Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl keleivio išprievartavimo traukinio palydovą išteisinti prašęs garsus advokatas Aukščiausiąjį Teismą įspėjo: jūs formuojate pavojingą praktiką!

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas išnagrinėjo, anot advokato Adomo Liutvinsko, svarbią ir sudėtingą baudžiamąją bylą, kurioje traukinio palydovas yra pripažintas kaltu dėl keleivio išprievartavimo. Garsų teisininką suglumino, kad aukščiausio lygio teisėjai neatsižvelgė į subtilias bylos aplinkybes ir suformavo „pavojingą teisinę praktiką“.
Kelionė
Asociatyvinė iliustracija: traukinyje / Tomo Permino/15min.lt nuotr.

Keleivis buvo seksualiai patenkintas, patyrė malonumą, tačiau pasiskundė policijai ir buvo pripažintas nukentėjusiuoju. Tuo tarpu „malonumą suteikęs“ traukinio palydovas buvo pripažintas kaltu dėl seksualinio prievartavimo.

Nuteistąjį gynęs garsus advokatas Adomas Liutvinskas nustebo, kad toks aplinkybių vertinimas ir nusikalstamų veikų kvalifikavimas neužkliuvo net kasacine tvarka šią baudžiamąją bylą išnagrinėjusiai Lietuvos Aukščiausiojo Teismo kolegijai, sudarytai iš teisėjų Tomo Šeškausko (pirmininko), Vytauto Masioko (pranešėjo) ir Dalios Bajerčiūtės.

Pasitenkino pats ar patenkino kitą?

Antradienio popietę klausydamas paskelbtos LAT teisėjų nutarties, teisininkas balsu juokėsi ir kraipė galvą: „Pavojinga praktika...“

Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Adomas Liutvinskas
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Advokatas Adomas Liutvinskas

Matydamas A.Liutvinsko emocijas, nutartį paskelbęs LAT teisėjas V.Masiokas įsivėlė su oponentu į trumpą diskusiją, pabrėžęs, kad kolegija sutiko su nuteistojo veikos kvalifikavimu.

„Jis tenkino ano, o ne savo poreikius!“ – sakė advokatas, neseniai sublizgėjęs Andriaus Ūso išteisinimo byloje.

„Bet jei taip patinka jam... Čia jau jo fantazijos reikalas, kaip jam patinka“, – žmogiškai advokatui, iš ko susideda nuteistojo kaltė, bandė paaiškinti teisėjas.

Tačiau A.Liutvinsko nuomonės tai nepakeitė. „Čia pavojingai teismų praktika pakrypsta“, – šypsodamasis teismo posėdžio salę skubiai paliko nutartimi nusivylęs advokatas.

Kelionė į Sankt Peterburgą

Ši skandalinga istorija prasidėjo lygiai prieš dvejus metus, kai pakeliui iš Vilniaus į Sankt Peterburgą traukinio palydovas išprievartavo keleivį. Vežėjų kompanijos „Lietuvos geležinkeliai“ palydovu dirbęs biseksualus vyras naktį įsėlino į kupė ir oraliniu būdu išprievartavo miegantį neblaivų vyrą.

Kaltinamasis kaltu neprisipažino, nors neneigė, kad yra biseksualus. Jis sakė pamanęs, jog nukentėjusysis su juo flirtuoja, todėl naktį nuėjo į kupė susipažinti...

Vilniaus miesto 3-iasis apylinkės teismas 2012-01-30 paskelbė apkaltinamąjį nuosprendį, kuriuo už seksualinį prievartavimą kaltinamajam Igoriui Z. skirta 1 metų laisvės atėmimo bausmė.

Baudžiamojo kodekso 150-ojo straipsnio „Seksualinis prievartavimas“ 1-oji dalis numato, jog tas, kas tenkino lytinę aistrą su žmogumi prieš šio valią analiniu, oraliniu ar kitokio fizinio sąlyčio būdu panaudodamas fizinį smurtą ar grasindamas tuoj pat jį panaudoti, ar kitaip atimdamas galimybę priešintis, ar pasinaudodamas bejėgiška nukentėjusio asmens būkle, baudžiamas areštu arba laisvės atėmimu iki šešerių metų.

Kaltinamasis Igoris Z., dirbdamas traukinio palydovu, 2010-ųjų gruodžio 21 dieną apie 3 val. tarnybos tikslui turimu raktu savavališkai atsirakino bei neteisėtai įėjo į vagono kupė, kuriame miegojo nukentėjusysis R.B. ir suvokdamas, jog nukentėjusysis miega, dėl ko yra bejėgiškoje būsenoje ir negalėsiantis pasipriešinti, apnuogino nukentėjusiojo R.B. lytinius organus ir tenkino lytinę aistrą atlikdamas oralinius veiksmus.

Kaltės nepripažino

Kaltinamasis Igoris Z. kaltu neprisipažino, nors neneigė, kad yra biseksualus. Jis sakė pamanęs, jog nukentėjusysis su juo flirtuoja, todėl naktį nuėjęs į nukentėjusiojo kupė su juo susipažinti. Tarp jų vyko pokalbis, bet atsibudus kitam keleiviui, nukentėjusysis pašokęs, kitas keleivis Igorį išstūmęs iš kupė ir nežinia kodėl koridoriuje pradėjęs mušti. Jis jokių oralinio pobūdžio lytinių veiksmų nukentėjusiojo R.B. atžvilgiu neatlikęs.

Teismas nustatė, kad kaltinamojo Igorio Z. kaltė dėl to, kad jis traukinyje vykstančiame iš Vilniaus į Sankt Peterburgą (Rusija) atsidaręs duris, turėdamas tikslą patenkinti savo lytinę aistrą, užėjo į vagono kupė, kur pasinaudojęs miegančio nukentėjusiojo bejėgiška būkle, prieš jo valią, tenkino savo lytinę aistrą oraliniu būdu ir taip seksualiai išprievartavo nukentėjusįjį R.B., pilnai įrodyta. Nukentėjusiojo pareikštas civilinis ieškinys dėl 100 000 Lt neturtinės žalos atlyginimo tenkintinas iš dalies, nukentėjusiajam R.B. priteistas 9 000 Lt neturtinės žalos atlyginimas.

Apkaltinamąjį nuosprendį nuteistajam patvirtino ir apeliacinės instancijos teismas.

LAT nutartis, kuria atmesta nuteistojo ir jo gynėjo A.Liutvinsko kasacinis skundas, yra galutinė ir neskundžiama.

Sekite mus socialiniame tinkle „Facebook“ ir pirmi sužinokite svarbiausias naujienas. Mes nenorime jūsų gąsdinti, mes tik norime padėti gyventi saugiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne