Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Darbo partijos juodosios buhalterijos byloje – liudytojų akistatos

Darbo partijos (DP) vadinamosios juodosios buhalterijos bylą nagrinėjantis Vilniaus apygardos teismas pirmadienį teisme surengė pagrindinės bylos liudytojos Nijolės Steponavičiūtės, liudijančios apie neoficialius mokėjimus, ir buvusių partijos darbuotojų akistatas.
Mitingas prie Seimo
Viktoras Uspaskichas. / 15min.lt/Juliaus Kalinsko nuotr.

N.Steponavičiūtė matydama prieš save stovinčius asmenis, kai kuriuos atpažino ir prisiminė jiems mokėjusi algas. Tuo tarpu viena liudytoja akistatos metu tvirtino, kad N.Steponavičiūtės nepamena, kad DP nedirbo ir darbo užmokesčio nėra gavusi.

Pirmoji teismo posėdyje buvo apklausta Zinaida Pagirskienė. Ši moteris anksčiau buvo nubausta pinigine bauda už melagingų parodymų davimą tiriant DP bylą. 2009 metų vasarį Vilniaus miesto 2-asis apylinkės teismo nuosprendžiu moteriai buvo paskirta 5 tūkst. litų bauda. Socialinių mokslų daktarę Z.Pagirskienę teisėsaugininkai kaltino 2006 metų rudenį Generalinėje prokuratūroje, tuomet tyrusioje vadinamąją DP juodosios buhalterijos bylą, apklausos metu melavus esą trys kasos išlaidų orderiai, kurių kiekviename buvo įrašyta po 1500 litų sumą, yra pasirašyti ne jos.

Per apklausą Vilniaus apygardos teisme Z.Pagirskienė teigė, kad DP dirbo visuomeniniais pagrindais nuo pat jos įkūrimo. Būdama šioje partijoje, ji norėjusi pagerinti verslo sąlygas šalyje. Ji buvo pakviesta kaip ekspertė kurti DP programą. Ji sakė, jog anksčiau yra kūrusi programas Moterų partijai ir kitoms partijoms. 2004-aisiais moteris nesėkmingai kandidatavo į Seimą, ją buvo iškėlusi DP.

Teisėjai parodžius kasos pajamų orderius, liudytoja teigė, kad parašas panašus į jos, tačiau ji nepamena, kad būtų pasirašiusi.

„Nežinau, gal kas už mane pasirašė, aš neatsimenu, jokių pinigų iš Darbo partijos nesu gavusi. Kaip ekspertė ruošiau analizes“, – teismą tikino Z.Pagirskienė. Ji pridūrė, kad iš DP būstinės nėra gavusi nė lito.

Tuo tarpu baudžiamojoje byloje esantys kasos pajamų orderiai rodo, kad 2006 sausį, vasarį ir kovą jai buvo išmokėta po 1,5 tūkst. litų. Nurodyta, kad išmokėjimo pagrindas – „DU“. Kaip manoma, šio trumpinio reikšmė – darbo užmokestis.

Po Z.Pagirskienės liudijimo į salę pakviesta pagrindinė bylos liudytoja, neoficiali DP buhalterė N.Steponavičiūtė. Ji atpažino Z.Pagirskienę.

„Ji labai įsiminė, kaip maloni ir bendraujanti “, – teismo salėje esant Z.Pagirskienei sakė N.Steponavičiūtė.

DP byla teisme yra ketveri metai, tačiau tik pernai gruodį pavyko pradėti nagrinėti iš esmės ir apklausti pirmuosius liudytojus.

„2006 išduota, aš poniai Zinaidai išmokėjau darbo užmokestį. Manau, kad centrinėje būstinėje. Ji nė karto nebuvo atvažiavusi į „Kartoną“. (...) Aš gerai ją pamenu, mes bendraudavome, ji turėjo kažkokį mokslinį laipsnį, mėgo kalbėti apie ekonominius dalykus, atsimenu tą žmogų. Aš jai daugiau nieko nemokėjau, tik darbo užmokestį“, – prisiminė N.Steponavičiūtė.

Tuo tarpu Z.Pagirskienė teigė N.Steponavičiūtės neprisimenanti ir toliau tvirtino pinigų iš DP negavusi.

Į akistatą su N.Steponavičiūte buvo pakviesta ir Raminta Saldžūnienė, dirbusi referente Seime DP frakcijoje.

Pamačiusi liudytoją, N.Steponavičiūtė sakė, kad jos neprisimenanti, bet, matyt, mokėjo tas sumas, kurios yra byloje. Byloje užfiksuota, kad R.Saldžiūnienei išmokėta kalėdinė premija.

„Buvo žodinis susitarimas mokėti po 200 litų“, – prisiminė apie kalėdines premijas N.Steponavičiūtė.

Tuo metu kai kurie liudytai pirmadienio posėdyje piktino teisėjus.

Buvusi DP centrinės būstinės Vilniuje administratorė Rita Oscinauskienė tikino, negalinti atsakyti, kas jai darbo metu tada tiesiogiai vadovavo.

„DP pirmininkas tiesiogiai vadovavo? Neturėjot viršininko? Jūs ką tik prisiekėt dėl melagingų parodymų“, – liudytojai priminė teisėja Daiva Pranytė-Zalieckienė, priminusi, kad moteris ketverius metus dirbo būstinės administratore ir neatsimenanti buhalterės vardo ir pavardės, negalinti pasakyti, kas tiesiogiai vadovavo būstinei.

R.Oscinauskienė tikino pamenanti tik vardus: Marina, Lina, Giedrė.

„Nepamenate žmonių, su kuriais dirbote ketverius metus?“ – stebėjosi teisėja.

Teisėjai teiravosi, kas spręsdavo dėl priėmimo į darbą būstinėje, kaip buvo skirstomi darbai.

„Jūsų parodymai bus atitinkamai vertinami“, – liudytojai apklausos pabaigoje pasakė teisėja D.Pranytė-Zalieckienė.

Liudytoju buvo apklaustas ir tuometinis DP Vilniaus skyriaus pirmininkas Gintaras Gibas.

„Niekada apie partijos finansavimą ypatingų žinių neturėjau. Apie kasos išlaidų orderius nieko negaliu paaiškinti“, – per apklausą ikiteisminio tyrimo metu prokurorui sakė G.Gibas. Byloje yra duomenų, esą šiam asmeniui buvo išduota 200 tūkst. litų. Dokumente buvo prierašas, kaip išmokėjimo pagrindas – „aikštelės“ ir G.Gibo, kaip gavėjo, parašas. Teisėsaugai nepavyko išsiaiškinti, kad buvo skirti šie pinigai. Tačiau ekspertai nustatė, kad dokumentą pasirašė G.Gibas.

„Jūs įspėtas dėl melagingų parodymų davimo“, – priminė liudytojui teisėja, tačiau liudytojas toliau tvirtino apie pinigus nieko nežinąs.

Valstybės kaltintojas šioje byloje Generalinės prokuratūros prokuroras Saulius Verseckas žurnalistams sakė, kad jeigu ekspertizės nėra nenuginčytos, jos iš esmės yra kategoriškas įrodymas.

„Pasaulis jau yra taip sutvarkytas, kad vieni žmonės kalba vienaip, kiti kitaip. Reikia vertinti visas aplinkybes, kurios yra byloje, ne tik parodymus, bet dokumentus, juos analizuoti ir daryti išvadas“, – sakė prokuroras. Jis teigė, kad daryti išankstinį pirmadienį apklaustų liudytojų parodymų vertinimą būtų netikslinga ir neetiška, jie bus įvertinti teisminio proceso metu.

DP byla teisme yra ketveri metai, tačiau tik pernai gruodį pavyko pradėti nagrinėti iš esmės ir apklausti pirmuosius liudytojus. Dabar yra apklausta daugiau nei 50 liudytojų iš daugiau nei 300. Generalinė prokuratūra Viktorą Uspaskichą kaltina, kad jis 2004-ųjų pavasarį pavedė kitai bylos kaltinamajai Vitalijai Vonžutaitei vesti teisės aktus pažeidžiančią buhalteriją. Anot kaltintojo, politikas 2004-2006 metais kontroliavo sistemingai vykdytą neoficialių lėšų apskaitą bei ja užsiėmusius asmenis. Valstybinis kaltintojas taip pat paskelbė, kad nuo 2005-ųjų pradžios V.Vonžutaitė pavedė N.Steponavičiūtei, kuri, bendradarbiauja su teisėsauga, nefiksuoti dokumentuose partijos lėšų formavimo.

Prokuratūros teigimu, DP vadovas per V.Vonžutaitę vadovavo dar vienai kaltinamajai M.Liutkevičienei, kuri būdama atskaitinga už buhalterini išlaidų teisingumą, žinodama, kad yra nefiksuotų lėšų, apgaulingai tvarkė buhalterinę apskaitą, oficialiai nefiksuodavo atlyginimų mokėjimų.

N.Steponavičiūtė, kuri yra saugoma valstybės, dabar liudija teismui ir duoda V.Uspaskichui ir DP nepalankius parodymus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas