paieškos.

Manoma, kad grupuotei vadovavo prie neįgaliojo vežimėlio prikaustytas Ispanijoje gyvenantis klaipėdietis Sergėjus Bėglikas. Viešai pranešta, kad jo organizacija per porą metų iš prekybos narkotikais galėjo uždirbti daugiau nei pusę milijardo eurų.

Kompleksinių tyrimo veiksmų metu išimta daugiau nei 8 mln. eurų vertės grynųjų pinigų, juvelyrinių dirbinių, aukso luitų, deimantų, prabangių automobilių, rastos ir užfiksuotos narkotinių, psichotropinių medžiagų slėptuvės, kiti tyrimui reikšmingi objektai.

odnoklassniki nuotr./Sergejus Bėglikas
odnoklassniki nuotr./Sergejus Bėglikas

Įtarta, kad D.Bugavičius šiai organizacijai kliudė prekiauti kokainu, todėl buvo pašalintas.

Pradėtus nagrinėti D.Bugavičiaus nužudymo bylą, S.Bėglikas ramiai dienas leido Ispanijoje, jis laisvę nusipirko už 15 tūkst. eurų užstatą.

Kitas grupuotės narys – Renaldas Kanys, pasislėpė. Turėta duomenų, kad jis pasitraukė į Pietų Ameriką.

Kaip 2021 metų birželio 30 dieną, paskelbus nuosprendį šioje byloje, pranešimu skelbė Generalinė prokuratūra, didelės apimties ikiteisminis tyrimas dėl tarptautinio ginkluoto nusikalstamo susivienijimo padarytų nusikalstamų veikų yra tęsiamas.

Jį atlieka Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai, jam vadovauja Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorai.

„Mokytojas“ teistas Airijoje

Įtariama, kad S.Bėglikas bendradarbiavo su estu Jaaku Tuuksamu, būtent į jį kreipdavosi, kai prireikdavo ką nors pašalinti. Taip įvyko ir D.Bugavičiaus atveju.

J.Tuuksamas užsakymą esą perdavė trims savo tautiečiams: „mėsininku“ pravardžiuojamam Imre Arakui ir dviem jo mokiniams: H.E.Ehvertui ir A.Grabbi.

Liis Treimann/Postimees nuotr./Imre Arakas
Liis Treimann/Postimees nuotr./Imre Arakas

I.Arakas, apmokęs kitus du savo tautiečius, išvyko iš Lietuvos. Šiuo metu jis atlieka bausmę dėl pasikėsinimo nužudyti Airijoje, o tada turėtų būti išduotas Lietuvai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento