Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Dėl korupcijos Raseinių r. savivaldybėje daliai nuteistųjų buvo skirtos per didelės baudos

Buvę Raseinių savivaldybės darbuotojai, anksčiau nuteisti dėl viešųjų pirkimų korupcijos, apeliacinės instancijos teisme sulaukė bent šiokių tokių nuolaidų: „apkarpytos“ kai kurios prieš tai jiems skirtos drakoniškos baudos. Pavyzdžiui, 35 000 Eur mokėti nebereikia.
Karantininis rytas Raseiniuose
Raseinių r. savivaldybė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Lietuvos apeliacinis teismas pakeitė Šiaulių apygardos teismo 2022 m. vasario 21 d. nuosprendį, kuriuo dėl piktnaudžiavimo siekiant turtinės naudos, kyšio paėmimo ir svetimo turto pasisavinimo kaltu pripažintas buvęs Raseinių rajono savivaldybės administracijos Žemės ūkio ir kaimo plėtros skyriaus vedėjas Vilmantas Bacys, o savivaldybės darbuotojas Rytis Radavičius pripažintas kaltu dėl kyšio paėmimo.

Taip pat nuosprendžiu kaltais dėl minėtų savivaldybės tarnautojų papirkimo pripažinti keturi privačių bendrovių vadovai.

Pirmosios instancijos teismas už padarytus nusikaltimus V.Baciui skyrė 35 000 Eur baudą, R.Radavičiui – 17 500 Eur baudą ir uždraudė jiems penkerius metus dirbti valstybės tarnyboje. Taip pat iš nuteistojo V.Bacio konfiskuota 7 234,46 Eur bei priteista savivaldybei 1 056 Eur turtinei žalai atlyginti, o iš R.Radavičiaus konfiskuota 2 723,80 Eur.

Trims nuteistiems verslininkams paskirtos 17 500 Eur dydžio baudos, o ketvirtam – 10 000 Eur bauda, pažymima teismo pranešime.

Byloje skundus pateikė visi nuteistieji ar jų gynėjų, prašydami juos išteisinti ar jiems iškeltą bylą nutraukti (R.Radavičiaus gynėjas).

Lietuvos apeliacinis teismas konstatavo, kad pirmosios instancijos teismas tinkamai ištyrė ir įvertino byloje surinktus įrodymus, teisingai kvalifikavo nuteistųjų padarytas nusikalstamas veikas ir pagrįstai visiems nuteistiesiems paskyrė bausmes – baudas, tačiau vis dėlto kai kuriems nuteistiesiems buvo paskirtos per didelės baudos.

Apeliacinis teismas padarė išvadą, kad pirmosios instancijos teismas, nustatydamas baudų dydžius S.Bružui, R.Radavičiui ir A.Lukminui, nepakankamai įvertino jų nusikalstamų veiksmų intensyvumą ir apimtį, palyginti su kitų nuteistųjų veiksmų intensyvumu darant tokio pat pobūdžio ir sunkumo nusikaltimą, kyšio dalyką bei nuteistųjų asmenybes charakterizuojančius duomenis.

Apeliacinio teismo nuosprendžiu R.Radavičiui 17 500 Eur bauda sumažinta iki 15 000 Eur, A.Lukminui 10 000 Eur bauda sumažinta iki 7 500 Eur, o S.Bružui 17 500 Eur bauda sumažinta iki 12 500 Eur.

Kita Šiaulių apygardos teismo 2022 m. vasario 21 d. nuosprendžio dalis palikta nepakeista.

Lietuvos apeliacinio teismo nuosprendis šioje baudžiamojoje byloje įsiteisėja jo paskelbimo dieną, tačiau per tris mėnesius nuo paskelbimo dienos kasacine tvarka gali būti skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas