Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ieškomiausiu nusikaltėliu tituluoto R.Zamolskio byla jau Panevėžio teisme: jei rusai leis – vyks nuotoliniu būdu

Panevėžio apygardos teismui perduota nagrinėti baudžiamoji byla, kurioje labai sunkių ir sunkių nusikaltimų padarymu kaltinamas Lietuvos Respublikos pilietis Romas Zamolskis (gim. 1970 m. sausio 7 d. Kauno r.). Kaltinimai jam pareikšti, be kita ko, dėl kvalifikuoto dviejų žmonių nužudymo bei pasikėsinimų nužudyti mažiausiai 14 asmenų.

Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras surašė kaltinamąjį aktą ir Panevėžio apygardos teismui perdavė nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje labai sunkių ir sunkių nusikaltimų padarymu kaltinamas Lietuvos Respublikos pilietis R.Zamolskis.

Šioje baudžiamojoje byloje kaltinimai jam pareikšti dėl kvalifikuoto dviejų žmonių nužudymo, kvalifikuotų pasikėsinimų nužudyti 14 asmenų, neteisėto disponavimo šaunamaisiais ginklais, šaudmenimis ir sprogstamosiomis medžiagomis, plėšimų.

Kaltinamasis R.Zamolskis šiuo metu atlieka 15 metų laisvės atėmimo bausmę Rusijos Federacijoje už toje šalyje padarytus nusikaltimus. 2001 m. buvo paskelbta tarptautinė R.Zamolskio paieška, ilgą laiką jis buvo vienas ieškomiausių nusikaltėlių, primenama Generalinės prokuratūros trečiadienį paviešintame pranešime.

Pažymėtina, kad dar 2003 m. R.Zamolskis buvo nuteistas kita tapatybe Rusijos Federacijos Ekaterinburgo miesto Kirovsko rajono teismo trejų metų laisvės atėmimo bausme, tačiau bausmės vykdymas buvo atidėtas. 2014-aisias jis buvo pakartotinai sulaikytas Rusijos Federacijoje.

Vasario 17-ąją priešpiet lauke prie Generalinės prokuratūros sostinėje surengta trumpoji spaudos konferencija, kurioje išsamesnį komentarą apie šią teismui perduotą bylą pateikė Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Tomas Uldukis.

Prokuroras pareiškė viltį, kad R.Zamolskio neteks teisti už akių, o pavyks organizuoti nuotolinį posėdį. Tačiau tam būtina, sprendžiant iš Lietuvos pareigūnų patirties, sunkiai įgyvendinama sąlyga: Rusijos teisėsaugininkai turi sudaryti tam teisines bei technines galimybes.

Tuo pačiu T.Uldukis pabrėžė, kad proceso organizavimas – paties teismo prerogatyva.

„Tas tarptautinis bendradarbiavimas su Rusijos institucijomis vyko nuo 2014 metų, kai asmuo buvo sulaikytas ir suimtas tenai. Reikia atkreipti dėmesį, kad tarptautinis bendradarbiavimas užtrunka ilgą laiką, reikia atkreipti dėmesį į svarbias aplinkybes, kad minėtas asmuo anksčiau buvo teismų pripažintas nepakaltinamu“, – BNS cituoja T.Uldukį.

Prokuroras atkreipė dėmesį, kad prokuratūra jau anksčiau yra gavusi R.Zamolskio sutikimą būti perduotam į Lietuvą tolimesniam jam skirtos bausmės atlikimui, tačiau Rusijos teismai atsisakė tai padaryti.

Zamo pravarde prisimenamo Romo Zamolskio, kuriam dabar 51-eri, sulaikymas leido lengviau atsikvėpti ir Lietuvos, ir Rusijos teisėsaugininkams. Kauno policija jo paiešką buvo paskelbusi jau nuo 2001 metų. R.Zamolskis visada garsėdavo kaip ypač gerai maskuoti savo išvaizdą sugebantis nusikaltėlis. 15min dar 2014 m. pasakojo kruviną Zamo kriminalinę biografiją.

2001 m. liepą Kaune, bendrovės patalpose, R.Zamolskis iš neteisėtai laikomų ginklų itin žiauriai nužudė du vyrus.

Ikiteisminio tyrimo duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad 2001 m. balandžio mėn. R.Zamolskis, įvykdė didelės vertės turto plėšimą ir iš savanaudiškų paskatų pasikėsino į tuomečių Lietuvos žemės ūkio banko inkasatorių gyvybes. Išpuolio metu buvo sunkiai sužeistas vienas inkasatorius, kitus du tarnybines pareigas vykdžiusius inkasatorius nuo šūvių apsaugojo šarvuoti automobilio stiklai.

R.Zamolskis kaltinamas ir pasikėsinimu į policijos pareigūnus. 2001 m. birželio mėn. Vilniaus centre vykusio susišaudymo metu buvo sužeisti du tarnybines pareigas vykdę policijos pareigūnai.

Baudžiamosios bylos duomenimis, 2001 m. liepą Kaune, vienos bendrovės patalpose, R.Zamolskis iš neteisėtai laikomų ginklų itin žiauriai nužudė du vyrus.

2001 m. rugsėjį R.Zamolskis, įtariama, tyčia, Kaune su bendrininkais pasikėsino nužudyti du policijos pareigūnus.

Tų pačių metų spalio 1-osios naktį, grasindami šaunamaisiais ginklais nužudyti sargą, R.Zamolskis su bendrininku apiplėšė vieną Kauno vaikų lopšelio-darželį, pasisavindami turto už daugiau kaip 800 eurų.

Po savaitės, spalio 8 d., R.Zamolskis, su bendrininku, manoma, siekdami išvengti sulaikymo, Panevėžyje visuomenei pavojingu būdu pasikėsino į 7 policijos pareigūnų, vykdžiusių tarnybines pareigas, gyvybes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas